Υγεία

Πώς το μπάνιο μπορεί να αποκαλύψει σοβαρές ασθένειες - Το «βρώμικο» αίμα της ανθρωπότητας μιλάει

Όπως γράφει το Nature, οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι της δημόσιας υγείας αναζητούσαν απελπισμένα νέους τρόπους παρακολούθησης του ιού, ο οποίος συχνά εξαπλωνόταν πιο γρήγορα απ' ό,τι έδειχναν τα δεδομένα από τεστ και νοσηλείες.

Ο Tong Zhang, μηχανικός περιβάλλοντος και μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU), εφάρμοσε μία πρωτοπόρο μέθοδο για τον προσδιορισμό της μεταδοτικότητας και της εξάπλωσης του ιού, την ανάλυση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.

Πώς οι τουαλέτες «προδίδουν» τον κορονοϊό

Η μέθοδος ανάλυσης λυμάτων είναι εξαιρετικά χρήσιμη, διότι μπορεί να προβλέπει και να εντοπίζει ξεσπάσματα του κορονοϊού και άλλων ασθενειών πριν καν συμβούν.

Στην περίπτωση του κορονοϊού, αυτό συμβαίνει διότι η περίοδος επώασης του ιού σε προσβεβλημένα άτομα, καθώς και ασυμπτωματικοί φορείς, δίνουν πολλές φορές μία ψευδή εικόνα της πραγματικής επίπτωσης στον πληθυσμό.

Με την ανάλυση των λυμάτων, που προέρχονται από πολλαπλά δείγματα ανά περιοχή, ανιχνεύεται σε αυτά η ύπαρξη γενετικού υλικού των παθογόνων, και έτσι καθορίζεται η εξάπλωσή τους με μεγάλη ακρίβεια.

 

Χαρακτηριστικά, το μέσο αναφέρει την περίπτωση μίας πολυκατοικίας στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο Covid είχε προσβάλλει μερικούς ενοίκους. Η παρουσία του όμως ανιχνεύθηκε πριν καν νοσήσουν, μέσω αυτής της μεθόδου ανάλυσης και όλο το κτίριο μπήκε εγκαίρως σε καραντίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά το κατά πόσον είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη δημόσια υγεία είναι ακόμα ένα θέμα συζήτησης. Ο Leo Poon, συνάδελφος του Zhang στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του HKU, λέει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα προτού οι υγειονομικές υπηρεσίες επεκτείνουν τα προγράμματα δοκιμών λυμάτων.

Λύματα: Το «βρώμικο» αίμα της ανθρωπότητας

Ορισμένοι επιστήμονες ενδιαφέρονται για μια σειρά από άλλες ασθένειες και δείκτες υγείας που αντανακλώνται στα ανθρωπογενή λύματα. 

Ο Bernd Manfred Gawlik, συντονιστής επιχειρήσεων στο Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, αποκαλεί τα λύματα το «βρώμικο αίμα της πόλης» και συγκρίνει τη δειγματοληψία λυμάτων με την εξέταση αίματος.

«Τώρα μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε» πώς να διαγνώσουμε αυτό το «αίμα» σε συλλογικό επίπεδο, λέει.

 

Τα δεδομένα των λυμάτων θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν ποια παθογόνα προκαλούν λοιμώξεις και να κοινοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες στους γιατρούς, εκτιμάται.

Μέχρι τώρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην «ιχνηλάτηση» ξεσπασμάτων κοινής γρίπης, αλλά και του υπολογισμού του βαθμού ανθεκτικότητας κάποιων παθογόνων στα αντιβιοτικά.

Ένας άλλος τομέας επέκτασης έγκειται στον εντοπισμό χημικών ουσιών που οι άνθρωποι εκκρίνουν στα λύματα. Ορισμένοι ερευνητές, όπως αυτοί της εταιρείας Biobot Analytics στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, εξετάζουν για οπιοειδή και άλλες ναρκωτικές ουσίες, που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ