pentapostagma-sprite
Αρχείο

ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ! Η αεροπορική βάση Hmeimim στην Συρία θα προστατεύει τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Μεσόγειο Θάλασσα !

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Ήρθαν για να μείνουν για πάντα τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην Συρία και δεν προορίζονται μόνο για αποστολές κρούσεως στο συριακό πόλεμο .

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί σήμερα την αεροπορική βάση Hmeymim για την καταπολέμηση των ριζοσπαστικών ομάδων του ISIS, οι οποίες προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας, αυτό δεν είναι ο πραγματικός λόγος ύπαρξης της .

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Μόσχα χρειάζεται μια στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή  Σεργκέι Ισένκο είναι η αεροπορική κάλυψη της Μεσογείου θάλασσας και η "κάλυψη" του ρωσικού στόλου της περιοχής, αναφέρει  ρωσικό δημοσίευμα.  

Δηλαδή τα ρωσικά μαχητικά θα πετούν σε όλη την Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου σε μια προσπάθεια "επίδειξης δυνάμεως" σε  εχθρούς και "φίλους".

Η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος, σύμφωνα με τον πρώην  αρχηγό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

«Αλήθεια,  ο κύριος στόχος της Μόσχας είναι διαφορετικός . Χρειαζόμαστε την παρουσία δεκάδων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων [στη Μέση Ανατολή] για να παρέχουμε εναέρια κάλυψη στην  ναυτική αρμάδα  στη Μεσόγειο», είπε ο ίδιος .

«Εμείς δεν είχαμε αυτήν την  δυνατότητα για περισσότερο από πέντε δεκαετίες, αλλά τώρα την χρειαζόμαστε  απεγνωσμένα», κατέληξε ο πρώην ανώτατος αξιωματικός.

Η Σοβιετική Ένωση διατηρούσε τον 5ο  στόλο Μεσογείου  , σε «απάντηση» του 6ου στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ από το 1967 μέχρι το 1992.

Αυτή η κατάσταση άλλαξε όταν η Ρωσία και η Συρία κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στην Μόσχα να χρησιμοποιήσει  την αεροπορική βάση Hmeymim για αόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία χρέωση.

Για τον ίδιο λόγο η Μόσχα δημιουργεί αεροπορική βάση και στο Ιράν, έχοντας κατά νου την Κασπία και τον περίφημο «κινεζικό δρόμο του μεταξιού», τους αγωγούς στην περιοχή και γενικά τον έλεγχο αυτής της ιδιαίτερα ασταθούς περιοχής της Ευρασίας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό εκτιμάτε ότι η τουρκική «συναίνεση» και ο χωρίς εμπόδια πλους του Βοσπόρου συμπληρώνουν το γεωπολιτικό σχέδιο του Β.Πούτιν.

Μόνο που οι Τούρκοι πάντα είναι απρόβλεπτοι και λίαν επικίνδυνοι. Αυτό εκτιμάται ότι  το γνωρίζουν οι Ρως και το έχουν εντάξει στα μελλοντικά σχέδια τους.

https://youtu.be/b5sUPs9ZT00?t=2

https://youtu.be/dVAsWhp6eJY?t=29

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news