ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο
Κίνα

Έναν αιώνα μπροστά-Η Κίνα δοκίμασε ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο που εκτοξεύει υπερ-υπερηχητικά βλήματα στη στρατόσφαιρα (Εικόνες)

Το κινεζικό πολεμικό ναυτικό πρόσφατα πραγματοποίησε μία δοκιμή ενός ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου (electromagnetic rail gun), από το οποίο εκτόξευσε ένα κατευθυνόμενο βλήμα ακριβείας στην στρατόσφαιρα με υπερ-υπερηχητική ταχύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία Εντυπωσιακή Δοκιμή

Αναλυτικότερα, η κινεζική δοκιμή αφορούσε την εκτόξευση μίας έξυπνης βόμβας σε ύψος 15 χιλιομέτρων στην στρατόσφαιρα του πλανήτη σε ταχύτατα που ξεπερνούσε τα 5 μαχ, δηλαδή 5 φορές γρηγορότερα από τον ήχο.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό των Κινέζων για την επιτυχημένη εκτόξευση, η δοκιμή θεωρήθηκε εν τέλει μη επιτυχημένη. Τα κινεζικά μέσα ανέφεραν πως το βλήμα δεν ακολούθησε την επιθυμητή τροχιά, ενώ πρόσθεσαν πως δεν έφτασε ούτε το μέγιστο βεληνεκές ούτε το μέγιστο υψόμετρο που ήθελαν οι ειδικοί.

Όταν ανέλυσαν τα δεδομένα της δοκιμής, η ομάδα των Κινέζων επιστημόνων παρατήρησε ένα κρίσιμο ζήτημα: το βλήμα περιστρέφονταν υπερβολικά γρήγορα κατά την άνοδό του με αποτέλεσμα να πάρει μία ανεπιθύμητη κλίση.

Η ανακάλυψη αυτού του προβλήματος οδήγησε στην συνειδητοποίηση πως οι Κινέζοι επιστήμονες πρέπει να λύσουν αυτό το σημαντικό πρόβλημα της υπερβολικής περιστροφής, ένα φαινόμενο που θεωρείται κοινό πρόβλημα στην χρήση των ηλεκτρομαγνητικών πυροβόλων.

Οι κινεζικές αναφορές τόνισαν πως οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να λύσουν το εν λόγω πρόβλημα χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Αν τα καταφέρουν ίσως ανοίξουν το δρόμο για πολλές νέες εφαρμογές ηλεκτρομαγνητικών όπλων, μιας και πρόκειται για πολλά υποσχόμενα οπλικά συστήματα που όμως περιορίζονταν μέχρι σήμερα εξαιτίας αυτής της «υπερβολικής περιστροφής» του βλήματος.

Σε αντίθεση με ένα συμβατικό πυροβόλο, ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο δεν διαθέτει σπειροειδή εγκοπές εντός της κάννης του για να σταθεροποιεί την πορεία που ακολουθεί το βλήμα που εκτοξεύει. Οι ερευνητές του Πεκίνου πρέπει να σκεφτούν κάποια άλλη προσέγγιση για να ελέγξουν την περιστροφή του βλήματος και κατ' επέκταση την πορεία που θα ακολουθήσει. Άλλες προκλήσεις που συναντούν οι χειριστές ηλεκτρομαγνητικών όπλων είναι η υπερβολική θερμότητα και πίεση που δέχονται τα βλήματα εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής κάννης του όπλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και εννοείται πως τα προαναφερθέντα προβλήματα περιπλέκονται και πολλαπλασιάζονται όταν μιλάμε για υπερ-υπερηχητικές ταχύτητες, όπως δηλαδή τις ταχύτητες που θέλουν να πετύχουν οι Κινέζοι ερευνητές. Σε αυτό το φάσμα ταχυτήτων το βλήμα είναι ακόμη δυσκολότερο να αποκτήσει αεροδυναμική σταθερότητα, για αυτό και οι επιστήμονες θα ζητήσουν την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά την αποτυχημένη δοκιμή, είναι βέβαιο πως η κινεζική ομάδα απέκτησε σημαντικά διδάγματα που θα την βοηθήσουν στην ανάπτυξη του συστήματος.

 

GALLERY

υπερ-υπερηχητικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβολό
υπερ-υπερηχητικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβολό
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ