pentapostagma-sprite
Κόσμος

Το ιταλικό εμβολίο e-Vax κατά του κορονοϊού που βασίζεται στο DNA

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και θα χρησιμοποιεί κομμάτι DNA του ιού. Αναπτύσσεται στη Ρώμη και η έγκρισή του αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι κλινικές δοκιμές του δεύτερου ιταλικού εμβολίου e-Vax ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου με τη συμμετοχή 24 εθελοντών. Το E-Vax θα είναι το πρώτο εμβόλιο που χρησιμοποιεί ένα κομμάτι DNA του ιού.

Το εμβόλιο αναπτύσσεται στη Ρώμη από την εταιρεία Takis Biotech, που ιδρύθηκε 15 χρόνια πριν από μια ομάδα επιστημόνων από την Merck Research Laboratories σε συνεργασία με την εταιρεία Rottapharm από την Λομβαρδία. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από την ελληνική λέξη "τάχος". Η "ταχύτητα" αποτελεί τη βασική παράμετρο για την καταπολέμηση της πανδημίας και καθιστά το εμβόλιο βασισμένο στο DNA ξεχωριστό.

Το E-Vax προκαλεί ταχεία ανοσοαπόκριση χάρη στην εισαγωγή στο μυϊκό ιστό του κομματιού του DNA του ιού που περιέχει την πρωτεΐνη Spike, το οποίο ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εισάγεται με ένα σύστημα «ηλεκτροπόρωσης». Είναι ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ που προκαλεί το άνοιγμα των πόρων μέσα της επίδρασης ενός ειδικού εργαλείου που μοιάζει με ένα «πιστόλι» και επιτρέπει στη αλληλουχία του DNA να διεισδύσει αμέσως μέσα στα κύτταρα.

Ο Λουίτζι Αουρισίκιο (Luigi Aurisicchio), διευθύνων σύμβουλος και επιστημονικός διευθυντής της Takis Biotech, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik ότι «αυτές είναι οι μοναδικές κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη σχετικά με ένα εμβόλιο βασισμένο στο DNA, όλα τα εγκεκριμένα μέχρι στιγμής εμβόλια βασίζονται σε αγγελιοφόρο RNA ή φορείς αδενοϊού».

Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία έχει σκοπό να πάρει την έγκριση για τη χρήση του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η σταθερότητα σε θερμοκρασία δωματίου και η ευελιξία, δηλαδή η δυνατότητα εισαγωγής μεταλλάξεων και προσαρμογής του εμβολίου στις παραλλαγές του κορονοϊού» τόνισε ο Αουρισίκιο.

  • Πώς προχωράνε οι δοκιμές;
  • Οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει μέρος στις δοκιμές 24 από τους 80 προγραμματισμένους εθελοντές και οι δοκιμές προχωρούν πολύ καλά. Δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες παρενέργειες, με εξαίρεση μερικές περιπτώσεις μυϊκών πόνων και πονοκεφάλων χαρακτηριστικές και για άλλα εμβόλια. Προς το παρόν, η ανοσοαπόκριση δεν έχει μετρηθεί ακόμη, τα πρώτα δεδομένα αναμένονται έως τα τέλη του Μαΐου.
  • Μία δόση θα είναι αρκετή για την δημιουργία των αντισωμάτων ή θα χρειαστεί και την δεύτερη;
  • Στις κλινικές δοκιμές, αξιολογούμε τα αποτελέσματα είτε με μία είτε τη διπλή δόση. Με βάση τα δεδομένα, θα δούμε ποια μέθοδος είναι καλύτερη.
  • Θα είναι δυνατή η προσαρμογή του εμβολίου σε όλες τις παραλλαγές του ιού;
  • Αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του εμβολίου μας. Στο εργαστήριο, έχουμε ήδη φτιάξει και δοκιμάσει τις παραλλαγές της Αγγλίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.
  • Πότε νομίζετε ότι θα μπορείτε να ξεκινήσετε τη μαζική παραγωγή;
  • Σχεδιάζουμε και ελπίζουμε να λάβουμε την έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να αρχίσουμε να παράγουμε τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δόσεις ετησίως.
  • Πόσο σημαντικό είναι για την Ιταλία να μπορεί να βασίζεται σε ένα εμβόλιο που παράγεται από μια ιταλική εταιρεία;
  • Είναι σημαντικό ότι στην Ιταλία υπάρχουν δύο εμβόλια που βασίζονται σε διαφορετικές καινοτόμες τεχνολογίες. Θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει τις εταιρείες με σοβαρές επενδύσεις, όχι μόνο λόγω της COVID-19, αλλά και για ένα νέο, πιο αποτελεσματικό σχέδιο για την καταπολέμηση των πανδημιών.
  • Θα είναι αρκετό το εμβόλιο για να νικήσει τον κορονοϊό ή θα χρειαστεί να γίνει κάποια επένδυση και στη θεραπεία;
  • Είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις και στις δύο κατευθύνσεις. Τα εμβόλια σίγουρα πρέπει να έχουν προτεραιότητα επειδή μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού.
  • Θεωρείτε ότι η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα;
  • Σίγουρα ναι. Εάν αυτό είχε γίνει στο παρελθόν, σήμερα θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με τις ΗΠΑ, όπου οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Moderna ξεκίνησαν σε μόνο 42 ημέρες μετά τη δημοσίευση της πρώτης επιστημονικής μελέτης σχετικά με τις αλληλουχίες του ιού SARS-CoV-2.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news