pentapostagma-sprite
Εθνικά θέματα

Γεωστρατηγική "παγίδα"! Πώς η Αλεξανδρούπολη επανασχεδιάζει το Στρατιωτικό Χάρτη της Ν. Ευρώπης

Ενώ το Αιγαίο γίνεται το καθημερινό θέατρο για την πολιτική όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, μία από τις συνέπειες της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (ή «MDCA») είναι η ενίσχυση του στρατού των ΗΠΑ στην Ελλάδα, "κλειδώνοντας" την Τουρκία, τη Ρωσία και κατ' επέκταση το Ιράν στον απέραντο ιστό των βάσεων της.

Αυτή η γεωστρατηγική παγίδα φαίνεται καθαρά στον παρακάτω χάρτη:

  1. Στην Κρήτη, η τεράστια ενίσχυση της ναυτικής βάσης στον κόλπο της Σούδας, βρίσκεται σε εξέλιξη για να φιλοξενήσει F-35 και UCAV.

  2. Στη Θεσσαλία, η επέκταση της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, η οποία δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης σε όλη την περιοχή (Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος).

  3. Στη Θράκη η επέκταση της βάσης της Αλεξανδρούπολης και η κατασκευή σταθμού ραντάρ για την παρακολούθηση των στενών.

Η εμβέλεια του μελλοντικού ραντάρ θα επιτρέψει στον στρατό των ΗΠΑ να παρακολουθεί ολόκληρη την περιοχή, μέχρι τη Συρία. Αυτό το νέο ραντάρ θα συνδεθεί με τον μητρικό σταθμό που βρίσκεται στο νησί της Σαμοθράκης, δημιουργώντας έτσι ένα πυκνό δίκτυο που προορίζεται να παρακολουθεί όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες σε αυτή την τεράστια εποχή.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας προφανώς ενίσχυσαν αυτήν την ελληνοαμερικανική στρατηγική, η οποία χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο: τους τελευταίους επτά μήνες, πράγματι, η Αλεξανδρούπολη έχει αποδειχθεί μια πολύ αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα κλειστά στενά του Βοσπόρου.

Προς πλήρη παράκαμψη της Τουρκίας... μέσω Ελλάδας

Αλλά τα τρέχοντα σχέδια προχωρούν περισσότερο από μια απλή επέκταση ενός διαμετακομιστικού κέντρου για να πάει στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή ακόμα και την Πολωνία, αναφέρει το Defense-AerospaceΠρόκειται για την πλήρη παράκαμψη της Τουρκίας, της οποίας η παράλογη στάση θα κορυφωθεί με τις τουρκικές εσωτερικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 2023, που θα προηγηθούν της 100ης επετείου από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου.

Πράγματι, η επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα επιτρέψει στα αμερικανικά αντιπυραυλικά αμυντικά αντιτορπιλικά Aegis να μεταβούν εκεί, όπως κάνουν ήδη στο Λα Ρότα της Ισπανίας. Και η επέκταση της υποδομής της βάσης θα χρησιμεύσει ως κέντρο επιμελητείας (εξοπλισμός, πυρομαχικά, καύσιμα κ.λπ.) για όλες τις χώρες της περιοχής:

Τον άξονα Δύσης-Ανατολής, προς Ανατολή, τα Βαλκάνια (όπου παρακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Σερβία, προστατεύοντας τον Κοσοβάρο σύμμαχό τους) και τη Δύση (παρακολουθώντας την Τουρκία), τον άξονα Βορρά-Νότου για να εξυπηρετεί τους συμμάχους τους: Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, χώρες της Βαλτικής, με μια διαδρομή διαφορετική από τη Γερμανία.

Οι Αμερικανοί στρατηγοί σχεδιάζουν να υποκαταστήσουν την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο στην περιοχή, σε αυτό το στάδιο μόνο σε επίπεδο υποδομής και προ-τοποθετημένου εξοπλισμού, κάτι που, από μόνο του, αντανακλά αυξημένη δυσπιστία προς την Άγκυρα, ειδικά στο Καπιτώλιο.

Περικυκλωμένη και στερημένη από F-35 και ακόμη και απειλούμενη στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της F-16, η Τουρκία δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να τρέχει μπροστά, με πιο βίαιες ομιλίες και καθημερινές παραβιάσεις της ελληνικής επικράτειας.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική διπλωματία δημιουργεί ένα πυκνό δίκτυο συμμάχων, από την Αίγυπτο και τις μοναρχίες του Κόλπου μέχρι την Ασία (όπως στην Ινδία πρόσφατα), αφήνοντας την Τουρκία περιθωριοποιημένη στο ΝΑΤΟ παρά τον κάποτε κρίσιμο έλεγχό της στον Βόσπορο.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβος LNG

Το ελληνικό Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης μεριδίου 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως προοίμιο για την ανάπτυξή του.

Στις 22 Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι είχε λάβει δύο δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο. Οι πλειοδότες ήταν η Quintana Infrastructure and Development μέσω της Liberty Port Holdings Single Member και η International Port Investments Alexandroupolis, μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Black Summit Financial Group με έδρα τις ΗΠΑ, τη Euroports του Βελγίου και την EFA Group της Ελλάδας και τη ΓΕΚ Τέρνα. Οι πλειοδότες ήταν μεταξύ των τεσσάρων επενδυτών που είχαν προκριθεί πέρυσι για την πώληση.

Η σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, τονίστηκε κατά την πρόσφατη 96η Ετήσια Συνέλευση και Διάσκεψη του International Propeller Club των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Ένας απρόκλητος πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να διαταράσσει την παγκόσμια ναυτιλία και ως εκ τούτου, δεν είναι μυστικό ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Τζορτζ Τζ. Τσούνης (George J. Tsunis), Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας, τόνισε τον ρόλο των ελληνικών λιμένων ως έδρας νέων υποδομών LNG για να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση.

Ο Πλακιωτάκης είπε: «Όσον αφορά το LNG, ο κύριος ρόλος του ελληνικού στόλου τόσο στη μεταφορά LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ αυτές τις μέρες, όσο και στην αποθήκευση μέσω FSRU ως μέρος της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες της ΕΕ είναι ευρέως αναγνωρισμένος, παράλληλα με τη στρατηγική σημασία της λιμενικής μας ναυτιλίας».

«Η κατασκευή και λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και ενεργειακή αυτονομία, σε δύσκολους καιρούς», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news