pentapostagma-sprite
ΗΠΑ

Πράσινο φως ΗΠΑ για εξαγωγές F-16 στην Ουκρανία-Σήμα στους Ευρωπαίους συμμάχους για μεταφορά μαχητικών

Πράσινο φως για εξαγωγές μαχητικών αεροσκαφών από τρίτα κράτη έδωσαν ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να διαμηνύει πως δεν θα εμποδίσει καμία τέτοια διαδικασία αν οποιοδήποτε από τα κράτη που κατέχουν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη αιτηθεί εξαγωγή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε σήμα στους Ευρωπαίους συμμάχους τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι ΗΠΑ θα τους επιτρέψουν να εξάγουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, καθώς ο Λευκός Οίκος δέχεται αυξανόμενη πίεση από μέλη του Κογκρέσου και συμμάχους να βοηθήσουν. Η Ουκρανία προμηθεύεται τα αεροπλάνα εν μέσω εντεινόμενων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.

Οι αξιωματούχοι της διοίκησης δεν γνωρίζουν, ωστόσο, τυχόν επίσημα αιτήματα από συμμάχους για εξαγωγή F-16 και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κανονικά θα ήταν επιφορτισμένοι με τη γραφειοκρατία για να εγκρίνουν τέτοιες μεταφορές τρίτων δεν έχουν πιάσει δουλειά. Μερικές ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν προμήθεια αμερικανικών F-16, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, η οποία έχει σηματοδοτήσει την προθυμία να εξάγουν ορισμένα από αυτά στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εγκρίνουν αυτή τη μεταφορά από τρίτους λόγω της ευαίσθητης αμερικανικής τεχνολογίας των τζετ.

Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν απρόθυμες να στείλουν οποιοδήποτε από τα δικά τους F-16 στο Κίεβο, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγκρίνει την εξαγωγή των τζετ στην Ουκρανία, εάν αυτό αποφασίσουν οι σύμμαχοι με την προμήθεια τους.

Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις στρατηγικές επικοινωνίες Τζον Κίρμπι αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα την πιθανότητα οι ΗΠΑ να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αλλά είπε σε γενικές γραμμές ότι οι ΗΠΑ κοιτάζουν προς το μέλλον τις «μελλοντικές δυνατότητες και ανάγκες». Τα F-16 «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» στη G7, είπε, αν και το αεροσκάφος θα μπορούσε σίγουρα να εμφανιστεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Αμερικανοί νομοθέτες και στελέχη του Κογκρέσου συμμετείχαν στην εκστρατεία λόμπι για τα F-16, προτρέποντας την κυβέρνηση να παράσχει τα αεροσκάφη ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να ελέγξει τον ουρανό της.

«Ως δικομματική ομάδα νομοθετών, θεωρούμε τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία ως απαραίτητη για την παροχή στο Κίεβο της ικανότητας αεροπορικής υποστήριξης που απαιτείται για την πλήρη υπεράσπιση του έθνους του έναντι της απρόκλητης, παράνομης και βάναυσης εισβολής της Ρωσίας και εδαφικά κέρδη που είναι απαραίτητα για την ανάκτηση της χώρας τους», έγραψε μια ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών βουλευτών σε επιστολή προς τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, την οποία έλαβε το CNN.

Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τον Ιούλιο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ένα άλλο ανοιχτό ερώτημα είναι πού θα εκπαιδεύονταν οι Ουκρανοί πιλότοι σε αυτά τα F-16. Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία προσπαθούν να σχηματίσουν έναν «διεθνή συνασπισμό» όχι μόνο για την προμήθεια αεροσκαφών για την Ουκρανία αλλά και για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά 4ης γενιάς, τα οποία είναι περισσότερο προηγμένα από τον ουκρανικό μαχητικό στόλο.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ φιλοξένησαν δύο Ουκρανούς πιλότους σε μια στρατιωτική βάση στο Τουσόν της Αριζόνα για να αξιολογήσουν τις δεξιότητές τους χρησιμοποιώντας προσομοιωτές πτήσης και να εκτιμήσουν πόσο χρόνο θα χρειάζονταν για να μάθουν να πετούν διάφορα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια προς το παρόν να επεκτείνουν αυτήν την εκπαίδευση, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος της άμυνας, παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο διέθεσε χρήματα στον προϋπολογισμό του 2023 για τέτοια εκπαίδευση.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ με F-16 θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους μαχητικών ή ο κατασκευαστής του αεροσκάφους, Lockheed Martin, θα μπορούσε να εκπαιδεύσει ως ιδιώτης ανάδοχος. Ωστόσο, ο αμυντικός αξιωματούχος είπε ότι μια τέτοια συμφωνία πιθανότατα θα χρειαζόταν κάποιο επίπεδο συμμετοχής των ΗΠΑ, ακόμα κι αν δεν απαιτεί επίσημη υπογραφή των ΗΠΑ όπως η μεταφορά αμερικανικών όπλων στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news