pentapostagma-sprite
Κίνα

Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα: Η Δύση δεν είναι σε θέση να δώσει οδηγίες στην Κίνα σχετικά με τη Ρωσία

Οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να πουν στο Πεκίνο τι να κάνει για τη Ρωσία και τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μόσχα, Zhang Hanhui, σύμφωνα με το Politico.

«Δεν ήταν η κινεζική πλευρά που προκάλεσε την ουκρανική κρίση, η Κίνα δεν είναι μέρος αυτής της κρίσης και δεν έχει προμηθεύσει όπλα σε κανένα από τα αντιμαχόμενα μέρη», δήλωσε ο Ζανγκ σε συνέντευξή του στο ρωσικό έντυπο Izvestia. «Η Δύση δεν είναι σε θέση να δώσει οδηγίες στην Κίνα, και ακόμη περισσότερο, δεν έχει την εξουσία να ρίξει την ευθύνη πάνω της», πρόσθεσε ο πρέσβης.

Αν και είναι ένας από τους κύριους συμμάχους της Μόσχας, το Πεκίνο προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ενδιάμεσος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προτείνοντας μάλιστα ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, αρκετοί δυτικοί ηγέτες φοβούνται ότι η Κίνα θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, το Politico ανέφερε ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας που συνδέεται με την κυβέρνηση του Πεκίνου, έστειλαν 1.000 τυφέκια, εξαρτήματα drone και αλεξίσφαιρα γιλέκα σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες. Οι δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Κίνα.

Την Πέμπτη, οι δύο ηγέτες προέτρεψαν τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να εντείνει τις προσπάθειες για ειρήνη, αν και με διαφορετικές μεθόδους. Ο Μακρόν ακολούθησε μια πιο ήπια γραμμή, λέγοντας στον Σι ότι «υπολογίζει σε αυτόν για να επαναφέρει τη Ρωσία στα συγκαλά της», ενώ η προσέγγιση της φον ντερ Λάιεν ήταν πιο άμεση.

Η πρόεδρος της Ε.Ε προειδοποίησε το Πεκίνο να μην προμηθεύει όπλα στη Μόσχα: «Ο οπλισμός του επιτιθέμενου είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε. «Αυτό θα έβλαπτε σοβαρά τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Όμως ο Σι φάνηκε να μην πείστηκε από αυτές τις δηλώσεις και έμεινε σταθερός στην ατζέντα του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που αντικατοπτρίζει στενά τη θέση της Ρωσίας. «Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών, με αναφορά στον Χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Κινέζος ηγέτης. 
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news