Κόσμος

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να απωλέσουν την σημαντική στρατιωτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό

Οι ΗΠΑ ενδεχομένως να απολέσουν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους βάσεις στο εξωτερικό λόγω της λήξης της μίσθωσης του νησιού Ντιέγκο Γκαρσία τον ερχόμενο Δεκέμβριο σύμφωνα με δημοσίευμα.

Μία συμφωνία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο το 1966 έδινε στις ΗΠΑ το δικαίωμα χρήσης του νησιού Ντιέγκο Γκαρσία στο αρχιπέλαγος Τσάγκο στον Ινδικό Ωκεανο-πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί ενός συμπλέγματος 60 νησιών- για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η συγκεκριμένη μίσθωση λήγει τον Δεκέμβριο και υπάρχει επιλογή επέκτασης για άλλα 20 χρόνια.

Τα νησιά αυτά, φημολογείται ότι δόθηκαν στις ΗΠΑ έναντι έκπτωσης 11 εκ. δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά βαλλιστικών πυραύλων των υποβρυχίων Polaris.

Με μυστική συμφωνία μεταξύ του τότε Βρετανού Πρωθυπουργού Χάρολντ Γουίλσον και του τότε Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον, ο γηγενής πληθυσμός των νησιών απομακρύνθηκε από το αρχιπέλαγος.

Οι αυτόχθονες κάτοικοι του αρχιπελάγους Τσάγκος-περίπου 1.500- απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κυρίως στην Μαυριτανία και τις Σεϋχέλλες, ενώ από κει αρκετοί κατέληξαν στο Κρόουλι του Δυτικού Σάσεξ της Αγγλίας.
Οι εξόριστοι κάτοικοι των νησιών από τότε προσπαθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το 2000 το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε κατά της παράνομης εκκένωσης του Τσάγκος και του επαναπατρισμού των κατοίκων, με εξαίρεση το Ντιέγκο Γκαρσία. Παρ’ όλα αυτά 4 χρόνια μετά η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το βασιλικό προνόμιο για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης.

Σύμφωνα με έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας KPMG, ο επαναπατρισμός των κατοίκων του Τσάγκος θα κόστιζε στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 66 εκ. λίρες.

Η βάση του Ντιέγκο Γκαρσία είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας της.

Ως εκ τούτου αποτέλεσε ορμητήριο του Πενταγώνου για την οργάνωση στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η μελλοντική τύχη της βάσης θα αποφασιστεί στα τέλη του 2016, ενώ το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Λονδίνο.

«Ο Πρωθυπουργός Κάμερον έθιξε το θέμα του Τσάγκος κατά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στα πλαίσια της επανεξέτασης του επαναπατρισμού των κατοίκων», δήλωσε στην Daily Mail εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού.
«Η θητεία του Ομπάμα λήγει, ενώ ο Κάμερον δεν επιδιώκει την επανεκλογή του, οπότε πιστεύω ότι και οι δύο θα άφηναν μία καλή παρακαταθήκη αν παραχωρούσαν το δικαίωμα του επαναπατρισμού σ’ αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών, Χένρι Σμίθ.
Μένει να φανεί αν οι ΗΠΑ θα καταφέρουν τελικά να διατηρήσουν την βάση του Ντιέγκο Γκαρσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...