pentapostagma-sprite
Εθνικά θέματα

Μανιφέστο Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου κατά Τουρκίας

Η Αίγυπτος εντείνει τις συζητήσεις για την επέκταση των στρατιωτικών σχέσεων τόσο με την Κύπρο όσο και με τη χώρα μας στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας ανάμεσά μας.

Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του στρατηγού Mohammed Zaki, αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου.


Ο Mohammed Zaki αναχώρησε από το Κάιρο την Τρίτη, ως επικεφαλής της στρατιωτικής αντιπροσωπείας στην επίσημη επίσκεψή του στη Μεσαλόνησο, η οποία θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, σύμφωνα με δήλωση του αιγυπτιακού στρατού.

Στην επίσκεψη πραγματοποιήθηκαν εντατικές τριμερείς συνομιλίες από τους υπουργούς Άμυνας της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, οι οποίοι αναμένεται να θέσουν στην ατζέντα τις στρατιωτικές σχέσεις και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.



Ο αιγυπτιακός στρατός σε ηχηρό μήνυμά του τόνισε ότι οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, εντάσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου και της Ελλάδας και αποτελούν μοναδική ευκαιρία, για την επίτευξη των κοινών στόχων και την διατήρηση της ναυτικής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Τον περασμένο Νοέμβριο, αιγυπτιακές και ελληνικές μονάδες πραγματοποίησαν θαλάσσια εκπαίδευση στο Αιγαίο  βόρεια της Μεσογείου, κατά την επιστροφή των αιγυπτιακών ναυτικών μονάδων που συμμετείχαν στην άσκηση "Friendship Bridge-3" με τη Ρωσία.

 

Το "μενού" των συνομιλιών

1)Οι Υπουργοί συζήτησαν την πιθανή συμμετοχή άλλων χωρών σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Τριμερούς Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, και συμφώνησαν να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας κατά την τρέχουσα περίοδο, ο οποίος θα αυξήσει τη δυναμική και τους στόχους της εταιρικής σχέσης για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


2) Οι τρεις χώρες πραγματοποιούν επί του παρόντος συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων Πολεμικής Αεροπορίας, Ναυτικών και Ειδικών Δυνάμεων.

3)Οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης όπλων, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης

4)Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα οποιασδήποτε χώρας και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να σεβαστούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Οι χώρες της Α.Μεσογείου οφείλουν να τηρούν κατά γράμμα, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και τις άλλες σχετικές συμφωνίες.


 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου έχει ως εξής:

 

"Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να ευρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία, μαζί με τους εκλεκτούς, φίλους και συναδέλφους μου, Υπουργούς Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκη, για την τριμερή μας συνάντηση.

Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, αποτελεί δε, κοινό μας όραμα και επιδίωξη η δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι κοινός μας στόχος η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Σήμερα, όμως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.

Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα μέσα από κοινές ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και μέσω διακλαδικών ασκήσεων με αμοιβαίο όφελος.

Με τους εκλεκτούς συναδέλφους υπουργούς, συζητήσαμε για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.

Για μια ακόμη φορά καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά καταδικάζουμε και την υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνήσαμε, επίσης, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω την, θεσμοποιημένη, πλέον, τριμερή συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων χωρών με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για ένα ειρηνικό μέλλον στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την ευημερία των λαών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγαπητό φίλο κ. Χαράλαμπο Πετρίδη για τη θερμή υποδοχή όπως πάντα και την εγκάρδια φιλοξενία και να τονίσω ότι προσβλέπουμε στην επόμενη Τριμερή μας Συνάντηση το 2022, στην Αίγυπτο, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου".

Ολόκληρη η κοινή συνέντευξη τύπου των ΥΠΑΜ Ελλάδας, Κύπρου & Αιγύπτου

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news