pentapostagma-sprite
Εθνικά θέματα

''Φωτιά'' στη Μ. Ανατολή βάζει ο νέος υπερηχητικός πύραυλος του Ιράν-Η Ελλάδα λόγω Αμερικανικών βάσεων και ΝΑΤΟ στο στόχαστρο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια την στενότερη αμυντική συνεργασία Ρωσίας-Ιράν και την κήρυξη της Τεχεράνης ως Στρατηγικού Συμμάχου της Μόσχας από τον Πούτιν.

Η Στρατηγική Συμμαχία Ρωσίας-Ιράν

Αφορμή γιαυτό στάθηκε η αποστολή εκατοντάδων Ιρανικών UCAV και drone καμικάζι στην Ρωσία, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στην καταστροφή των Ουκρανικών υποδομών σε ποσοστό άνω του 50%, και  στην εξασθένηση και υπερκατανάλωση πυραύλων της Ουκρανικής αεράμυνας.

Ο Πούτιν επιβράβευσε το Ιράν για την βοήθεια του αυτή αναγγέλοντας την αγορά 24  μαχητικών Su-35 από την Τεχεράνη, τα οποία αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονταν για την Αίγυπτο, η οποία ακύρωσε την συγκεκριμένη παραγγελία, αλλάζοντας έτσι  το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος με το Ισραήλ στη Μ.Ανατολή.

Το Ιράν  επίσης  έχει ξοδέψει  εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει το εγχώριο αντιαεροπορικό του σύστημα, αντίστοιχό του S-400, το σύστημα αεράμυνας Bavar-373 το οποίο προωθεί  στη Συρία, για να προστατεύσει τους πόρους του από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές.

Ο πύραυλος Sayyad-4B, που εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές μεταξύ 250-300 χιλιομέτρων, σε συνδυασμό με την πλατφόρμα Bavar-373 AD, φέρεται να μπορεί να παρακολουθεί και να εμπλέκει τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά F-35 stealth του Ισραήλ, το οποίο ως γνωστόν χρησιμοποιεί την ειδικά σχεδιασμένη έκδοση «I» του F-35 και το έχει βαφτίσει ως Adir.

Ο συνδυασμός των SU-35s και του ανταεροπορικού συστήματος Bavar-373 AD, θα αποτελέσει  μια λίαν  υπολογίσιμη δύναμη, δυσχεραίνοντας σημαντικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Το Ιράν ανακοινώνει την δοκιμή Υπερηχητικού πυραύλου του

Τώρα τα πράγματα φαίνεται ότι δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για το Ισραήλ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε την παρουσίαση του υπερηχητικού του πύραυλου, ο οποίος σύμφωνα με την Τεχεράνη, φέρεται να είναι  καλύτερος από τους ρωσικούς πυραύλους Kinzhal και Zircon.

Συγκεκριμένα η Τεχεράνη σύμφωνα με επίσημη δήλωση  του Διοικητή  των Αεροπορικών και Διαστημικών Δυνάμεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Amir-Ali Hajizadeh, που έγινε στα ΜΜΕ της χώρας του, δοκίμασε τον πρώτο υπερηχητικό της πύραυλο, η ανάπτυξη του οποίου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022..

Τεχνικά χαρακτηριστικά-Σύγκριση με Ρωσικούς Υπερηχητικούς πυραύλους

Σημείωσε επίσης ότι ο πύραυλος αυτός θα επιδειχθεί στο άμεσο μέλλον, ενώ ανακοίνωσε και τα χαρακτηριστικά του λέγοντας ότι η ταχύτητα αυτού του υπερηχητικού πυραύλου είναι 12-15 Mach, έχει την ικανότητα να ελίσσεται τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο διάστημα και είναι επίσης ικανός να διαρρήξει οποιαδήποτε αντιπυραυλική άμυνα.

Αν πιστέψουμε τα χαρακτηριστικά του νέου πυραύλου που ανακοινώθηκαν από την Τεχεράνη, η μέγιστη ταχύτητα του ιρανικού πυραύλου υπερβαίνει τις δυνατότητες του ρωσικού, του βαλλιστικού πυραύλου Kh-47M2 Kinzhal (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: Killjoy) και του The 3M22 Zircon αντιπλοϊκός πύραυλος κρουζ (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SS-N-33)), τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί επίσης «υπερηχητικό».

Συγκεκριμένα, η δηλωμένη μέγιστη ταχύτητα για τον πύραυλο Kinzhal είναι έως 12 Mach και για τον πύραυλο Zircon είναι περίπου 9 Mach.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Τεχεράνη, ο ιρανικός πύραυλος μπορεί να πάει στο διάστημα, δηλαδή να φτάσει σε ύψος τουλάχιστον 100 km, κάτι που οι ρωσικοί δεν κάνουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πιθανό σενάριο στο οποίο η ρωσική ομοσπονδία μεταφέρει ορισμένες τεχνολογίες πυραύλων στο Ιράν μπορεί να είναι αρκετά ρεαλιστικό.

Ένα τέτοιο σενάριο είναι απειλητικό για όλο τον κόσμο, ειδικά για τις χώρες που η Τεχεράνη υπόσχεται επίσημα να καταστρέψει με την πρώτη ευκαιρία, όπως είναι το Ισραήλ

Υπενθυμίζεται τέλος ότι, το Ιράν επέδειξε πρόσφατα τον  νέο βαλλιστικό πύραυλο Khaibar με βεληνεκές πτήσης 2.000 km και βάρος κεφαλής 1.500 kg, ο οποίος διαθέτει ένα νέο σύστημα καθοδήγησης.

Οι συνέπειες για Ελλάδα -Κύπρο

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει είναι ότι Κύπρος-Δωδεκάνησα αλλά και η βάση της Σούδας των ΗΠΑ, είναι ενός βεληνεκούς του Ιρανικού πυραύλου Kheibar​​​​​​, γεγονός που επιτάσσει την επαύξηση των δυνατοτήτων αεράμυνάς μας στις εν λόγω περιοχές.

Το παραπάνω σε συγκερασμό με την κατοχή υπερηχητικού πυραύλου από το Ιράν, επαναφέρει  επιτακτικά στο τραπέζι την εδώ και καιρό πρόταση-εισήγησή μας για ενοποιημένη αντιαεροπορική άμυνα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το οποίο κατά την άποψή μας θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς από τους αρμόδιους φορείς των 3 χωρών.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news