pentapostagma-sprite
Εθνικά θέματα

Παναγιωτόπουλος: «Δέχομαι εισηγήσεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας» - «Η κόψη του σπαθιού η τρομερή να είναι πάντα ακονισμένη»

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι αξιόμαχες και πάντα έτοιμες έστειλε ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λέγοντας πως το πατριωτικό καθήκον της Ελλάδας είναι να φροντίσει «η κόψη του σπαθιού η τρομερή να είναι πάντα ακονισμένη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «κι αν είναι στο θηκάρι τώρα, πρέπει αν χρειαστεί να είναι ακονισμένο και τρομερό, εύχομαι να παραμείνει στο θηκάρι, δεν είμαστε όμως και αμέριμνοι. Αυτό το ξίφος πρέπει να είναι στην κατάσταση που περιέγραψα. Αυτή είναι η δουλειά και το καθήκον μας, με κάθε κόστος με κάθε ικμάδα να κρατήσουμε την κόψη του σπαθιού τρομερή»

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός άμυνας τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε ούτε θα ανεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές που αμφισβητούν την ακεραιότητά μας και τους διεθνείς οργανισμούς».

«Το ΥΠΕΘΑ παρακολουθεί στενά την Τουρκία στην Μεσόγειο, μας προβληματίζει σοβαρά όπως και άλλες χώρες που παρακολουθούν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου που είναι κράτος της ΕΕ», κατέληξε.

Η αύξηση θητείας

Μετά το τέλος της ομιλίας, ο ΥΠΕΘΑ, σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενημέρωσε ότι δέχεται εισηγήσεις από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Πρόκειται για ένα θέμα που ανέδειξε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 'Οπως γράφαμε, στην διάρκεια της ενημερώσεως του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στις 17 Ιουλίου στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τέθηκε το θέμα της αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας.

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, παρουσίασαν ως κοινή θέση την επιτακτική ανάγκη αυξήσεως της θητείας στους 12 μήνες, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με την βελτίωση του δείκτου επανδρώσεως των μονάδων του Στρατού. Λόγω της δραστικής μειώσεως της θητείας αλλά και της διακοπής των προσλήψεων ΕΠΟΠ τα τελευταία έτη, παρατηρείται έντονη λειψανδρία στις μονάδες του Στρατού, κάτι που ανακλά ευθέως στην εκπαίδευση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1200 οπλίτες, εκ των οποίων οι 400 για τις Ειδικές Δυνάμεις, 400 προορίζονται για θέσεις τεχνικού προσωπικού και 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι 800 που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός 2000 είναι για το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία. Επόμενος στόχος τη νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να επιταχυνθούν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ακόμα ένας τομέας που αναμένεται να δεχθεί αλλαγές έχει να κάνεις με τις μεταθέσεις των στρατιωτικών. Το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται σε αλλαγές με στόχο να επιλύσει χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το προσωπικό του Στρατού αλλά και τις οικογένειές τους, σχετικά με τα μόρια που παίρνουν όταν υπηρετούν στην παραμεθόριο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας επί των ημερών του απέφυγαν οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Το οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο της κρίσης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς εισηγούνται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα μέτρα -σε συνδυασμό όμως και με άλλα- την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία από τις «καυτές πατάτες» που έχει να διαχειριστεί το νέο υπουργείο Άμυνας.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έχουν επισημάνει πως αν οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξει να ξεκινήσει συζήτηση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας αποσπασματικά -και όχι ως μέρος ενός συνολικού πλάνου για την ανάσχεση της μείωσης προσωπικού στον Στρατό – αυτό θα είναι «άσφαιρα πυρά» και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του «Πενταγώνου» και έχουν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ» περιλαμβάνει αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς (για την ακρίβεια προτείνεται εξίσωση της θητείας σε όλους τους Κλάδους αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό), υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών, τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυπότακτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news