Κόσμος

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία για τους δικούς της σκοπούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Τούρκος Πρόεδρος  Ερντογάν είναι σε βαθιά περίσκεψη σχετικά με το τι  πρέπει να πράξει η χώρα του  μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από την  Συρία , αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Η Τουρκία προπάντων δεν βιάζεται, καθώς και οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμα  καμία  δημόσια δήλωση  μετά την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατιωτικών  δυνάμεων της  από την Συρία.

Η  Άγκυρα προβλέπει μόνο την συνέχιση χρονικά  του εμφυλίου πολέμου. Οι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές διαφέρουν όμως ριζικά  στις αξιολογήσεις τους . Μερικοί λένε ότι ο Ερντογάν μόλις έλαβε ένα «δώρο» από την Ρωσία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει χάσει το παιχνίδι στην Συρία .

Η ουσία είναι ότι η  Τουρκία αντέδρασε με αυτοσυγκράτηση στην απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη Συρία. Ούτε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το γεγονός αυτό .

Μια δήλωση  υλοποιήθηκε μόνο από τον  Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ, τον Σελίμ Ενέλ  .  Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι το περιστατικό δεν θα επηρεάσει τη συριακή σύγκρουση: « Ο πόλεμος θα συνεχιστεί, οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχίσουν, και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να απομακρύνονται  από το καθεστώς ( Άσαντ)».

Ο ίδιος Τούρκος πολιτικός είπε επίσης ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας και της  συριακής κυβέρνησης δεν  επικεντρώθηκαν  στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά κυρίως στην αποκαλούμενη «μετριοπαθή  αντιπολίτευση».

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Μέση Ανατολή-Καυκάσου»,  ειδικός για την Τουρκία Stanislav Tarasov είπε σε μια συνέντευξη του , ότι η Τουρκία δεν κερδίζει τίποτα και δεν χάνει  τίποτα από την μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες δηλώσεις ούτε από τον  Ερντογάν, ούτε από  τον Νταβούτογλου. Νομίζω ότι η αντίδραση θα έρθει   σήμερα ή αύριο. Ωστόσο, το θέμα της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία, είναι «παρόν» στην Τουρκία  στον τομέα της πληροφόρησης. Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία. Θα προετοιμάσει μια απάντηση και θα προσπαθήσει να ενισχύσει την πολιτική της στη Συρία »,  δήλωσε ο Tarasov.

Ο διευθυντής του Κέντρου  Μελέτης της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, Συνταγματάρχης ε.α.  Semyon Bagdasarov δήλωσε : «δεν συμφωνώ με την άποψη  του Ταράσωφ σε καμία περίπτωση» .

Ο   Bagdasarov είπε σε μια συνέντευξη τύπου , ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία «είναι  ένα μοναδικό  δώρο προς τον Ερντογάν».

Ο ίδιος τόνισε  ότι μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία, η  Τουρκία δεν χρειάζεται πλέον να εισβάλει με  τα στρατεύματά της στην Βόρεια Συρία .   Τώρα οι Τούρκοι θα είναι σε θέση να επαναλάβουν  την «εξαγωγή»  μαχητών στην Συρία .

«Το εύρος των αποστολών  της αεροπορίας μας ούτως ή άλλως μειώνεται. Αυτό κατά συνέπεια για τους   τζιχαντιστές μαχητές θα κάνει τα πράγματα  ευκολότερα»,  είπε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.

Σημασία έχει  όμως ότι πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν , ότι προετοιμάζεται ένα «παιχνίδι» στο παρασκήνιο  ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις που θα αφορά ολόκληρο τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ