Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Η ρήξη των σχέσεων Ρωσίας-Τατζικιστάν και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στον Καύκασο που προκαλεί η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα θα μπορούσε να φέρει ρήξη στις  σχέσεις της Ρωσίας και ενός από τους μακροχρόνιους συμμάχους της, το Τατζικιστάν.

Η Ρωσία λέει ότι οι ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα προέρχονταν από το Τατζικιστάν, κάτι που η χώρα αρνείται.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα οδηγεί σε ρήξη των σχέσεων Ρωσίας-Τατζικιστάν

Τα παραπάνω αναφέρει έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ το οποίο στη συνέχεια επισημάινει: "Ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα στον μουσικό χώρο του Crocus City Hall, σκοτώνοντας 137 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 145 άλλους, όπως δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Το ISIS-K, παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι η ομάδα ήταν πίσω από την επίθεση, επικαλούμενες πληροφορίες.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τέσσερις ύποπτοι ταυτοποιήθηκαν ως πολίτες του Τατζικιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Τατζικιστάν, μια χώρα της Κεντρικής Ασίας, έχει βαθύς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και κάποτε ήταν μέρος της  τέως Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι πλέον μέρος του "Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας" (CSTO) υπό την ηγεσία της Ρωσίας,  για τον οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήλπιζε εδώ και καιρό ότι θα  αποτελούσε το αντίστοιχο ΝΑΤΟ της Ανατολής. 

Η υπόδειξη ότι οι επιτιθέμενοι ήταν από το Τατζικιστάν θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες εντάσεις μεταξύ της χώρας και της Ρωσίας.

Το Τατζικιστάν έχει ήδη προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από την επίθεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του είπε ότι οι αναφορές του Σαββάτου ότι εμπλέκονται πολίτες του ήταν «πλαστές», ανέφεραν οι Moscow Times.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας είπε επίσης ότι δύο από τους υπόπτους που κατονομάστηκαν αρχικά από τα ρωσικά μέσα βρίσκονταν στο Τατζικιστάν την ώρα της επίθεσης, σύμφωνα με τους The Moscow Times.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν είπε στον Πούτιν την Κυριακή ότι «οι τρομοκράτες δεν έχουν εθνικότητα, πατρίδα και θρησκεία», ανέφερε το γραφείο του.

Η Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία χάνει σταδιακά την στήριξη χωρών του "Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας" (CSTO) 

Ενώ οι δεσμοί της με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα έχουν αυξηθεί, η Ρωσία έχει  απομονωθεί πολιτικά και διπλωματικά περισσότερο στην παγκόσμια σκηνή, από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ακόμη και μακροπρόθεσμοι σύμμαχοι με στενούς πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Τατζικιστάν, έχουν αποκαλύψει τις απογοητεύσεις τους.

Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις Ρωσίας-Τατζικιστάν εμφανίστηκαν το 2022

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Ραχμόν φάνηκε να επιπλήττει τον Πούτιν κατά πρόσωπο, απαιτώντας σεβασμό για τη χώρα του.

Σύμφωνα με τη Mail Online, ο Ραχμόν είχε πεί ότι το Τατζικιστάν έπρεπε να «παρακαλέσει» τη Ρωσία για να συμμετάσχει σε ένα φόρουμ . "Ποτέ δεν μας αντιμετωπίζουν σαν στρατηγικούς εταίρους! Χωρίς  να θέλουμε τους προσβάλουμε, θέλουμε να μας σέβονται!".

Οι σχέσεις της Ρωσίας με άλλα μέλη του CSTO είναι επίσης ολοένα και πιο τεταμένες και ειδικότερα μεταξύ Ρωσίας και  μετασοβιετικών  κρατών, δείγμα ότι  η  εν λόγω συμμαχία καταρρέει.

Ειδικοί είπαν ότι τα μέλη του CSTO "εξέτασαν" την εισβολή στην Ουκρανία και πιστεύουν  ότι η Ρωσία ήταν πλέον απίθανο να μπορέσει να τους προστατεύσει, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται ακόμη και να τους επιτεθεί.

Η Αρμενία ανέστειλε την συμμετοχή της στον CSTO

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο πρόεδρος της Αρμενίας είπε ότι η χώρα ανέστειλε τη συμμετοχή της στον CSTO αφού επέκρινε συχνά αυτόν και τη Ρωσία.

Οι ύποπτοι για την επίθεση είναι πολίτες του Τατζικιστάν και  δεν διέψευσαν τη συμμετοχή του ISIS. Ούτε ο ISIS ούτε οι ΗΠΑ έχουν σχολιάσει την εθνικότητα των δραστών, ενώ ο ISIS στρατολογεί τρομοκράτες στη χώρα, ανέφερε ο Guardian.

Η Ρωσία κάνει  τα πάντα για να εμπλέξει την Ουκρανία  στην τρομοκρατική επίθεση της Μόσχας 

Ο Πούτιν είπε το Σαββατοκύριακο ότι οι δράστες αποπειράθηκαν να διαφύγουν στην Ουκρανία μετά την επίθεση και ότι το Κίεβο τους βοηθούσε να διαφύγουν.

Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.

Αναλυτές προέβλεψαν όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση ότι ο Πούτιν θα προσπαθούσε να κατηγορήσει την Ουκρανία, ώστε να αποφύγει την ευθύνη και να τη χρησιμοποιήσει για να εντατικοποιήσει τις επιθέσεις εναντίον της.

Οι ειδικοί είπαν επίσης ότι ο ISIS πιθανότατα εκμεταλλεύτηκε την απόσπαση της προσοχής της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Βέρα Μιρόνοβα, συνεργάτης στο Davis Center στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε στους Financial Times ότι ο ISIS θεωρούσε σχετικά εύκολο να χτυπήσει τη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είχε σταματήσει την επίθεση αν δεν επιτίθετο στην Ουκρανία.

«Αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι που πολεμούν τώρα στην ουκρανική γη θα ήταν σίγουρα αρκετές για να σταματήσουν τυχόν τρομοκράτες», είπε.

Η Ρωσία χάνει την επιρροή της  στον Καύκασο-Η Τουρκία επωφελείται

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ρωσία χάνει την επιρροή της στον Καύκασο ολοένα και περισσότερο, κυρίως λόγω της εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία και της σφήνας της Τουρκίας μέσω Αζερμπαϊτζάν και "Οργανισμού Τουρκικών κρατών".

Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα θα έχει ως αποτέλεσμα να επέλθει ψυχρότητα στις σχέσεις Τατζικιστάν-Ρωσίας.

Συνεπώς μετά την Αρμενία, ο Πούτιν βλέπουμε να  "χάνει" από στενό του σύμμαχο και το Τατζικιστάν, με τον  "Οργανισμό  Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας" (CSTO) να βαίνει αν όχι σε διάλυση, σε σημαντικότατη υποβάθμιση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ