pentapostagma-sprite
Ελληνοτουρκικά

H Τουρκία προέβη στην πρώτη δοκιμαστική πτήση του TB-3 drone της που θα φέρει το TCG Anadolu-H Ελληνική αντίδραση

H Τουρκία φαίνεται ότι προέβη σε δοκιμή του drone  TB-3 Bayraktar, όπως  αναφέρει σε σχετικό με το θέμα άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Νέο Bayraktar δοκιμάστηκε στην Τουρκία.

Η Τουρκία δοκίμασε ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (UAV), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τα drones δημιουργήθηκαν από την Baykar.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το νέο UAVπέταξε σε υψόμετρο  8 χιλιάδων ποδιών (2438,4 μέτρα).

Το drone, το οποίο σχεδιάζεται να εξοπλίσει  τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ήδη από το 2023, είναι σε θέση να πετά σε αυτόνομη και ημιαυτόνομη λειτουργία, καθώς και αυτόνομα να απογειώνεται και να προσγειώνεται.

Το νέο UAV θα βρίσκεται στη ναυαρχίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το αποβατικό πλοίο TCG Anadolu.

Το drone είναι επίσης ικανό να εκτελεί εργασίες παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το Bayraktar TB-3, το οποίο αναπτύσσεται  από την Baykar Technology,  πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση με μικρή χρονική καθυστέρηση,  αφού αυτή ήταν προγραμματισμένη να γίνει μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους.

Το TB-3 είναι ένα "ναυτικό drone" που μπορεί να λειτουργεί από μικρούς διαδρόμους και καταστρώματα πλοίων, όπως από το  αμφίβιο σκάφος επίθεσης TCG Anadolu.

Βάσει τουρκικού προγραμματισμού οι δοκιμές του μοντέλου TB-3, το οποίο θα  μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί σε πλοία με μικρούς διαδρόμους, όπως το TCG Anadolu, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023.

Το κατάστρωμα του Anadolu θα φιλοξενεί μεταξύ 30 και 50  με πτυσσόμενα πτερύγια Bayraktar TB-3 drones, ικανά  για προσγείωση και απογείωση.

Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγική  ικανότητα της Bayrak σε TB-2 είναι 20 μονάδες το μήνα, έχοντας ως στόχο για το 2023 να αυξηθεί και να φτάσει τουλάχιστον 30 μονάδες το μήνα, κοινώς 1 drone την ημέρα.

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στο UCAV Kızılelma με δυνατότητες εφάμιλλες μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο αυτή τη στιγμή υποβάλλεται  σε δοκιμές κινητήρα και θα κάνει την πρώτη του πτήση σε λίγους μήνες, ενώ  θα μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί σε αμφίβια πλοία με μικρούς διαδρόμους όπως το TGC Anadolu.

Το συγκεκριμένο τουρκικό UCAV  Kizilelma, παρουσιάζει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αφού είναι γρήγορο, τεχνολογίας stealth  και θα  φέρει ραντάρ ΑΕSA , σύμφωνα με τους Τούρκους.

Η Ελληνική αντίδραση

Συνέπεια των παραπάνω θα είναι  ότι μέσα του πολεμικού ναυτικού μας θα πρέπει να λειτουργούν ως δύναμη άμεσης επέμβασης για το ΤCG Anadolu συνεχώς.

Εκτός όμως από τη δυνατότητα ενέργειας τους από το μίνι τουρκικό αεροπλανοφόρο, τα νέα τουρκικά UAV θα δύναται να επιχειρούν από τα μικρασιατικά παράλια κατά των νησιών μας, γεγονός που σε συνδυασμό με το φορτίο πυρομαχικών που θα φέρουν, τα χαρακτηριστικά του και την μικρή απόσταση των νησιών μας από την Τουρκία, το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Τέλος το νέο σύστημα anti-drone που προμηθεύτηκε η χώρα μας θα πρέπει αν δούμε εάν και κατά πόσο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή που ακούει στο όνομα  TB-3 και Kızılelma(κόκκινη μηλιά), ενώ θα πρέπει να εξεταστεί η τοποθέτησή του σε πλοία του πολεμικού ναυτικού μας κατόπιν κατάλληλης διαμόρφωσης για την αντιμετώπιση των τουρκικών drones.

Ειδικά το τελευταίο κρίνεται επιτακτικό, αφού είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα απειλήσει με drones τα πλοία του πολεμικού ναυτικού μας, οπότε και η τοποθέτηση του anti-drone συστήματος σε αυτά θα αποτελέσει μια ακόμη ασπίδα προστασίας τους πέραν των υπαρχόντων αντιαεροπορικών συστημάτων σε αυτά.

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη anti-drone συστήματος σε πλοία του πολεμικού ναυτικού μας που θα επιτηρούν το TCG Anadolu  είναι υψίστης σημασίας, αφού λόγω εγγύτητας θα μπορούν να παρεμβάλλουν-αδρανοποιούν τα τουρκικά UCAV TB2  και Kızılelma πριν καν απογειωθούν.

Με τον τρόπο αυτό ο κίνδυνος από το TCG Anadolu για τα νησιά μας θα μειωνόταν σημαντικότατα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news