Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το «comeback» του Τσίπρα λίγο πριν την καταστροφή

Ενεργό ρόλο στην αποτροπή του δεύτερου κύματος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει πλέον ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βγήκε χθες μπροστά, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, με σκοπό να αποτρέψει την «διάλυση εν κινήσει» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει το protothema.gr ,με ένα μπαράζ ραντεβού στο νέο πολιτικό του γραφείο, στη Λεωφόρο Αμαλίας, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στο κόμμα, αφού προηγουμένως προσέτρεξε σε εκείνον ο διάδοχός του, Στέφανος Κασσελάκης, με διακύβευμα την ενότητα. Επιβεβαιώνοντας την συνάντηση του νυν με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, πηγές προσκείμενες στον Αλέξη Τσίπρα μετέδωσαν για δεύτερη φορά – μετά το «τελεσίγραφο» των «προεδρικών» πριν την Κεντρική Επιτροπή- πως ο πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί σχετικά με όσα τεκταίνονται στο εσωτερικό του κόμματός του, επιλέγοντας να στείλει «διπλό μήνυμα» στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Στο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας έθεσε τρία ζητούμενα προς την πλευρά Κασσελάκη, σε μια μορφή ντιρεκτίβας, δηλαδή:
 

  • · Πιστή τήρηση του καταστατικού, «δείχνοντας» προς την αποφυγή αιφνιδιασμών, όπως το δημοψήφισμα
  • · χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος
  • · και λειτουργία των κομματικών οργάνων χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.


Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρόβαλλε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας και ενόψει των Ευρωεκλογών ως ορόσημο, απευθυνόμενος έτσι στην Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη της.

Κατόπιν αυτών, στα ζητούμενα της επόμενης ημέρας είναι αν η πλευρά Κασσελάκη θα αποδεχθεί την παρέμβαση Τσίπρα με κάποιας μορφής «διευθυντήριο», αλλά και ανασχηματισμό στα κομματικά όργανα, ώστε να δώσει «ενωτικά» δείγματα γραφής προς το εσωτερικό του κόμματος.

Προϋπόθεση των «εγγυήσεων» της ενότητας είναι, ωστόσο, να αποδεχθούν την πρόταση τόσο η Έφη Αχτσιόγλου, όσο και τα στελέχη που την πλαισιώνουν, με αποτέλεσμα τις πύλες του γραφείου του κ. Τσίπρα να περάσουν χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Μολονότι το περιεχόμενο των συνομιλιών τους με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει κρυφό, εντούτοις το εμπόδιο στην διατήρηση της ενότητας του κόμματος δεν μοιάζει άλλο από το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιοπιστία και εμπιστοσύνη

Στελέχη που πρόσκεινται στην πλευρά Αχτσιόγλου δεν αισθάνονται την ασφάλεια τήρησης μιας ανακωχής στην πράξη, ακόμη και αν έχουν γίνει κοινωνοί διαφόρων προτάσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τόσο οι αντιφατικές ομιλίες του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ και τον Economist, όσο και η τελευταία τοποθέτησή του για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ εμπεδώνουν αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης, απομακρύνοντας τις δύο πλευρές, αντί να τις έλκουν. Σε αυτό το κλίμα προστίθεται και η σύνθεση της νέας ηγετικής ομάδας, καθώς στελέχη της έχουν αφήσει σειρά αιχμών το τελευταίο χρονικό διάστημα ακόμη και επί προσωπικού.

Προς υπέρβαση του χάσματος, στο τραπέζι έχει πέσει το σχέδιο του Γιάννη Δραγασάκη για τη σύσταση ενός νέου Πολιτικού Κέντρου, ένα «διευθυντήριο» που θα αποτελείται από πρόσωπα κοινής αποδοχής και πάντως όχι τοξικά, για το οποίο μίλησε χθες το βράδυ στην συνέντευξή του ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε ένα νέο Πολιτικό Κέντρο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί με περισσσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του, αλλά και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να το περιβάλλουν, όπως για το αν σε ένα τέτοιο σχήμα θα χωρούσε ο Παύλος Πολάκης.

Αντίθετα, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποστάτες», χρεώνοντας την ευθύνη των όσων ακολουθήσουν σε εκείνους που θα αποχωρήσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα», αναφερόμενος στην ομάδα των «6 συν 6», υπό την Έφη Αχτσιόγλου. Με όρους… blame game, ο κ. Κασσελάκης πέταξε χθες το μπαλάκι στην πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους χρεώσει την πολιτική και δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπροστά στο ενδεχόμενο νέας διάσπασης κι ενώ τον κύκλο των αποχωρήσεων συμπλήρωσαν χθες ο Ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης και ο Βαγγέλης Αποστόλου, αλλά και στελέχη του κομματικού μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη, επιτείνοντας την εικόνα της αποσύνθεσης.

Από πλευράς του, ο κ. Κασσελάκης έτεινε για άλλη μια φορά δημόσια χείρα φιλίας προς τους «αντιφρονούντες», εκφράζοντας την πεποίθηση πως εκείνοι δεν θα φύγουν, παρότι όσοι ετοιμάζονται από την έξοδο, υπενθυμίζουν πως λίγα εικοσιτετράωρα πριν τους είχε αποκαλέσει «πέμπτη φάλαγγα». Η τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ποσοστό 14,7% στη δημοσκόπηση της Opinion Poll είναι για αρκετούς από όσους βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από το ΣΥΡΙΖΑ το «ζητούμενο πίσω από τις εκκλήσεις», ενώ σε περίπτωση που η διαφαινόμενη έξοδος της ομάδας Αχτσιόγλου συντελεστεί σε άμεσο χρόνο, καθώς τα στελέχη της συνεδριάζουν σε πανελλαδική κλίμακα το Σαββατοκύριακο, ουδείς γνωρίζει πόσους ακόμη μπορεί να συμπαρασύρουν, καθώς θα κλείνουν πίσω τους την ξύλινη πόρτα της Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ