pentapostagma-sprite
Ένοπλες Συρράξεις

Η αμερικανική πυρηνική στρατηγική σε “πολύ άσχημη θέση” με την Κίνα και τη Ρωσία

Η προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής αυτές τις μέρες, έξω από τις δεξαμενές σκέψης, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις εγκαταστάσεις των στρατηγών. Ο παγκόσμιος πυρηνικός εφιάλτης του Ψυχρού Πολέμου, έσβησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τρεις δεκαετίες. Η ιδέα ότι κάποιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει σε έναν διαγωνισμό αμοιβαίας καταστροφής, μοιάζει με κατάλοιπο της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, μια σκοτεινή ανάμνηση από μια περασμένη εποχή.

Όμως ο κίνδυνος παραμένει, όχι μόνο λόγω της τρέχουσας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για την τύχη της Ουκρανίας και της άμεσης απειλής του Πούτιν, για πιθανή χρήση τους. Η Κίνα, ένας παλιός αλλά σχετικά μικρός παίκτης στο πυρηνικό παιχνίδι, φαίνεται να αυξάνει σημαντικά το μέγεθος του οπλοστασίου της. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, στην τελευταία του αξιολόγηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας, προβλέπει ότι έως το 2030, οι Κινέζοι θα έχουν τριπλασιάσει περίπου το σημερινό τους απόθεμα πυρηνικών κεφαλών, σε 1.000.

Στον απόηχο των ενισχυμένων δεσμών Ρωσίας και Κίνας,  ο Αμερικανός ναύαρχος που επιβλέπει τις πυρηνικές δυνάμεις της Αμερικής δήλωσε (πρίν από περίπου ένα μήνα), ότι «ανησυχώ πολύ για πιθανή «συνεργατική επίθεση» από τα δύο έθνη .

Οι προσπάθειες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), να ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία και να οικοδομήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, αποτελούν μοναδική στρατηγική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έναν ειδικό.

« Η Κίνα ουσιαστικά χτίζει το οπλοστάσιό της με τρόπους που δεν έκανε πριν », δήλωσε ο David Santoro, Πρόεδρος του Pacific Forum, μιας δεξαμενής σκέψης εξωτερικής πολιτικής. «Έτσι, γίνεται ένα πολύ πιο ικανό κράτος με πυρηνικά όπλα».

Ο Σαντόρο, έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο πρόγραμμα «China Insider» του EpochTV, στην οποία είπε ότι δεν υπήρχε ιστορικό προηγούμενο για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προχωρήσουν στρατηγικά, εναντίον δύο κοντινών πυρηνικών αντιπάλων.

« Δεν χρειάζεται απαραιτήτως, να έχουμε ένα συμμετρικό οπλοστάσιο με τους Ρώσους και τους Κινέζους », είπε ο Santoro, «Στην πραγματικότητα, πραγματικά δεν το είχαμε ποτέ. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν είχαμε ακριβώς το ίδιο οπλοστάσιο με τους Σοβιετικούς. Αλλά αυτό που θα πω είναι ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν δύο πολύ ικανά με πυρηνικά όπλα κράτη ».

Το άλλο κομμάτι, που δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς είναι ότι η Ρωσία και η Κίνα, φαίνεται να συνεργάζονται όλο και περισσότερο σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού. Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πυρηνική συνεργασία, αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

Παρά την αυξανόμενη απειλή,  ελάχιστα συμβαίνουν στον τρόπο θετικών διπλωματικών εξελίξεων και δεν πραγματοποιούνται ουσιαστικές συζητήσεις, για τον έλεγχο των όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας.

« Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πολλή διπλωματία », είπε ο Santoro. «Είχαμε στρατηγικούς διαλόγους σταθερότητας με τους Ρώσους και καταφέραμε να ανανεώσουμε τη λεγόμενη συμφωνία «New START», η οποία είναι η μόνη συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών που έχει απομείνει μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Αλλά τώρα στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας, «δεν έχουμε αυτούς τους διαλόγους».

Ωστόσο, οι στρατηγοί που κυριαρχούν στη συζήτηση στο Πεκίνο αυτή τη στιγμή, δεν πίστευαν στη διαχείριση των κλιμακώσεων χρησιμοποιώντας μέσα, όπως οι τηλεφωνικές γραμμές αντιμετώπισης κρίσεων, είπε ο Σαντόρο. Αντίθετα, επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να αποδίδουν ευθύνες για τις διεθνείς εντάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, ως μέσο ενίσχυσης της δύναμης της ίδιας της Κίνας.

 Σχόλια έκανε και ο πρώην βοηθός υπουργού Άμυνας Γκράχαμ Άλισον, ο οποίος είπε ότι το ΚΚΚ πιθανότατα θα συνεχίσει την υποστήριξή του στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, ακόμη και σε περίπτωση που αναπτύξει τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία , καθώς και άλλες προειδοποιήσεις ότι, η Κίνα επιδίωκε τον πυρηνικό εκσυγχρονισμό για παγκόσμια κυριαρχία.

Οι φόβοι για επιθετικότητα του ΚΚΚ στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊβάν, εν τω μεταξύ, έχουν ωθήσει τους περιφερειακούς ηγέτες να διερευνήσουν το ενδεχόμενο, είτε να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα είτε να φιλοξενήσουν πυρηνικά όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να προστατευθούν από το καθεστώς.

«Είχαμε πάντα τη λεγόμενη «αμερικάνικη πυρηνική ομπρέλα» μας που προστατεύει την Ιαπωνία και την Κορέα από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και, εν προκειμένω, άλλες απειλές, συμπεριλαμβανομένης, σε κάποιο βαθμό, της Κίνας», είπε ο Σαντόρο

Για το σκοπό αυτό, ο Santoro είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας, με εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό, προκειμένου να περιορίσουν επαρκώς την επιθετικότητα του ΚΚΚ.

«Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου θα χρειαστεί να μοιραστούμε πολύ περισσότερο, τον πυρηνικό μας σχεδιασμό και τις πυρηνικές επιχειρήσεις μας και πώς θα καταφεύγαμε στα πυρηνικά όπλα, όχι μόνο στη συμβατική αποτροπή, αλλά στους ρόλους που θα παίξουν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ σε κρίση», είπε ο Σαντόρο.

«Δυστυχώς, ξέρετε, μερικές φορές μιλάμε για στρατηγική σταθερότητα ως οργανωτική αρχή μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και ΗΠΑ-Κίνας», πρόσθεσε ο Σαντόρο. «Δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να φτάσουμε στη σταθερότητα αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε πολύ, πολύ άσχημη θέση και με τους δύο».

«Στο ορατό μέλλον, βλέπω πολύ περισσότερο ανταγωνισμό παρά σταθερότητα. Το καλύτερο στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε είναι αυτό που αποκαλώ σταθεροποίηση, δηλαδή είμαστε ακόμα σε πολύ ανταγωνιστικό τρόπο και με τους δύο, αλλά είμαστε σε θέση να κάνουμε πολλά πράγματα, πιθανώς συμμετέχοντας σε έργο διαχείρισης κρίσεων , υποθέτοντας ότι μπορούμε, να μειώσουμε τις πιο επικίνδυνες πτυχές αυτού του ανταγωνισμού», είπε.

Το σίγουρο είναι ότι η αποφυγή πυρηνικής σύγκρουσης, απαιτεί όχι μόνο σταθερή διπλωματία αλλά και σαφή στρατηγική. Οι ΗΠΑ είναι ήδη μια μεγάλη πυρηνική δύναμη, (το κόλπο πείθει τόσο τους αντιπάλους όσο και τους συμμάχους της) και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, ότι κι αν χρειαστεί. Εάν η Κίνα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, θα είναι επειδή αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, όχι για την ικανότητα των ΗΠΑ. Η αντιπαράθεση με μια πυρηνική Κίνα, είναι τόσο θέμα θέλησης όσο και όπλων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news