DPICM
Armed Conflicts

Διεθνές Σοκ: Χιλιάδες πυρομαχικά διασποράς DPICM για την Ουκρανία! Πώς θα ενισχύσουν το Κίεβο και πώς λειτουργούν; (Εικόνες & Βίντεο)

Τις τελευταίες ώρες, ο Λευκός Οίκος με επικεφαλής τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχει πάρει μία ιστορική απόφαση: την αποστολή νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει τα πυρομαχικά διασποράς τύπου DPICM (Dual-purpose improved conventional munition, δηλαδή «βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλού σκοπού») διαμετρήματος 155 χιλιοστών.

Τα όπλα αυτά περιλαμβάνονταν σε επανειλημμένες εκκλήσεις της ουκρανικής πλευράς, ωστόσο ο ίδιος ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε σκεπτικός λόγω της επικινδυνότητάς τους. Έχει παρατηρηθεί πως αυτά τα πυρομαχικά έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους σε αμάχους στο παρελθόν.

Ως αποτέλεσμα της αμερικανικής απόφασης, ουκρανικά μέσα είναι αισιόδοξα σχετικά με την τύχη ενός άλλου διαρκούς αιτήματος, αυτό που αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς τύπου ATACMS, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS (τα οποία έχει το Κίεβο).

Πάντως ο ίδιος ο Μπάιντεν δικαιολόγησε μερικώς την απόφασή του να στείλει τα επικίνδυνα πυρομαχικά διασποράς στους Ουκρανούς λέγοντας πως «εάν δεν παρέχουμε τέτοια όπλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τότε ο άμαχος πληθυσμός της χώρας θα είναι αυτός που θα υποφέρει από τους Ρώσους εισβολείς».

Πώς θα Βοηθήσουν τους Ουκρανούς στον Πόλεμο;

Σύμφωνα με αναφορές από δυτικά μέσα, η Ουκρανία θα λάβει σημαντική ποσότητα πυρομαχικών διασποράς DPICM, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες μονάδες. Ως αποτέλεσμα, θα παρατηρηθεί κάποια βελτίωση στις μαχητικές δυνατότητες του Κιέβου στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με δεδομένα που παρείχε αρχικά η αμερικανική σελίδα The Drive, τα όπλα που θα λάβουν οι Ουκρανοί είναι ουσιαστικά η δεύτερη γενιά των πυρομαχικών διασποράς που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός. Η προηγούμενη γενιά αποκαλούνταν ICM, ωστόσο τα συγκεκριμένα όπλα ήταν σχεδιασμένα αποκλειστικά για εμπλοκή με εχθρικό πεζικό. Τα DPICM από την άλλη σκοπεύονται για χρήση τόσο έναντι εχθρικών θωρακισμένων και μη στόχων (όπως οχήματα), αλλά και έναντι εχθρικού πεζικού. 

Μία άλλη σημαντική πληροφορία είναι πως οι Αμερικανοί ίσως διαθέτουν στο απόθεμά τους όχι μόνο DPICM διαμετρήματος 155 χιλιοστών, αλλά και διαμετρήματος 105 και 203 χιλιοστών. Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί δεν παύουν να ελπίζουν πως στο μέλλον οι αμερικανικές παραδόσεις ίσως περιλαμβάνουν μεγαλύτερος εύρος πυρομαχικών διασποράς για τους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με την αμερικανική σελίδα «αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι πυρομαχικών DPICM, είναι όλοι σχεδιασμένοι με τον ίδιο βασικό τρόπο, με εκρηκτική κεφαλή που αναπτύχθηκε για να καταστρέφει θωράκιση, περιστοιχισμένη από ειδικά υπο-πυρομαχικά που παραδίδουν φονικά θραύσματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα πυρομαχικά, τα οποία είναι παρόμοια σε μέγεθος και βάρος με μία τυπική χειροβομβίδα, είναι μη κατευθυνόμενα, ωστόσο όλα έχουν ένα μικρό κομμάτι υφάσματος στην κορυφή τους, το οποίος τα βοηθάει να σταθεροποιήσουν την πτώση τους. Τα βλήματα πυροβολικού που διαθέτουν DPICM συνήθως εκτοξεύουν τα υπο-πυρομαχικά τους από την πίσω πλευρά του βλήματος ή της κεφαλής, αφότου φτάσουν έναν συγκεκριμένο σημείο της πορείας τους».

Έτσι, συμπεραίνουμε πως οι Ουκρανοί κατά πάσα πιθανότητα θα εκτοξεύουν αυτά τα πυρομαχικά μέσω βλημάτων των εκτοξευτών HIMARS ή M270 που τους έστειλε το ΝΑΤΟ.  

GALLERY

DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
DPICM
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR