pentapostagma-sprite
Κόσμος

Νέες “ρουκέτες” Χαφτάρ: Να φύγουν οι μισθοφόροι και να διαλυθούν οι πολιτοφυλακές-Είναι εχθροί της χώρας

Πριν από λίγες ημέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραφε για το πολεμικό τελεσίγραφο Χαφτάρ στην Τουρκία μέσω του στρατηγού του, τώρα όμως ο ίδιος ο Λίβυος Στρατάρχης έστειλε σαφές μήνυμα.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος, Μουσταφά Μπακρί, αποκάλυψε το περιεχόμενο μιας δίωρης συνέντευξης που πραγματοποίησε με τον Αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), τον Στρατάρχη Khalifa Haftar. Η συνέντευξη περιελάμβανε συζητήσεις για την Επιχείρηση του 2014, «τα εμπόδια, τις κρίσεις, τις συνωμοσίες, τις προδοσίες και τον πόλεμο που πολέμησε το LNA εναντίον των πολιτοφυλακών και των μισθοφόρων».



Κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Γεγονότα και μυστικά», το οποίο μεταδίδεται στο κανάλι Sada El-Balad της Αιγύπτου, ο Μπακρί πρόσθεσε ότι ασχολήθηκαν επίσης με τις τρέχουσες εξελίξεις, τις μελλοντικές προοπτικές και το όραμα του Στρατάρχη Χατάρ για τη σχέση με την Αίγυπτο. Όπως και με θέματα όπως η αραβική εθνική ασφάλεια, οι διεθνείς εκδηλώσεις και οι επιπτώσεις τους στη Λιβύη και στον αραβικό κόσμο.

«Η Λιβύη βρισκόταν σε κατάσταση χάους πριν από το 2014. Εσωτερικές συγκρούσεις, εξωτερικές παρεμβάσεις, διάδοση όπλων μεταξύ πολιτών και δολοφονίες που γίνονταν στο φως της ημέρας. Η χώρα ήταν γεμάτη κρίσεις και προβλήματα », δήλωσε ο Χαφτάρ. Πρόσθεσε ότι οι ξένες δυνάμεις έχουν παράσχει σε αντίπαλες πολιτοφυλακές όπλα και βαρύ εξοπλισμό. «Οι αριθμοί ήταν μεγάλοι, περισσότερα από 230.000 ένοπλα στοιχεία ήρθαν στη Λιβύη από το εξωτερικό και όλοι ήθελαν να κληρονομήσουν κομμάτι μετά την πτώση του καθεστώτος».

Ο Χαφτάρ είπε ότι εκατομμύρια όπλα διασκορπίστηκαν μεταξύ ανθρώπων σε μια περίοδο που επιδεινώθηκε από την τρομοκρατία. Αυτό οδήγησε σε πολλές διαδηλώσεις που απαιτούσαν την επιστροφή του στρατού και της αστυνομίας για την εξάλειψη των ένοπλων τρομοκρατικών στοιχείων.

«Ήταν φυσικό ενόψει της επιδεινούμενης κατάστασης να ξεκινήσει η Επιχείρηση “Αξιοπρέπεια” και δεν στοχεύαμε σε εξουσία ή κέρδος, αλλά ο σκοπός μας ήταν, και εξακολουθεί να είναι η ασφάλεια, η ενότητα και η σταθερότητα της χώρας. Ήμασταν μια περιορισμένη ομάδα αξιωματικών και στρατιωτών, αλλά είχαμε μεγάλη πίστη και αδιάκοπη αποφασιστικότητα. Η κλήση διαδόθηκε σε όλη τη Λιβύη, πήραμε την περιοχή Al-Rajmah νότια της Μπανίνα (σ.σ. διοικητικό κομμάτι της Βεγγάζης) ως έδρα της στρατιωτικής διοίκησης, μετά από έντονες μάχες στις οποίες πήραμε τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης, του αεροδρομίου και των πόλεων. Οι τρομοκράτες σέρνονταν από τη Βεγγάζη προς τη Μπανίνα », είπε ο διοικητής.

«Στις 14 Οκτωβρίου 2014, ο στρατός κατάφερε να ανακτήσει την περιοχή από την τρομοκρατία και οι μάχες που δώσαμε ήταν από τις πιο σημαντικές. Αποτελούσαν μια ισχυρή νίκη που ανέβασε το ηθικό του λαού, του στρατού και της αστυνομίας. Η Επανάσταση της Αξιοπρέπειας από την αρχή αποτέλεσε τη σωτηρία για πολλούς », πρόσθεσε.



Σύμφωνα με τον Μπακρί, ο Χαφτάρ ισχυρίστηκε: “Ο λαός της Λιβύης, με τις διάφορες φυλές και τα εθνικά του στοιχεία σε όλες τις περιοχές, υποστήριξε την Επιχείρηση Αξιοπρέπειας και θεώρησε απαραίτητο να αποκατασταθεί το κράτος. Δεν δίστασα. Ο μαχητής δεν ξέρει πώς να φύγει από το πεδίο. Ήξερα από την αρχή ότι το έργο ήταν δύσκολο, αλλά ήμουν αποφασισμένος να χτίσω το στρατό από το μηδέν και να το οπλώσω. Δούλεψα για να αναζωογονήσω ξανά το πνεύμα της ελπίδας και του ενθουσιασμού και όλοι καταφέραμε να οικοδομήσουμε μια μικρή δύναμη που μεγάλωσε γρήγορα. Υποδεχτήκαμε στα στρατόπεδά μας πρώην και σημερινούς αξιωματικούς και στρατιώτες που ενώθηκαν μαζί μας, και νέους που ήρθαν σε εμάς από όλες τις φυλές για να σώσουν τη Λιβύη από την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες”

Είπε ακόμη πως: “Οι μάχες στη Βεγγάζη ήταν βίαιες, εκτεταμένες επιθέσεις, υποστηριζόμενες από το εξωτερικό. Δεν απελπισθήκαμε. Μέχρι το 2016, οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο περίπου του 90% της πόλης. Δεν σταματήσαμε, ούτε ήμασταν ικανοποιημένοι, και ήμασταν αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε κάθε μέρος της Βεγγάζης. Στις 6 Ιουλίου 2017, ο στρατός ανακοίνωσε την απελευθέρωση της Βεγγάζης μετά από τρία συνεχή χρόνια πολιορκίας και μαχών, και αυτό συνέβη και στη Ντέρνα και σε άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον στρατό”

Σύμφωνα με τον στρατάρχη Χαφτάρ: “Ό,τι θέλει ο λαός της Λιβύης, είμαστε μαζί τους, οι μισθοφόροι πρέπει πρώτα να αποσυρθούν και οι πολιτοφυλακές να διαλυθούν πριν από οποιεσδήποτε εκλογές. Αυτός είναι ένας στόχος που είχε αποφασιστεί προηγουμένως από τη Διακήρυξη του Καΐρου, τη Διάσκεψη του Βερολίνου και άλλες συμφωνίες. Οι μισθοφόροι και οι πολιτοφυλακές είναι εχθροί αυτής της χώρας, και δεν πρέπει να σιωπούμε για αυτούς με οποιοδήποτε πρόσχημα και για οποιονδήποτε λόγο. Χαιρετίσαμε το βήμα της επιλογής του Προέδρου”

 

Συμμορίες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκορπούν το θάνατο

 

 

Στο μεταξύ ένοπλες συγκρούσεις έσπειραν τον πανικό την Παρασκευή το πρωί στην πόλη Al Ajaylat της Λιβύης, δυτικά της Τρίπολης, μεταξύ πολιτοφυλακών που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπου χρησιμοποιήθηκαν μεσαία και βαριά όπλα, εν μέσω αναφορών για πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Πηγή ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης ανέφερε ότι το γραφείο του υπουργείου στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, πραγματοποιεί εντατικές συναντήσεις για να επανεξετάσει την κατάσταση ασφαλείας στην πόλη Ajaylat.

Η πηγή επιβεβαίωσε ότι έχουν σταλεί ορισμένα μέλη του υπουργείου στην πόλη αυτή για τη διατήρηση της ασφάλειας και τη μείωση των εγκληματικών πράξεων καθώς και συλλήψεων με βάση τις εντολές που εκδόθηκαν από τη δικαστική εξουσία.

Εξήγησε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ότι οι δύο πλευρές απέρριψαν τις προσπάθειες για ηρεμία.

Ο Χαφτάρ από την πλευρά του, διέταξε μία μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σε κοιλάδες στα Όρη Χαρούτζ, όπου υπάρχουν ύποπτα τρομοκρατικά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους, και τα οποία ενδέχεται να έχουν στενές επαφές με την Τουρκία.

 

Κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας, η πόλη Al- Ajaylat της Λιβύης, περίπου 80 χλμ. από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, έχει γίνει πεδίο μαχών μεταξύ πολιτοφυλακών που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι οποίοι σκότωσαν δεκάδες πολίτες και τραυμάτισαν άλλους τόσους. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποστείλει δυνάμεις στην πόλη Ajaylat.

 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ομάδες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνδέονται με προσωπικότητες που βρίσκονται στο προεδρικό συμβούλιο του προέδρου της Λιβύης.

 

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι τα νοσοκομεία της πόλης δέχτηκαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ως αποτέλεσμα των συνεχών συγκρούσεων, σημειώνοντας ότι η ζωή στην πόλη σταμάτησε λόγω του βομβαρδισμού με ελαφριά και βαριά όπλα σε γειτονιές.

 

Οι μάρτυρες είπαν ότι ο λόγος για τις συγκρούσεις ήταν η διαφορά στην επιβολή ελέγχου σε ορισμένες περιοχές, που τελικά οδήγησε στο χτύπημα ορισμένων από τα σημεία ελέγχου της πολιτοφυλακής «Al-Shalfouh» από ομάδες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Στο κυνήγι του «μαύρου χρυσού»

Η ύπαρξη τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου στην Λιβύη, σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες φιλοδοξίες των μεγάλων δυνάμεων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό στην περιοχή. ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία, θέλουν το μερίδιο τους από την «πετρελαϊκή πίτα», και αυτές οι φιλοδοξίες μπορούν να οδηγήσουν την Λιβύη σε έναν νέο πόλεμο.

Οι Αμερικανοί πάντως από την πλευρά τους, συνεχίζουν να μην μένουν αμέτοχοι. Αμερικανικά αεροσκάφη εξακολουθούν να προβαίνουν σε αποστολές αναγνώρισης και παρακολούθησης ανοικτά της Λιβύης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news