pentapostagma-sprite
Κόσμος

Σε απόγνωση ο Ζελένσκι: Ζητά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες μίλησε, μέσω βιντεοσύνδεσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του. Σε κάθε περίπτωση, ο Ζελένσκι ζήτησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη, προειδοποιώντας ότι οι δισταγμοί στον εφοδιασμό της Ουκρανίας μπορεί να παρατείνουν τον πόλεμο.

Τη στιγμή της παρέμβασής του, ο Ζελένσκι βρισκόταν σε τρένο, με το οποίο επέστρεφε από τη Χερσώνα, κοντά στο νότιο μέτωπο. Η σύνδεση διακόπηκε μία φορά, όμως ο Ζελένσκι, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατάφερε να περάσει το μήνυμά του.

Μιλώντας στους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να επιβληθούν και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Επίσης, ζήτησε να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιτευχθεί πρόοδος στο ειρηνευτικό σχέδιο. Οι καθυστερήσεις σε αυτά τα σημεία μπορεί να παρατείνουν τον πόλεμο, προειδοποίησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας και ότι οι ίδιοι συμβάλλουν σε αυτήν την άμυνα παρέχοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί δισταγμοί για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα έδιναν στο Κίεβο τη δυνατότητα να πλήξει ρωσικά εδάφη.

Ορισμένες χώρες πάντως δηλώνουν έτοιμες να στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής. Η Σλοβακία έστειλε σήμερα τέσσερα MiG-29 και η Πολωνία έχει υποσχεθεί άλλα τόσα. Το Κίεβο ωστόσο ζητά σύγχρονα βομβαρδιστικά-καταδιωκτικά, όπως τα αμερικανικά F-16, ζήτημα για το οποίο ασκεί πιέσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Ευρώπη θα παραδώσει 1 εκατομμύριο σφαίρες σε 12 μήνες

Στην επιστολή πρόσκλησης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,μ είχε αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επρόκειτο να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ουκρανία, με συνέχιση των εργασιών για τη λογοδοσία, «τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει και τη συσπείρωση της παγκόσμιας κοινότητας πίσω από τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες». 

Επιπροσθέτως, ο Σαρλ Μισέλ είχε επισημάνει ότι «το σημαντικότερο είναι ότι από την τελευταία μας συνάντηση τον Φεβρουάριο, εργαζόμαστε για την επείγουσα αύξηση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο σφαίρες μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να εξασφαλίσουμε επαρκή χρηματοδότηση. Για τον σκοπό αυτό, θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news