pentapostagma-sprite
Κοινωνία

Από το click away στο click in shop: Πότε θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα

Ανοιχτά καταστήματα και πάλι, καθώς επανέρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου το click away ύστερα από το διάλειμμα μίας εβδομάδας στο πλαίσιο του πιο σκληρού lockdown που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία. Παράλληλα με την επαναλειτουργία του click away θα ξανανοίξουν και όλες οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά αυτήν την εβδομάδα, δηλαδή κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας το επιτρέψουν, από τις 15 Ιανουαρίου έχει ληφθεί η απόφαση να ανοίξει συνολικά το λιανεμπόριο με φυσική παρουσία των πελατών, αλλά μόνο με προκαθορισμένη επίσκεψη και υπό τους αυστηρούς περιορισμούς της τήρησης φυσικών αποστάσεων.

Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Γεωργιάδης: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο Blue Sky, τόνισε πως σε συνεργασία με τους ειδικούς και τις εισηγήσεις που θα δώσουν, θα αποφασιστεί το πώς και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην μέθοδο του click away μετά την λήξη του αυστηρού lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου, αρκεί να το επιτρέψουν και οι συνθήκες.

«Την Πέμπτη θα έχουμε νέα συζήτηση. Για τους επιδημιολόγους κρίνονται κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες καθώς θα έχουν εικόνα για την περίοδο των Χριστουγέννων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 11 του μηνός θα επιστρέψουμε στο click away», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Με sms για ψώνια

Υποχρεωτική θα είναι η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2 για να κάνετε τις αγορές σας. Τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται και εντός των καταστημάτων, με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα. Στις μεγαλύτερες αλυσίδες και στις επιχειρήσεις shop in a shop ο αριθμός των ατόμων θα είναι μεγαλύτερος, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να υπάρχει απόσταση.

Μείζον ζήτημα είναι να επέλθει μία σχετική ομαλοποίηση της αγοράς έστω και με την προκαθορισμένη επίσκεψη σε καταστήματα προκειμένου κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μη χάσουν και την περίοδο των εκπτώσεων μετά τη χαμένη για τους περισσότερους εορταστική περίοδο.

Την εφαρμογή της μεθόδου του click in shop είχε ζητήσει ήδη από την αρχή του δεύτερου lockdown και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, προκειμένου να μην χαθεί η περίοδος των εκπτώσεων και επέλθουν λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις.

Κι αυτό γιατί η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του click away λόγω έλλειψης τεχνικών υποδομών όπως τα e-shop, γεγονός που αποτυπώθηκε και στον τζίρο των εορτών, το 80% του οποίου έκαναν 150 – 200 μεγάλες αλυσίδες.

Οι ειδικοί περιμένουν την επιδημιολογική κατάσταση από τις γιορτές

Οι επιδημιολόγοι αναμένεται να έχουν πάντως μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αυτή την εβδομάδα, καθώς περιμένουν να δουν την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις γιορτές.

Το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν την ανησυχία τους για νέα «έκρηξη» κρουσμάτων λόγω της χαλάρωσης που παρατηρήθηκε τη περίοδο των γιορτών. Ελπίδα των ειδικών, αλλά και της κυβέρνησης είναι να μην είναι μεγάλη η αύξηση των κρουσμάτων, ώστε να μπορέσουν μετά τις 11 Ιανουαρίου να χαλαρώσουν κάποια μέτρα και να επαναλειτουργήσουν τομείς όπως το λιανεμπόριο, αλλά και τα σχολεία για τα οποία έχει ληφθεί ήδη απόφαση να επανέλθουν οι μαθητές στις τάξεις για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Η επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών θα είναι αυτή που θα κρίνει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων τόσο για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όσο και για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news