Κίνα

Η Κίνα επεκτείνει την επιθετική αγορά χρυσού από τον Δεκέμβριο

Πριν από μία εβδομάδα, στο τελευταίο του - και αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό σημείωμά του για το 2022 - ο γκουρού της Credit Suisse, Zoltan Pozsar, συζήτησε τις δύο βασικές αρχές του καθεστώτος του Bretton Woods III που πιστεύει ότι θα αντικαταστήσει τον κόσμο στον οποίο το δολάριο είναι αποθεματικό νόμισμα: i) επιβάρυνση επί των εμπορευμάτων (δηλαδή, αναθεώρηση) και ii) το Πετρογιουάν, και - συνυφασμένα μεταξύ τους - η επιθετική συσσώρευση χρυσού από την Κίνα.

Αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο: μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μάθαμε ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η Κίνα είχε αγοράσει 32 τόνους χρυσού τον Νοέμβριο, την πρώτη της επίσημη αγορά από τον Σεπτέμβριο του 2018 (παρόλο που αγόραζε ανεπίσημα πολύ περισσότερο χρυσό τα τελευταία τρία χρόνια).

Σύμφωνα με την JPMorgan, «ενώ ο κόσμος έχει έλλειψη σε εμπορεύματα, η Κίνα δεν γνωρίζει ότι έχει αρχίσει να αποθηκεύει εμπορεύματα από το 2019 και αυτή τη στιγμή κατέχει το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού, το 70% του καλαμποκιού, το 51% του σιταριού, το 46% της σόγιας, το 70% του αργού πετρελαίου και πάνω από το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων αλουμινίου». Και τώρα, η Κίνα αποθηκεύει επιθετικά κάθε ουγγιά φυσικού χρυσού που μπορεί να πάρει στα χέρια της. Σχεδόν σαν η Κίνα να προετοιμάζεται ενεργά για πόλεμο.

Και ενώ το συμπέρασμα φαίνεται επίκαιρο, ειδικά υπό το φως της τελευταίας μόλις δημοσιευμένης σημείωσης του Zoltan, αυτό που είναι εξίσου αξιοσημείωτο είναι ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η Κίνα ανέφερε αύξηση στα αποθέματά της σε χρυσό, συμπληρώνοντας ξανά τα αποθέματά της μετά την πρώτη αναφερόμενη αγορά της σε περισσότερα από τρία χρόνια.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αύξησε τις συμμετοχές της κατά 30 τόνους τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία στον ιστότοπό της το Σάββατο. Αυτό έπεται της προσθήκης 32 τόνων τον Νοέμβριο, η οποία ήταν η πρώτη αναφερόμενη εισροή της χώρας από τον Σεπτέμβριο του 2019. Πριν από αυτό, η τελευταία προηγούμενη αύξηση ήταν τον Οκτώβριο του 2016. Οι πρόσφατες επίσημες αγορές ανεβάζουν τις εκμεταλλεύσεις της χώρας σε συνολικά 2.010 τόνους.

Όπως αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα, οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σημείωσαν ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε σχεδόν 400 τόνους, με μόνο το ένα τέταρτο να πηγαίνει σε δημόσια αναγνωρισμένα ιδρύματα, σύμφωνα με την έκθεση για τις τάσεις της ζήτησης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. 

Επιπλέον, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας στο τέλος Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν συνολικά σε 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της People's Bank of China το Σάββατο. Τα ασιατικά έθνη αναπληρώνουν τα πολεμικά τους σεντούκια εν μέσω της φθίνουσας ισχύος του δολαρίου.

Με τις επιθετικές αγορές του Δεκεμβρίου, η Κίνα ήταν πιθανότατα και πάλι ο μεγαλύτερος αγοραστής του κίτρινου μετάλλου στην ανοιχτή αγορά: σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν επιπλέον 50 τόνους σε καθαρή βάση κατά τη διάρκεια του μήνα, αύξηση 47% από Οκτώβριο (αναθεωρημένος) 34 t.1 Από αυτό το καθαρό σύνολο, τρεις κεντρικές τράπεζες αντιπροσώπευαν μεικτές αγορές 55 t, ενώ δύο συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στις ακαθάριστες πωλήσεις 5 t, δείχνοντας την ισχύ της ζήτησης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας συνέχισε να αγοράζει χρυσό τον Νοέμβριο, προσθέτοντας επιπλέον 19 τόνους στα επίσημα αποθέματά της (κεντρική τράπεζα + Υπουργείο Οικονομικών), αποθεματικά σε 517 τόνους (27% των συνολικών αποθεματικών). Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Κιργιζίας πρόσθεσε στα αποθέματά της σε χρυσό για πρώτη φορά φέτος, αγοράζοντας 3 τόνους τον Νοέμβριο για να αυξήσει τα συνολικά της αποθέματα χρυσού στους 16 τόνους (+61% YTD).

Από την πλευρά των πωλήσεων, η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν και η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν ήταν οι μεγαλύτεροι πωλητές. Το Καζακστάν μείωσε τα αποθέματά του σε χρυσό κατά περίπου 4 τόνους σε 380 τόνους (-5% YTD), ενώ τα αποθέματα χρυσού του Ουζμπεκιστάν μειώθηκαν κατά σχεδόν 2 τόνους σε 397 τόνους, 10% υψηλότερα σε YTD. Έχουμε σημειώσει προηγουμένως ότι δεν είναι ασυνήθιστο οι κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν χρυσό από εγχώριες πηγές - όπως κάνουν και το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν - να είναι επίσης συχνοί πωλητές χρυσού.

Το ρεκόρ αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της αγοράς χρυσού το 2022, έχοντας αγοράσει καθαρούς 673 τόνους μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τριμήνου. Κοιτάζοντας μπροστά στην εικόνα ολόκληρου του έτους, είναι πιθανό οι κεντρικές τράπεζες να συσσώρευσαν υψηλό επίπεδο χρυσού πολλών δεκαετιών το 2022, αριθμός που θα αποκαλυφθεί επίσημα στα μέσα Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές