pentapostagma-sprite
Διατροφή

Πολυφαινόλες: Η ουσία που κάνει το κρασί και το τσάι ευεργετικά για την υγεία

Οι παλιοί έλεγαν πως ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα βοηθάει την βελτίωση της υγείας. Αυτή η εμπειρική και μην επιστημονικά αποδεδειγμένη έκφραση, έρχεται να επιβεβαιωθεί από την επιστήμη.

In vino veritas…οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου…είναι λίγα από τα αποφθέγματα που έχουν γραφτεί και έχουν λεχθεί για το μαγικό χυμό των σταφυλιών, το κρασί!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κρύβεται μέσα στο ποτήρι, που καθιστά το κρασί, και όχι μόνο, τόσο ευεργετικό;

Μέσα λοιπόν στο ποτήρι με το κρασί σου, στο καφεδάκι ή το τσάι σου, στο ελαιόλαδο που δε λείπει από κανένα φαγητό σου, στα κεράσια, στα ακτινίδια και σε πολλές άλλες τροφές του καθημερινού σου διαιτολογίου, κρύβονται οι πολυφαινόλες!

Μια, όχι και τόσο άγνωστη λέξη, μιας και αποτελεί το νέο trend της εποχης!
Bad news: υπάρχει στην καθημερινότητά μας εδώ και πολλά χρόνια! Good news: η επιστήμη χρησιμοποιεί τις ευεργετικές ικανότητες των πολυφαινόλων για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!

Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή φυσικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα, και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας.

Σχετικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η ένταξη στη διατροφή μας, των τροφίμων που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, συμβάλλει στην αποφυγή διαφόρων ασθενειών, χάρη στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης, του σακχαρώδη διαβήτη και της υπέρτασης!

Οι πολυφαινόλες, από χημικής άποψης, χωρίζονται στα φλαβονοειδή, στα οποία οφείλεται και η αντιοξειδωτική ιδιότητα, και στα μη φλαβονοειδή στα οποία κατατάσσονται τα στιλβένια (ρεσβερατόλη) και τα υδροξυκινναμικά και υδροξυβενοϊκά οξέα! Η ρεσβερατόλη, έχει αποδεδειγμένα καρδιοπροστατευτική δράση. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη 2,5-5 mg/kg ρεσβερατόλης ανά ημέρα, προσφέρει ανθεκτικότητα της καρδίας σε ισχαιμικά επεισόδια, ενώ γενικότερα η οικογένεια των στιλβένιων συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, φαίνεται να έχουν και συμβολή κατά του Αλτσχάιμερ.

Η δράση των πολυφαινόλων, φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, μιας και συνεχώς υπάρχουν δημοσιεύσεις και άρθρα σχετικά με πειράματα που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση τους. Η δερματολογία είναι ο κλάδος με τις περισσότερες και εκτενέστερες έρευνες σε ό,τι αφορά τις πολυφαινόλες, καθώς εμφανίζουν ένα έντονο αντικαρκινικό προφίλ. Συγκερκιμένα, ορισμένες πολυφαινολικές ενώσεις έχουν ήδη παρουσιάσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα είτε σε in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα) είτε in vivo (μέσα σε έμβιο οργανισμό) μελέτες για καρκίνο του δέρματος και για διάφορα μελανώματα.

Το δερματολογικό ενδιαφέρον όμως δε σταματάει εδώ! Οι πολυφαινόλες φαίνεται να είναι η λύση για τη μάστιγα που ταλανίζει όλες τις γυναίκες! Ναι, ναι..τις ρυτίδες! Η έκθεση στον ήλιο, και σε κάθε μορφής υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να παράγει αντιδραστικά είδη οξυγόνου, τα οποία οδηγούν στην γήρανση και το σχηματισμό ρυτίδων! Διάφορα φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αυτές οι ενώσεις ασκούν τόσο την αντιοξειδωτική δράση όσο και την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πηγή πρόσληψης ικανοποιητικών ποσοτήτων πολυφαινόλων! Η σωστή έκθεση στον ήλιο και σε κάθε μορφής υπεριώδους ακτινοβολίας σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, προλαμβάνουν και συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού καθώς και στην επιβράδυνση της γήρανσης!

Μην το παρακάνεις όμως με το κρασί…μέτρον άριστον!

Πηγές:

Ware M., (2017). Why polyphenols are good for you? , Αναρτήθηκε από: www.medicalnewstoday.com/articles.
Naghma K. & Hasan M., (2007), Tea polyphenols for health promotion, Αναρτήθηκε από: www.sciencedirevt.com/science/articles & www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article (PMCID: PMC3220617).
Saima J., Sabiha K., Muhammad Hassham HassanB.A., Muhammad R.A., Abida K.K., Arif M., Chunye C., Ghulam M., (2017). Anti
Aging Potential of Phytoextract Loaded-Pharmaceutical Creams for Human Skin Cell Longetivity Αναρτήθηκε από: www.hindawi.com/journals (Article ID: 709628) & www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles (PMCID: PMC4581564).
Adildon C., Michael Y.B., Jack L.A., (2016 + 2018). Use of Polyphenolic Compounds in Dermatologic Oncology Αναρτήθηκε από: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles (PMCID: PMC5901676) & American Journal of Clinical Dermatology Volume 17, Issue 4, pp 369–38.5.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news