Armed Conflicts
Updated at:

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τον βομβαρδισμό του προξενείου στη Δαμασκό! Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ορκίστηκε εκδίκηση μετά από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε έναν κορυφαίο Ιρανό στρατηγό στην πρεσβεία της Τεχεράνης στη Συρία.

Η αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε την πρεσβεία του Ιράν στην Δαμασκό σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερος διοικητής των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, όπως αναφέρει το telegraph.co.uk

CONTINUE READING

Ενώ το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό στοχοποιήσει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στη Συρία, η τελευταία προφανής επίθεσή του στη Δαμασκό αποτελεί σημαντική κλιμάκωση τόσο λόγω της τοποθεσίας όσο και λόγω του στόχου. Το κτίριο του προξενείου, το οποίο περιλαμβάνει την κατοικία του πρέσβη και βρίσκεται δίπλα στην ιρανική πρεσβεία, θεωρείται κυρίαρχο ιρανικό έδαφος.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχέντι, ενός ανώτερου διοικητή στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο.

Σκοτώθηκαν επίσης ο αναπληρωτής του Ζαχέντι και άλλοι πέντε αξιωματικοί. Ο Ζαχέντι είναι ο υψηλότερος αξιωματικός του IRGC που σκοτώθηκε από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες δολοφόνησαν τον Qassem Soleimani , επικεφαλής της ισχυρής δύναμης Quds, τον Ιανουάριο του 2020.

«Το διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα το κάνουμε να μετανιώσει για αυτό το έγκλημα και για άλλα», αντέδρασε ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι , ο Ιρανός πρόεδρος, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές «δεν θα μείνουν αναπάντητες» σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Οι αδαείς ηγέτες του σφετεριστικού ισραηλινού καθεστώτος και οι υποστηρικτές τους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν καλύτερα ότι τέτοιες μοχθηρές πράξεις δεν θα επηρεάσουν τη δύναμη της βούλησης των αντιστασιακών που αναζητούν ελευθερία», δήλωσε ο Μοχαμάντ Μπακέρ Κάλιμπαφ, πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι αυτοί που επλήγησαν «βρίσκονταν πίσω από πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων και σχεδιάζουν επιπλέον και άλλες επιθέσεις».Η πρεσβεία «δεν ήταν στόχος», πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Οι επιθετικές και κακόβουλες κινήσεις τους θα αντιμετωπιστούν με αυστηρή τιμωρία».

Δεν είναι σαφές πώς το Ιράν θα μπορούσε να επιλέξει να απαντήσει, αν και οι ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο βρίσκονταν σε υψηλό συναγερμό την Τρίτη.

Το Ισραήλ μάχεται σε δύο μέτωπα εναντίον της Χαμάς στα νότια της χώρας και της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα. Και οι δύο ομάδες χρηματοδοτούνται και παίρνουν όπλα από το Ιράν.

Μέχρι τώρα, το Ιράν ήταν απρόθυμο να συρθεί σε άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές είπαν ότι το συγκεκριμένο χτύπημα σηματοδοτεί πως είναι μια «σημαντική κλιμάκωση» στη σύγκρουση του Ισραήλ με την Τεχεράνη.

«Στοχοποιώντας μια ιρανική διπλωματική εγκατάσταση, το Ισραήλ πέρασε τα όρια», δήλωσε ο Ali Vaez της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων.

«Το Ιράν είναι πιθανότερο να επιβάλει κόστος στο Ισραήλ, αλλά είναι πιθανό να το κάνει με έμμεσο τρόπο και μέσω των εταίρων και των πληρεξουσίων του στην περιοχή», είπε ο κ. Vaez.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR