pentapostagma-sprite
Ένοπλες Συρράξεις

Πούτιν-Τζιπίνγκ μαγειρεύουν "σχέδιο-παγίδα" πριν τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Ζελένσκι-Όλο το παρασκήνιο

Ο Κινέζος ηγέτης Τσινμπίγκ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα στα πλαίσια της οποίας συναντήθηκε με τον Πούτιν για τεσσεράμισι ώρες χθές σύμφωνα με ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η σημασία της επίσκεψης Τσινμπίγκ στην Μόσχα  μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον Πούτιν

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στη Ρωσία αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι, η οποία πραγματοποιείται μόλις λίγες μόνο  μέρες, αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, καθιστώντας ουσιαστικά τον Πούτιν καταζητούμενο στις 123 χώρες που αναγνωρίζουν το δικαστήριο, βαθύνοντας την απομόνωση του Ρώσου ηγέτη από τη Δύση.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε

«το ότι ο Πρόεδρος Σι ταξιδεύει στη Ρωσία μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Πρόεδρο Πούτιν, υποδηλώνει ότι η Κίνα δεν αισθάνεται καμία ευθύνη να λογοδοτήσει το Κρεμλίνο για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και αντί να τις καταδικάσει, παρέχει διπλωματική κάλυψη στη Ρωσία ώστε να συνεχίσει να διαπράττει αυτά ακριβώς τα εγκλήματα». 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο συζήτησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Xi, η οποία  παρακολουθείται στενά για τυχόν μελλοντικές  επιπτώσεις.

Το μαγείρεμα του σχεδίου  Πούτιν -Τσινμπίγκ  

«Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κάνει ένα κολοσσιαίο άλμα προς τα εμπρός», είπε ο Πούτιν στον Σι, καθισμένος δίπλα-δίπλα μαζί του στο Κρεμλίνο το απόγευμα της Δευτέρας. «Σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό προκαλεί ενδιαφέρον και δυστυχώς ακόμη και φθόνο».

Ο Σι, ο οποίος αποκάλεσε τον Πούτιν «αγαπητό του φίλο», επαίνεσε με τη σειρά του τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της χώρας έχει «βελτιωθεί σημαντικά».

«Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις για το ζήτημα της Ουκρανίας», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αργότερα μέσα στην ημέρα, περιγράφοντας τη συνάντηση των ηγετών ως «σε βάθος και ειλικρινή».

«Μελετήσαμε προσεκτικά τις προτάσεις σας για τη διευθέτηση της οξείας κρίσης στην Ουκρανία», είπε ο Πούτιν στον Σι.

«Φυσικά, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Γνωρίζουμε ότι βασίζεστε στις αρχές της δικαιοσύνης και της δέσμευσης στα θεμελιώδη σημεία του διεθνούς δικαίου», είπε ο Πούτιν. «Σίγουρα θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας σας».

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τον πιθανό ρόλο της Κίνας ως ειρηνοποιού και τη διεκδικούμενη ουδετερότητά της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει από τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτική  βοήθεια στη Ρωσία για την πολεμική της προσπάθεια, κάτι που το Πεκίνο έχει αρνηθεί.

Η Ουκρανική αντιδραση

Το Κίεβο αναμένεται επίσης να παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες και επανέλαβε τη Δευτέρα ότι οποιοδήποτε σχέδιο για ειρήνη πρέπει να έχει ως προαπαιτούμενο την  ρωσική αποχώρηση από το έδαφός του.

«Περιμένουμε από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να την κάνει να βάλει τέλος στον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο στο CNN τη Δευτέρα.

«Η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε διπλωματικής προσπάθειας», είπε.

«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε στενότερο διάλογο με την Κίνα προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία σύμφωνα με τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο τελευταίο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό».

Οι ενστάσεις των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές προτάσεις από την Κίνα προς την Ουκρανία, αναφέροντας πως αυτές θα ήταν «μονόπλευρες και θα αντικατοπτρίζουν μόνο τη ρωσική προοπτική».

Για παράδειγμα, μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός, την οποία η Κίνα έχει επανειλημμένα ζητήσει, θα μπορούσε απλώς να προσφέρει έναν τρόπο στη Ρωσία να ανασυνταχθεί πριν ξεκινήσει νέες επιθετικές ενέργειες.

Τη Δευτέρα, μετά την άφιξη του Σι στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν είπε ότι «στοιχεία» της ειρηνευτικής πρότασης της Κίνας για τον πόλεμο ήταν σύμφωνα με τις προσπάθειες που θα υποστήριζε η Ουάσιγκτον.

«Η πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει στοιχεία που έχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας, της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης, της προστασίας των αμάχων και, πράγματι, το πρώτο στοιχείο απαιτεί τη διατήρηση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ωστόσο είπε ότι οποιαδήποτε έκκληση για κατάπαυση του πυρός «που δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος θα υποστήριζε ουσιαστικά την επικύρωση της ρωσικής κατάκτησης», καθώς «θα επέτρεπε στον Πρόεδρο Πούτιν να αναδιοργανώσει τα στρατεύματά του και στη συνέχεια να ξαναρχίσει τον πόλεμο, σε μια χρονική περίοδο πιο συμφέρουσα για τη Ρωσία».

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική κίνηση της Ρωσίας, που υποστηρίζεται από την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, για να παγώσει τον πόλεμο με τους δικούς του όρους», είπε ο Μπλίνκεν.

Εκτίμηση

Θεωρούμε πολύ πιθανο μετά την τριήμερη επίσκεψη του  στη Ρωσία, ο Κινέζος Πρόεδρος  να έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συζήτηση θα ήταν η πρώτη από την έναρξη του πολέμου και εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο η Κίνα θα επιχειρήσει  προβάλλοντας στην Ουκρανία την πρόσφατη επιτυχία της για αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ιράν,ως ειρηνοποιού, τα παρακάτω:

1. Να αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή  μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, παραμερίζοντας ΗΠΑ-ΕΕ από την διαδικασία 

2. Να θέσει τις βάσεις για μελλοντική διαπραγμάτευση Ρωσίας-Ουκρανίας, επιχειρώντας να οδηγήσει τις δύο χώρες σε κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να εξεταστεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο πολλών σταδίων και σε βάθος χρόνου, αποσκοπώντας  έτσι  στην παρούσα φάση να πετύχει  ακόμη και ολίγων ημερών απραξία στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων, πετυχαίνοντας έτσι μελλοντικά να το έχει στην φαρέτρα της  ως κάτι που δούλεψε έστω και για λίγο και που μπορεί να επαναληφθεί.

3. Να κερδίσει χρόνο ο Πούτιν για σταθεροποίηση στα καταληφθέντα Ουκρανικά εδάφη και αναδιοργάνωση των δυνάμεων του, προκειμένου να διαπραγματευθεί από θέση νικητή σε ένα στρατιωτικό μέτωπο που θα έχει σταθεροποιηθεί, αποσκοπώντας στην περαιτέρω μείωση της βούλησης  των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Συμμάχων τους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για συνέχιση του πολέμου, διασπώντας την συμμαχία τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news