F-22 Raptor
USA
Updated at:

Το stealth στα καλύτερά του: Αμερικανικό «αόρατο» F-22 πέταξε κάτω από ιρανικό F-4 Phantom χωρίς να το πάρει χαμπάρι!

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία πρόσφατα παράταξε μαχητικά χαμηλής παρατηρησιμότητας τύπου F-22 Raptor στην Μέση Ανατολή ως μέρος μία ευρύτερης προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει την ρωσική προκλητικότητα στην περιοχή.

Κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, ρωσικά μαχητικά έχουν κλειδώσει αμερικανικά μη επανδρωμένα οχήματα αρκετές φορές. Αυτήν την εβδομάδα, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως οι μαχητές της Μόσχας «παρενοχλούν» αμερικανικά drones πάνω από την Συρία για τρίτη συνεχιζόμενη ημέρα.

CONTINUE READING

Τρία drones τύπου MQ-9 Reaper αποτέλεσαν στόχους των Ρώσων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης αεροπορικών δυνάμεων, αντισυνταγματάρχη Άλεξ Γκρίνκεβιτς, «ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν 18 φορές πολύ κοντά σε MQ-9, με αποτέλεσμα τα drones να αντιδράσουν για να αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις».

Έτσι, οι ΗΠΑ θεωρούν πως με το να στείλουν Raptor απαντούν στην εχθρική συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα. 

Ως το πρώτο μαχητικό πέμπτης γενιάς, το F-22 Raptor θεωρείται ευρέως ένα από τα πιο προηγμένα του είδους του.

F-22 Raptor Εναντίον Ιρανικού F-4

Το 2012, δύο Ιρανοί πιλότοι Su-25 προσπάθησαν να καταρρίψουν ένα αμερικανικό drone το οποίο επιχειρούσε 25 χιλιόμετρα μακριά από την ακτογραμμή της χώρας. Το MQ-1 Predator της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ήταν σχεδιασμένο κυρίως για διαρκή αναγνώριση.

Έτσι, εάν δέχονταν επίθεση δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να αμυνθεί. Για αυτόν τον λόγο, οι Ιρανοί πιλότοι θεώρησαν το drone έναν εύκολο στόχο. Πετώντας σοβιετικής εποχής αεροσκάφη Su-25 Frogfoot, οι Ιρανοί προσέγγισαν το drone και άνοιξα πυρ από τα πυροβόλα 30 χιλιοστών τους. Τα Su-25 ωστόσο δεν κατάφεραν να καταστρέψουν τον στόχο τους.

Φυσικά, η προσπάθειά τους έφτασε στα αυτιά των Αμερικανών.

Το πεντάγωνο αποφάσισε στις μελλοντικές αποστολές να συνοδεύουν τα Predator μαχητικά F-22 Raptor ή F-18 Hornet.

Έναν χρόνο μετά, δηλαδή το 2013, Ιρανοί πιλότοι προσπάθησαν ξανά να καταρρίψουν ένα μη επανδρωμένο Predator κοντά στις ακτές τους. Αυτήν την φορά όμως, ένα F-22 Raptor παραμόνευε στην περιοχή. Δύο Ιρανοί πιλότοι F-4 Phantom ξεκίνησα να προσεγγίζουν το αμερικανικό drone, σχεδιάζοντας κατά πάσα πιθανότητα να το ρίξουν.

CONTINUE READING

Χωρίς να το γνωρίζουν όμως, το F-22 τους παρακολουθούσε αδιάκοπα. 

Ο τότε Αμερικανός αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Γουέλς, εξήγησε τι έγινε έπειτα, «Ο πιλότος του Raptor πέταξε κάτω από το F-4 για να ελέγξει τα όπλα του, χωρίς να το καταλάβουν οι Ιρανοί, και μετά πέταξε δίπλα από το αριστερό τους φτερό και τους είπε 'πρέπει να πάτε σπίτι'».

Αν και η Ρωσία αδιαμφισβήτητα έχει μαχητικά πολύ πιο προηγμένα από τα Su-25, τα F-22 Raptor δεν σταματούν να απειλούν κάθε ιπταμένη στρατιωτική πλατφόρμα που υπάρχει.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR