pentapostagma-sprite
Ελληνοτουρκικά

Τι κίνδυνοι για την Ελλάδα κρύβονται πίσω από την Ιταλική διαμεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος οριοθέτησης των ΑΟΖ Λιβύης-Αιγύπτου

Είναι γνωστό ότι τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα  διάταγμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι για τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τη λιβυκή πλευρά, στις 11 Δεκεμβρίου 2022. 

Ο φιλότουρκος  τέως Πρωθυπουργός Νμέϊμπα, αφού η θητεία του έχει λήξει, εξέδωσε δήλωση στις 16 Δεκεμβρίου 2022 λέγοντας ότι τα δικαιώματά της  Λιβύης παραβιάστηκαν με βάση το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε η Αίγυπτος.

Η κίνηση της Αιγύπτου ήταν ένα ηχηρότατο χαστούκι προς τον Ερντογάν και την "Γαλάζια Πατρίδα".

Η Τουρκία, βλέποντας ότι  μετά τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων  της Αιγύπτου, ότι μέρος της Λιβυκής ΑΟΖ σύμφωνα με τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ανήκουν πλέον στο Κάϊρο, προέτρεψε τις δύο χώρες να ξεκινήσουν διάλογο και διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Φαίνεται ότι στο παιγνίδι της διαμεσολάβησης μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων τους, μπήκε δυναμικά η Ιταλία.

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο Λιβυκού ΜΜΕ, επισημαίνονται τα παρακάτω κύρια σημεία:

"Η Ιταλία μεσολαβεί μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου για την επίλυση της θαλάσσιας οριοθέτησης της διαφοράς.
Δυτική διπλωματική πηγή στο Κάϊρο αποκάλυψε ότι η Ιταλία είχε πρόσφατα επαφές με την Αίγυπτο με στόχο τη μεσολάβηση με τη Λιβύη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε στο Al-Araby Al-Jadeed υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξήγησε ότι η ιταλική μεσολάβηση εντάσσεται στις προσπάθειες της Ρώμης να διατηρήσει ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας και σταθερότητας στη Λιβύη υπό το φως των κυμάτων παράνομης μετανάστευσης που δέχεται η Ιταλία, που προέρχονται από τις λιβυκές ακτές, δεδομένου ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών αυξήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες.

Η πηγή ανέφερε ότι υπάρχει μια δεύτερη διάσταση στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Ιταλίας μεταξύ Καΐρου και Τρίπολης, είναι ότι αυτή έγκειται στην εξασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο υπό το φως της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη γενικά,

Ωστόσο υπάρχει μια τρίτη διάσταση, που αντιπροσωπεύεται από την γεγονός ότι η ιταλική εταιρεία «Eni» είναι ο μεγαλύτερος παίκτης σε επιχειρήσεις έρευνας φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου, στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνονται προσπάθειες για μεσολάβηση μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου από τον Τυνήσιο Πρόεδρο Kais Saied, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με αξιωματούχους στην Αίγυπτο, καθώς και με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και το Προεδρικό Συμβούλιο στη Λιβύη.

"Η τυνησιακή πλευρά πρότεινε ένα σενάριο που βασίζεται στην πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων οριοθέτησης μεταξύ αξιωματούχων στην Αίγυπτο και του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, λέγοντας ότι ένας από τους αναπληρωτές επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου που έχει καλές σχέσεις με την Αίγυπτο θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις.

Υπάρχουν διαβουλεύσεις , υπό το φως των φόβων για αυξανόμενες απειλές από Λιβύους αξιωματούχους για τους Αιγύπτιους εργάτες στη Λιβύη, αναφέροντάς τον ως ένας μοχλός πίεσης που θα χρησιμοποιηθεί σαν   αντίδραση στην αιγυπτιακή κίνηση.

Ανέφερε επίσης ότι το βήμα της «μονομερούς» οριοθέτησης των συνόρων ήταν κυρίως οικονομικών διαστάσεων, προκειμένου να καθησυχαστούν οι ξένες εταιρείες που επιθυμούν να εξερευνήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της Μεσογείου, και συγκεκριμένα στην περιοχή δίπλα στα σύνορα με τη Λιβύη.

Η Αίγυπτος υπέβαλε πρόσφατα διεθνή προσφορά για αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε έξι περιοχές της Μεσογείου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τους αξιωματούχους στη Λιβύη για το άνοιγμα της πόρτα στο μέλλον για να διαπραγματευτούν την κοινή οριοθέτηση των συνόρων όταν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, σύμφωνα με την ερμηνεία πρώην Αιγύπτιου διπλωμάτη."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι υπάρχει Ιταλική διπλωματική πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης.

Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι σκοπός της Ιταλίας είναι να κατευνάσει τα πνεύματα και να δοθεί λύση η οποία θα εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέροντα Αιγύπτου και Λιβύης αλλά και τα δικά της.

Κοινώς η εκμαίευση της Ιταλίας από την Λιβύη, δέσμευσης για μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία αλλά και η εκμεταλευσιμότητα από την Ιταλική εταιρεία ENI, υπαρχόντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου  τόσο στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή όσο και σε άλλα γεωγραφικά σημεία των 2 χωρών, θα πρέπει να θεωρούνται ως επιδιώξεις της Ρώμης.

Το όλο θέμα έχει ζωτική σημασία για την Ελλάδα και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και εξηγώ.

Τυχόν επίτευξη συμφωνίας για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παράνομης οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, στη βάση της από κοινού εκμετάλλευσης Τρίπολης-Καΐρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρίσκεται στην υπό διαμάχη θαλάσσια περιοχή από την Ιταλική ΕΝΙ, θα ήταν εξαιρετικά βλαπτική για τα Ελληνικά συμφέροντα.

Για τον παραπάνω λόγο και επειδή "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν", θα πρέπει η όλη διπλωματική Ιταλική προσπάθεια να τεθεί υπό την ομπρέλα της ΕΕ, κατόπιν σχετικής άμεσης εισηγήσεως του ΥΠΕΞ μας, πριν δρομολογηθούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις για τα Ελληνικά συμφέροντα.  

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news