Κόσμος

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα (αλλά χειρότερα)

Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση βρίσκεται η γειτονική Ιταλία από την Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο του το BusinessInsider, λαμβανομένου υπόψη το υπέρογκο ποσό των 200 δις. ευρώ των «κόκκινων δανείων» (NPLs), που ταλανίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, τα NPLs των ιταλικών τραπεζών φτάνουν όπως προαναφέραμε τα 200 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 21% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού, ή αλλιώς στο 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε ορισμένες τράπεζες μάλιστα, τα επισφαλή δάνεια αποτελούν ακόμα και το 30% των ισολογισμών τους!
Υπό την «σκιά» των NPLs, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν χάσει πάνω από το 25% της αξίας τους μέσα στο 2016.

Οι ιταλικές αρχές της προσπαθούν απεγνωσμένα να εξυγιάνουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ωστόσο «σκοντάφτουν» στην απαγόρευση χρηματοδότησης των τραπεζών από κρατικά κεφάλαια, την οποία επιβάλλει πλέον η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους φορολογούμενους πολίτες.

Ως εκ τούτου, αντί για ένα «bail-out», η πρόσφατη συμφωνία Ιταλίας και ΕΕ για διάσωση των τραπεζών αποτελεί ένα «bail-in», καθώς προβλέπει και την πώληση των NPLs σε επενδυτές, μαζί φυσικά με δελεαστικές κρατικές εγγυήσεις.

πηγη

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...