pentapostagma-sprite
Ένοπλες Συρράξεις

Ραντάρ Voronezh: Γιατί η Ρωσία κατασκευάζει νέους σταθμούς προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων

Στη Ρωσία, δύο ακόμη σταθμοί ραντάρ του συστήματος προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων (SPRN) τύπου Voronezh, θα τεθούν σε λειτουργία και άλλοι δύο θα κατασκευαστούν. «Υπάρχει κατασκευή στο νότο, υπάρχει κατασκευή στο βορρά. Ταυτόχρονα, δύο νέες περιοχές αναπτύσσονται με την εγκατάσταση εγκαταστάσεων και συγκροτημάτων ραντάρ, αυτές είναι η Άπω Ανατολή και η Βορειοδυτική»,  δήλωσε ο Sergey Boev , Γενικός σχεδιαστής του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και γενικός διευθυντής της εταιρείας Vympel, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες .

Ο στρατιωτικός αναλυτής της Gazeta.ru, Mikhail Khodarenok, εξηγεί γιατί τους χρειάζεται η χώρα και πώς οι σταθμοί θα κλείσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το ενιαίο σύστημα προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων (SPRN) του κράτους έπαψε να υπάρχει. Ένα σημαντικό μέρος των μονάδων ραδιομηχανικής του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, παρέμεινε στο έδαφος των νέων ανεξάρτητων κρατών. Με μερικούς από αυτούς, κατάφεραν στη συνέχεια να συμφωνήσουν για τη χρήση ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης. Ωστόσο, ως επί το πλείστον, τα ραντάρ είτε παροπλίστηκαν είτε απλώς ανατινάχτηκαν, όπως συνέβη στη Λετονία.

Ακόμη και στα χρόνια της ύπαρξης της ΕΣΣΔ, το σύστημα προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων υπέφερε από πολύ σημαντικές ελλείψεις. Ειδικότερα, ο βορειοανατολικός τομέας, δεν καλύφθηκε από συστήματα προειδοποίησης. Δηλαδή, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στην ΕΣΣΔ δεν εξασφάλιζε την χώρα από όλες τις προοπτικές.

«Προκειμένου να κλείσει ο βορειοανατολικός τομέας, τη δεκαετία 1970-1980, ξεκίνησε η κατασκευή ενός σταθμού ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην πόλη Yeniseisk . Ωστόσο, μετά από αίτημα της αμερικανικής πλευράς (με το πρόσχημα της παραβίασης της Συνθήκης ABM του 1972), το ραντάρ καταστράφηκε ολοσχερώς. Έτσι, η Ρωσία κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ ένα σύστημα προειδοποίησης με κενά, που δεν διασφαλίζει πλήρως την εθνική ασφάλεια του κράτους», αναφέρει ο Khodarenok και συνεχίζει:

«Η δεκαετία του 1990 είναι η πιο σκοτεινή περίοδος στην ιστορία του SPRN. Δεν διατέθηκαν σχεδόν καθόλου χρήματα για τη βελτίωσή του. Και μόνο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000, σημειώθηκε μια καμπή και ξεκίνησε η κατασκευή νέων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, που βασίζονται σε ραντάρ τύπου Voronezh».

Το Radar 77YA6 "Voronezh", είναι ένας σταθερός σταθμός ραντάρ πάνω από τον ορίζοντα της λεγόμενης υψηλής εργοστασιακής ετοιμότητας (ραντάρ VZG). Υπάρχουν παραλλαγές του εντοπιστή που λειτουργούν στο εύρος, τόσο των μετρικών όσο και των δεκατόμετρων / εκατοστών ραδιοκυμάτων. Και τα δύο, έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ο σταθμός ραντάρ Voronezh, αποτελείται από μια μονάδα πομποδέκτη με μια συστοιχία κεραιών ενεργής φάσης, ένα προκατασκευασμένο κτίριο για το προσωπικό και πολλά εμπορευματοκιβώτια με ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με το gazeta.ru, ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του σταθμού και η σπονδυλωτή αρχή της κατασκευής του ραντάρ Voronezh, κατέστησαν δυνατή την εγκατάλειψη των κεφαλαίων πολυώροφων κτιρίων και την κατασκευή του ραντάρ μέσα σε μόλις 12-18 μήνες. Η κατασκευή ραντάρ προηγούμενων γενεών, όπως τα «Daryal» και «Dnepr», απαιτούσε από 5 έως 9 χρόνια.

Η κατανάλωση ενέργειας του Voronezh είναι μόνο 0,7 MW.  Επί του παρόντος, υπάρχουν αρκετές τροποποιήσεις του ραντάρ τύπου Voronezh. Το ραντάρ "Voronezh-M", λειτουργεί στην περιοχή μετρητών των ραδιοκυμάτων. Η εμβέλεια ανίχνευσης στόχου είναι έως και 6 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Το Voronezh-DM λειτουργεί στη δεκατιανή περιοχή των ραδιοκυμάτων, το εύρος ανίχνευσης στόχου είναι έως 6.000 km οριζόντια και έως 8.000 km κάθετα. Το ραντάρ, είναι ικανό να ανιχνεύει και να παρακολουθεί ταυτόχρονα έως και 500 αντικείμενα.

Το ραντάρ υψηλού δυναμικού Voronezh-VP, είναι μια περαιτέρω ανάπτυξη του σταθμού Voronezh-M VHF. Η κατανάλωση ρεύματος σε αυτή την περίπτωση είναι έως και 10 MW.

Τέλος, ο εντοπιστής Voronezh-SM, λειτουργεί στο εύρος εκατοστών των ραδιοκυμάτων και το Voronezh-MSM λειτουργεί σε δύο περιοχές ταυτόχρονα, μέτρο και εκατοστό.

Η ανάπτυξη και η θέση σε λειτουργία της σειράς ραντάρ Voronezh, θα καταστήσει δυνατό το πλήρες κλείσιμο των βορειοδυτικών, νοτιοδυτικών, νότιων και νοτιοανατολικών επιρρεπών σε πυραύλων κατευθύνσεων.

Σε αυτή την περίπτωση, το ρωσικό σύστημα προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων θα γίνει παντός προοπτικής και όλα τα κενά που υπήρχαν προηγουμένως σε αυτό, θα εξαλειφθούν πλήρως.

«Με άλλα λόγια, θα ολοκληρωθεί ο σχηματισμός κλειστού πεδίου ραντάρ προειδοποίησης πυραύλων σε νέο τεχνολογικό επίπεδο, με σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, κάτι που ούτε η πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση δεν μπόρεσε να πετύχει στην εποχή της», αναφέρει ο Khodarenok και συνεχίζει:

«Επιπλέον, σύμφωνα με το έργο ενός συστήματος προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων, εκτός από τα ραντάρ πάνω από τον ορίζοντα, θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα διαστημικό κλιμάκιο. Σας επιτρέπει να επεκτείνετε σημαντικά τις δυνατότητες του συστήματος, λόγω της ικανότητας εντοπισμού βαλλιστικών πυραύλων, σχεδόν αμέσως μετά την εκτόξευση. 

Για να εξασφαλιστεί η επίλυση των προβλημάτων ανίχνευσης εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων και σύστασης εντολών ελέγχου μάχης των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων (στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις), στη βάση των πρώην σοβιετικών συστημάτων Oko και Oko-1, αναπτύχθηκε στη Ρωσία το Ενοποιημένο Διαστημικό Σύστημα (ESS) το Kupol». 

Τον Μάιο του 2020,  η Ρωσία εκτόξευσε τον τέταρτο δορυφόρο νέας γενιάς 14F142 Tundra, σχεδιασμένο για την έγκαιρη ανίχνευση εκτοξεύσεων ICBM. Πετώντας σε άκρως ελλειπτικές τροχιές, δορυφόροι αυτού του τύπου παρακολουθούν συνεχώς περιοχές, από τις οποίες μπορούν να εκτοξευθούν πυρηνικοί πύραυλοι εναντίον του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Ο δορυφόρος Tundra, είναι μέρος του Ενοποιημένου Διαστημικού Συστήματος Kupol, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης αρκετούς δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά. Μετά την εκτόξευση του τέταρτου δορυφόρου Tundra, το CEN έφτασε στην ελάχιστη βασική διαμόρφωση.

«Η αποκατάσταση του διαστημικού κλιμακίου των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αποτελεί σημαντικό γεγονός στον τομέα της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Με βάση τα δεδομένα από το διαστημικό και επίγειο κλιμάκιο του πυραυλικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ο Ανώτατος  Διοικητής, αποφασίζει για μια μαζική (ως αντίποινα)  πυρηνική επίθεση», αναφέρει ο Khodarenok.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news