pentapostagma-sprite
Εθνικά θέματα

Πού γίνεται η νέα τουρκική γεώτρηση: Δείτε χάρτες

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, για τη διεξαγωγή ερευνών.

Στον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1» πραγματοποιεί γεώτρηση το τουρκικό – πλοίο γεωτρύπανο Γιαβούζ (Yavuz), σύμφωνα με το philenews.com.

Κατά το κυπριακό μέσο, το οποίο χαρακτηρίζει τις τουρκικές ενέργειες «κλοπή έτοιμου κοιτάσματος», πρόκειται για στόχο για τον οποίο η εταιρεία ΕΝΙ έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018, έχοντας προχωρήσει σε όλες τις έρευνες.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για έναν από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL.

Στο σημείο είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες με τη συμμετοχή και υποβρυχίων ρομπότ, ενώ είχαν ληφθεί δείγματα από τον βυθό.
 

Κατά το δημοσίευμα, η Τουρκία απλώς μετονόμασε τον ίδιο στόχο σε «Λευκωσία 1» από «Ερατοσθένης Νότιο», με το σημείο να βρίσκεται στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην περιοχή είχαν βρεθεί τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου, ενώ επελέγη ως σημείο γεώτρησης το σημείο «3» μεταξύ 9 υποψηφίων σημείων.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε τα στοιχεία της ENI, στέλνοντας στην ίδια περιοχή το γεωτρύπανο. Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται να μην ακολούθησε τις εξελίξεις μετά το 2017, καθώς αν και η ΕΝΙ είχε εξασφαλίσει άδεις για γεώτρηση, ενημέρωσε τελικά την Κύπρο ότι δεν θα προχωρούσε στον συγκεκριμένο στόχο αν δεν μελετήσει πρώτα τα γεωλογικά αποτελέσματα άλλων στόχων.
 

Ανοιχτά της Κύπρου το Yavuz

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την Άγκυρα, το τουρκικό πλοίο - γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες.

 
    «Το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Yavuz (Γιαβούζ) έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «ως συνιδιοκτήτες του νησιού» έχουν δικαίωμα σε αυτόν τον τομέα όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Ακολούθησαν αντιδράσεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news