pentapostagma-sprite
Ρωσία

Ελεύθερη πτώση με το πλήρωμα μέσα! Αυτό είναι το νέο ΤΟΜΠ της Ρωσίας! (Εικόνες)

Η BTR-MDM αποτελεί μία βελτιωμένη έκδοση του ρωσικού τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BTR-MD, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο στάδιο μαζικής παραγωγής. Κάποιες φορές το νέο όχημα αποκαλείται "Rakushka" ή "Rakushka M", ενώ αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2013. Το BTR-MD βασίζονταν στο αερομεταφερόμενο όχημα μάχης BTR-4. Το νέο BTR-MDM επιδεικνύει τις ίδιες βελτιώσεις με το νέο αερομεταφερόμενο όχημα μάχης BTR-4M, το οποίο καλύψαμε σε ξεχωριστό άρθρο

Το όχημα σκοπεύονταν να αντικαταστήσει το BTR-D, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τα μέσα της δεκαετίας του '70. Η πρώτη παρτίδα 12 BTR-MDM παραδόθηκε στον ρωσικό στρατό το 2015 για αξιολόγηση και δοκιμές. Μέχρι το 2017 οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις επιχειρούσαν μεταξύ 80 και 100 ΤΟΜΠ, ενώ το 2018 άλλη μία παρτίδα 58 οχημάτων παραγγέλθηκε. Εκτιμάται πως μέχρι το 2020 περίπου 160 με 200 οχήματα βρίσκονταν σε λειτουργία στις αερομεταφερόμενες μεραρχίες των Ρώσων.

Να προσθέσουμε πως αποτελεί ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τεθωρακισμένου το γεγονός πως μπορεί να εκτελέσει πτώση από αεροσκάφος με το πλήρωμα να παραμένει εσωτερικά του οχήματος. Ένα βαρύ μεταγωγικό Il-76 μπορεί να μεταφέρει δύο από αυτά τα αερομεταφερόμενα ΤΟΜΠ. 

Θωράκιση και Χωρητικότητα

Αυτό το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς σχεδιάστηκε ειδικά για τις αερομεταφερόμενες μονάδες της Μόσχας. Μπορεί να εκτελέσει πτώση από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία μεταφέρουν φορτία. Για αυτόν τον λόγο η θωράκιση του είναι ελαφριά.

Το κύτος του οχήματος αποτελεί αλουμινένια κατασκευή, με τον κινητήρα να βρίσκεται στο πίσω μέρος. Το τμήμα των στρατιωτών, το οποίο έχει αρκετά μεγαλύτερη χωρητικότητα από το προηγούμενο BTR-D, συναντάται στο μέσο του οχήματος. Το τεθωρακισμένο επιχειρεί με διμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού - ο οποίος βρίσκεται στην μέση - και του διοικητή του οχήματος. 

Το ρωσικό ΤΟΜΠ μπορεί να φιλοξενήσει 13 στρατιώτες ή εναλλακτικά υπάρχει αρκετός χώρος για 6 φορία  τραυματιών. Η είσοδος και η έξοδος των στρατιωτών πραγματοποιείται μέσω πίσω καταπακτής ή καταπακτών στην οροφή.

Όπως προαναφέραμε η θωράκιση είναι αρκετή λεπτή, με αποτέλεσμα να παρέχει προστασία μόνο εναντίον σφαιρών και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού. Βέβαια, οι Ρώσοι δεν παρέλειψαν να εξοπλίσουν το BTR-MDM με το σύστημα προστασίας NBC και με αυτόματα συστήματα καταστολής πυρών.

Οπλισμός

Όσον αφορά τον οπλισμό τώρα, το ΤΟΜΠ έρχεται με δύο πολυβόλα 7,62 χιλιοστών. Ένα από αυτά είναι εγκατεστημένο στην οροφή και επιχειρείται τηλεκατευθυνόμενα, ενώ το άλλο βρίσκεται στο μπροστινό μέρος και το χρησιμοποιεί ένας από τους στρατιώτες-επιβάτες. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news