Κόσμος

ΑΠΟΨΗ› Κ. Βέργος Η Κίνα ξαναζεί, ως τέρας-δημιούργημα του δόκτωρα Φρανκενστάιν!

Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Ο Κινέζος Δόκτωρ Xiaoping Ren, που επιτυχώς κατάφερε τη μεταμόσχευση κεφαλιού μαϊμούς σε άλλο σώμα, σχεδιάζει, με τη χρηματοδότηση της κινεζικής κυβέρνησης και επιτελείο 20 βοηθών να πετύχει ως νέος Δρ. Φρανκενστάιν, την μεταφορά ζωντανού ανθρώπινου κεφαλιού σε άλλο σώμα !
Παραδόξως, αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, θυμίζει την Κινέζικη οικονομία τώρα!
Η χώρα όχι μόνο διαθέτει πλέον πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων παγκοσμίως, αλλά και φαίνεται να ανακάμπτει δυναμικά από την περσινή κρίση.
Η Κινέζικη ηγεσία ανακοίνωσε ότι φέτος θα είναι ο δεύτερος στη σειρά χρόνος μείωσης των εξαγωγών Κινέζικων αγαθών, αλλά η ανάπτυξη της χώρας θα είναι εκείνη που ήταν και πέρσι περίπου, δηλαδή 6,8% !
Η δήλωση, παραδόξως, ανταποκρίνεται αρκετά στην πραγματικότητα.
Από τα τέλη του 2015 η τεράστια αυτή χώρα γνωρίζει ξανά αναζωπύρωση, για παράδειγμα, των τιμών κατοικίας οι οποίες πλέον αυξάνονται κατά 7% σε ετήσια βάση, από -5% πριν λίγους μήνες, με ρυθμούς αύξησης 1% με 1,5% μηνιαία, οδηγώντας ίσως σε 15% ή και 20% ετήσια αύξηση ως το τέλος του έτους!
Η αύξηση τιμών των σπιτιών είναι ισχυρή και ασφαλής ένδειξη ότι αυξάνεται η ζήτηση, ότι η οικονομία πάει μπροστά.
Αυτό όμως ανταποκρίνεται και από τα παραγωγικά δεδομένα.
Οι ενδείξεις που έχουμε από την αγορά μετάλλων δείχνει ότι τα Κινέζικα εργοστάσια "ξαναπήραν μπροστά"!
Πώς όμως γίνεται μια χώρα, με αντικείμενο κυρίως την παραγωγή και εξαγωγή αγαθών στις χώρες της δύσης να μπορέσει να έχει ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 6,8%, και μάλιστα χωρίς πληθυσμιακή αύξηση, ενώ οι εξαγωγές συνεχίζουν να μειώνονται;
Η απάντηση είναι απλή: με ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας!
Με ανάπτυξη που όμως αυτή τη φορά φαίνεται να χρηματοδοτείται όχι από μετρητό, στο οποίο στηρίχτηκε ως τώρα η κινέζικη οικονομία, αλλά από άφθονο πλαστικό χρήμα!
Ο δανεισμός αυξήθηκε, σε ένα έτος, κατά 15% παραπάνω από τους ρυθμούς ανάπτυξης της πραγματικής κυκλοφορίας νομίσματος στην Κίνα, σε μόλις λίγους μήνες!
Το "χρηματοδοτικό κενό" μεταξύ δανείων και πραγματικής οικονομίας αυξήθηκε από 0,3 τρις δολάρια τον Ιούλιο του 2014 σε 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2016!
Δηλαδή, πίσω από αυτό που βλέπουμε βρίσκονται 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης με αέρα κοπανιστό! Αυτό είναι, όμως λίγο πάνω από το 20% του κινέζικου ΑΕΠ!
Αυτή η έκρηξη δανεισμού, όμως, σε μικρό διάστημα χρόνου, θυμίζει την έκρηξη δανεισμού στην Ταϊλάνδη την νότια Κορέα, αλλά και τις ΗΠΑ πριν οι οικονομίες τους να σκάσουν σαν τεράστια καρπούζια το 1998 και το 2008 αντίστοιχα!
Ναι, η Κίνα, έχει κάνει μεταμόσχευση ενός Αμερικάνικου εγκεφάλου στο σώμα της!
Θεατές, θα είμαστε, όλοι μας πλέον, να δούμε που θα οδηγήσει το νέο πείραμα των κινέζων Δοκτόρων Φραγκενστάιν, συγνώμη, Οικονομολόγων…!
Ας ελπίζουμε όχι σε ένα τέρας!

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...