σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας και Πεσκόφ
Armed Conflicts
Updated at:

Στα "μαχαίρια" Μόσχα-Ελσίνκι! Οδεύουμε προς οριστικό κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων Φινλανδίας-Ρωσίας-Αντέδρασε άμεσα το Κρεμλίνο

Σύμφωνα με σημερινή δημοσίευση της ρωσικής πύλης ειδήσεων Avia-pro, η Φινλανδία ετοιμάζεται να κλείσει τα περάσματα κατά μήκος όλων των συνόρων της με τη Ρωσία. Η πηγή της εν λόγω είδησης λέγεται πως είναι άτομα που σχετίζονται με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας της σκανδιναβικής χώρας.

CONTINUE READING

Η κυβέρνηση του Φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο σκέφτεται σοβαρά αυτές τις ημέρες την πιθανότητα να κλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα, ίσως ακόμη και σήμερα τα μεσάνυχτα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Το κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να πάρει τελική απόφαση σχετικά με αυτό το θέμα στην επόμενη συνάντησή του. Μέχρι στιγμής το συμβούλιο αυτό δεν έχει προβεί σε δημόσιους σχολιασμούς για το θέμα, ωστόσο λέγεται πως τα σύνορα θα κλείσουν την ημέρα μετά την συνάντηση.

Η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες αφότου σας είχαμε ενημερώσει πως η Φινλανδία είχε αποφασίσει να κλείσει τέσσερα συνοριακά περάσματα στα σύνορα μήκους άνω των 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Αυτό έγινε συγκεκριμένα την προηγούμενη Πέμπτη και αφορούσε τα περάσματα Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra και Niirala, δηλαδή τα τέσσερα δημοφιλέστερα περάσματα στα σύνορα των δύο χωρών. Συνολικά υπάρχουν εννιά συνοριακά περάσματα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας.

Αυτά τα πρωτοφανή μέτρα της Φινλανδίας φαίνεται πως αποτελούν απάντηση στις γεωπολιτικές αναταραχές στη περιοχή της ανατολικής και βόρειας Ευρώπης, ειδικά στις εντάσεις με τη Ρωσία, αλλά και στις αυξημένες εισροές αιτούντων ασύλου από τη Ρωσία, ένα φαινόμενο για το οποίο ο Ελσίνκι έχει κατηγορήσει τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο Δυσαρεστήθηκε

Εχθές Δευτέρα πάντως και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Κρεμλίνο δήλωσε πως δυσαρεστήθηκε βαθύτατα από την απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τα περάσματα στα σύνορα με τη Ρωσία, μιας και αυτό δείχνει πως το Ελσίνκι υιοθετεί μία όλο και πιο αντι-ρωσική στάση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προβαίνοντας σε δηλώσεις ρουτίνας, αρνήθηκε για άλλη μία φορά τις κατηγορίες της Φινλανδίας πως η Μόσχα σκόπιμα στέλνει παράνομους μετανάστες στα σύνορα με την σκανδιναβική χώρα, τονίζοντας πως οι Ρώσοι συνοριοφύλακες υπηρετούν τα καθήκοντά τους βάσει των κανονισμών.

CONTINUE READING

Μιλώντας για την απόφαση του κλεισίματος των τεσσάρων περασμάτων, ο Πεσκόφ δήλωσε πως «αυτό μας προκαλεί μόνο βαθιά δυσαρέσκεια, επειδή είχαμε μακροχρόνια καλές σχέσεις με την Φινλανδία, ουσιώδες σχέσεις βασιζόμενες στον αμοιβαίο σεβασμό».

«Και φυσικά μετανιώνουμε που αυτές οι σχέσεις αντικαταστάθηκαν από μία ξεκάθαρα ρωσοφοβική στάση, την οποία ξεκίνησαν να ενστερνίζονται οι ηγέτες αυτού του κράτους» έκλεισε τις δηλώσεις του ο Πεσκόφ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR