Κόσμος

Καταρρέει η Σ.Αραβία: Δανείζεται 10 δισ δολάρια για να καλύψει έλλειμμα 98 δισ. - Δείτε ποιες τράπεζες την δανείζουν

Η Σαουδική Αραβία δανείζεται 10 δισ. δολάρια από αμερικάνικες, ευρωπαϊκές και ασιατικές τράπεζες στην προσπάθεια κάλυψης ελλείμματος 98 δισ δολαρίων του κρατικού προϋπολογισμού, λόγω της μείωσης των εσόδων από την πώληση πετρελαίου.

Πρόκειται για την πρώτη δανειακή σύμβαση που συνάπτει η Σαουδική Αραβία σε διάστημα 25 ετών, συνέπεια της πτώσης της κύριας πηγής εισοδήματος της χώρας κατά 23%.

Οι βασικοί δανειστές-που ο καθένας συνεισφέρει από 1.3 δισ. δολάρια περίπου- περιλαμβάνουν την Τράπεζα Tokyo-Mitsubishi, την HSBC και την JP Morgan.

Η σύναψη του δανείου έγινε παρά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας.

Η διαρκής πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου αναγκάζει την Σαουδική Αραβία-πρώτη χώρα στην εξαγωγή πετρελαίου παγκοσμίως- να στραφεί σε βοήθεια ξένου κεφαλαίου.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες οικονομίες βασισμένες στο πετρέλαιο, όπως το Κατάρ που και εκείνο με την σειρά του έχει αυξήσει τον εξωτερικό δανεισμό.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρχικά προέβλεπε την ανάγκη σύναψης πενταετούς δανείου 6-8 δισ. δολαρίων.

Η πρόβλεψη αυτή όμως αναθεωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας στα 10 δισ. δολάρια.

Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος Απριλίου.

Η στρατηγική αύξησης του διεθνούς χρέους με σκοπό την μείωση της εξάρτησης από τις εγχώριες τράπεζες, που αγόρασαν κρατικά ομόλογα της Σ. Αραβίας για σχεδόν έναν χρόνο, ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση διεθνούς ομολόγου από την Σαουδική Αραβία.

«Το δάνειο είναι μια ευκαιρία για την Σαουδική Αραβία να δοκιμαστεί χτίζοντας ένα διεθνές προφίλ δανεισμού. Το γεγονός της σύναψης του δανείου προετοιμάζει το έδαφος για την μετατροπή της Σ. Αραβίας από δανειστή σε δανειζόμενο. Είναι μία ιστορική στιγμή μετάβασης για τις αγορές ομολόγων.», δήλωσε ο Ewen Cameron Watt της BlackRock.

Οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι η έκδοση του πρώτου διεθνούς ομολόγου από την Σαουδική Αραβία είναι προ των πυλών λόγω της συμφωνίας δανεισμού, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι τράπεζες που συμμετείχαν στον δανεισμό αναμένεται να ωφεληθούν αν βοηθήσουν την Σ. Αραβία να εκδώσει το ομόλογο.

Στις 25 Απριλίου, ο πρίγκηπας Mohammed bin Salman, ένας από τους γιους του τωρινού Βασιλιά και ο εκφραστής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας, σκοπεύει να παρουσιάσει σχέδιο μετάβασης της Σ. Αραβίας στην μετα-πετρελαϊκή εποχή.

O ενεργειακός πόλεμος και η αντιπαράθεση της Σ.Αραβίας με την Ρωσία θα έχει μεγάλο κόστος για το Ριάντ. Η Σ.Αραβία μια πετρελαϊκή χώρα πλήρως εξαρτώμενη από τις εξαγωγές πετρελαίου δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Ρωσία μια χώρα με μεγάλη αυτάρκεια σε πρώτες ύλες και με ισχυρή στρατιωτική-αμυντική βιομηχανία.

Η Σ.Αραβία έχει εμπλακεί ταυτόχρονα σε δύο πολέμους, σε Υεμένη και Συρία, με τα έξοδα να είναι σημαντικά. Και στο βάθος έρχεται το σχιστολιθικό αέριο και η ακύρωση των γεωπολιτικών σχεδίων των Σαούντ στην Συρία με τον αγωγό του Κατάρ.

Μεγάλη γεωπολιτική ήττα και οικονομική κατάρρευση...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ