pentapostagma-sprite
Εθνικά θέματα

Κατεβαίνουν οι Γάλλοι για διμερή άσκηση στο βόρειο Αιγαίο-Ποια περιοχή δεσμεύεται-Η σημασία του Αη-Στράτη

Στις 28 του μήνα έρχονται οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις για διμερή άσκηση στο βόρειο Αιγαίο!

Η ανατολική περιοχή που δεσμεύτηκε (βλέπε γράφημα στο τέλος του άρθρου) περιλαμβάνει τον Αη Στράτη κάτι που θα προκαλέσει σίγουρα "εγκεφαλικά" στους Τούρκους.

Όπως είχε εξηγήσει ο Στρατηγός Λάμπρος Τζούμης σε παλιότερη ανάλυσή του : 

Στα νησιά που αναφέρει κατά καιρούς η Τουρκία ότι πρέπει να τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης είναι ο Άγιος Ευστράτιος η Θάσος και τα Ψαρά, για τα οποία ΟΥΔΕΜΙΑ αναφορά γίνεται στη συνθήκη της Λωζάνης. Τα νησιά αυτά βρίσκονται περίπου πάνω στη γραμμή του 25ου μεσημβρινού στο μέσον του Αιγαίου που φτάνουν οι τουρκικές διεκδικήσεις (υφαλοκρηπίδα, έρευνα διάσωση, εύρος FIR, ιδεολόγημα γαλάζιας πατρίδας). Το 2007 η Ελλάδα συμπεριέλαβε τη Λήµνο και τον Άγιο Ευστράτιο στη ΝΑΤΟΪΚΉ άσκηση «Τολµηρός Τοξότης».

Οι Τούρκοι, διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας ότι τα νησιά αυτά αποτελούν «αποστρατικοποιημένη ζώνη». Το ΝΑΤΟ ματαίωσε την άσκηση και το σενάριο επαναλήφθηκε με νέα ματαίωση, την επόμενη χρονιά 2008. Τo παρασκήνιο της απόφασης του ΝΑΤΟ να ματαιώσει την άσκηση έφεραν στο φως τα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν μέσω των Wikileaks. Σε τηλεγράφημα με τίτλο «Ημικρανία στο Αιγαίο» o Αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις σημείωσε ότι η άσκηση ματαιώθηκε μετά από διαμαρτυρία των Τούρκων για τον Άγιο Ευστράτιο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είναι βάσει συνθήκης αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Οι Αμερικάνοι, μετά από σχετική έρευνα, κατέληξαν στο ότι ο Άγιος Ευστράτιος δεν εντάσσεται σε αποστρατικοποιημένες ζώνες, ωστόσο αποφάσισαν να μην πάρουν θέση, ματαιώνοντας την άσκηση.

Ελληνογαλλικής συνεκπαίδευσης συνέχεια 

Να θυμίσουμε πως αρχές Αυγούστου στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις PASSEX (Passing Exercise) με την Γαλλική Φρεγάτα FS GUEPRATTE και με Μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεκπαίδευση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ με την Γαλλική Φρεγάτα FS GUEPRATTE στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως του λιμένα της Μασσαλίας, ενώ στην δεύτερη η οποία συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΙΚΑΡΙΑ με το Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ, το Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΛΑΣΙΑ και ένα Ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως του λιμένα της Λεμεσού.

Κατά την διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και Έρευνας – Διάσωσης (Search And Rescue – SAR).

Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων, καθώς και στην πρακτική εκπαίδευση εν πλω τόσο των Ναυτικών Δοκίμων όσο και των Δοκίμων Υπαξιωματικών στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news