σοβιετικά πυροβόλα του Σαντάμ προς την Ουκρανία
Ένοπλες Συρράξεις

Οι Βρετανοί έστειλαν στην Ουκρανία σοβιετικά πυροβόλα που κατάσχεσαν από τον Σαντάμ στο Ιράκ το 1980 (Εικόνα)

Μία πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία αποκαλύπτεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μία βρετανική εταιρεία αγόρασε παλιά σοβιετικά πυροβόλα για να τα αποστείλει στην Ουκρανία προς υποστήριξη του στρατού του Κιέβου. Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως αυτά τα συστήματα αποτελούσαν κάποτε μέρος του οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσεΐν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Χρονικό της Αποστολής

Τα ρωσικής παραγωγής πυροβόλου του Σαντάμ ξεκίνησαν για το ταξίδι τους με αφετηρία την Λετονία και προορισμό την Ουκρανία μετά από βρετανική παρέμβαση. Δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για το πώς κατέληξαν αυτά τα όπλα σε λετονικό έδαφος, ωστόσο είναι βέβαιο πως εξαιτίας της σοβιετικής τους προέλευσης τα πυροβόλα αναμένεται να ενσωματωθούν ομαλά στον ουκρανικό στρατό παρά την μεγάλη ηλικία τους.

Πρόκειται για ιστορικά πυροβολικά συστήματα, συστήματα τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο κατά την δεκαετία του '1980 κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν. Μετά την λήξη του πολέμου και την ήττα του Σαντάμ, ο οπλισμός των δυνάμεών του πέρασε υπό τον έλεγχο των βρετανικών και αμερικανικών στρατευμάτων. Αντί να αφοπλιστούν και να καταστραφούν, η Δύση σκέφτηκε μία καλύτερη λύση: να μεταφερθούν στην Ευρώπη αφού ίσως χρησίμευαν μελλοντικά. 

Η ευκαιρία να φανούν χρήσιμα αυτά τα πυροβόλα εμφανίστηκε όταν ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο τώρα ξεκίνησαν αυτά τα πυροβόλα το ταξίδι τους για το Κίεβο. Πρόκειται συγκεκριμένα για μονάδες του αυτοκινούμενου πυροβόλου 2S1 Gvozdika και του αυτοκινούμενου πυροβόλου 2S3 Akatsiya.

Ποια Είναι τα 2 Πυροβόλα;

Το Gvozdika τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το 1971 στην Σοβιετική Ένωση ως ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο διαμετρήματος 122 χιλιοστών με μέγιστη ταχυβολία 4 με 5 βλημάτων ανά λεπτό και μέγιστη εμβέλεια πυρός που ξεπερνούσε τα 15 χιλιόμετρα. Σήμερα αυτό το νούμερο μπορεί να είναι μικρό αλλά τότε το βεληνεκές του Gvozdika εντυπωσίαζε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο για το Akatsiya, πρόκειται για ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο διαμετρήματος 152 χιλιοστών που τέθηκε σε λειτουργία το ίδιο έτος με το Gvozdika. Η ταχυβολία του φτάνει τα 3 με 4 βλήματα ανά λεπτό και το μέγιστο βεληνεκές λίγο πάνω από τα 17 χιλιόμετρα. 

Τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι επιχειρούν σήμερα και τους δύο αυτούς τύπους στο πεδίο της μάχης, ωστόσο οι Ρώσοι χρησιμοποιούν και κάποιες αναβαθμισμένες εκδόσεις τους που μπορούν να εκτοξεύουν τα προηγμένα κατευθυνόμενα βλήματα Krasnopol.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Όλα δείχνουν ότι " έσπασε" το ουκρανικό μέτωπο-Πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Ρώσοι εισήλθαν ήδη στα βόρεια περίχωρα του Χαρκόβου

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ρίχνει συνεχώς εφεδρείες στην μάχη χωρίς αποτέλεσμα-Ρώσος...