Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο δολοφονικός Ρωσικός συνδυασμός μαχητικών MIG-31 εξοπλισμένων με πυραύλους R-37M απέναντι στα "Ουκρανικά" F-16

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς κάθε  κατεύθυνση εξαπέλυσε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, σε σχέση με τα μαχητικά  F-16 τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ.

Προειδοποιήσεις γεμάτες νόημα από τον Πούτιν για τα "Ουκρανικά" F-16 και για τα αεροδρόμια από όπου  αυτά θα ενεργήσουν

"Τα αμερικανικά F-16 Fighting Falcons που παρέχονται στην Ουκρανία θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο για τον Ρωσικό στρατό, εάν χρησιμοποιηθούν εναντίον του" προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

«Φυσικά, εάν χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, θα είναι νόμιμος στόχος για εμάς, ανεξάρτητα από το πού μπορεί να βρίσκονται», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με στρατιωτικούς πιλότους στην περιοχή του Τβερ, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα χτυπήσει Ουκρανικά F -16 τζετ στα αεροδρόμια του ΝΑΤΟ, εάν χρησιμοποιηθούν από εκεί.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι μόλις το Κίεβο παραλάβει τα F-16, η Ουκρανία θα έχει την εξουσία να αναπτύξει αυτά τα αεροσκάφη για να στοχεύσει νόμιμους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Τα F-16 αντιπροσωπεύουν μια αναβάθμιση του τρέχοντος στόλου της Ουκρανίας, που αποτελείται κυρίως από γηρασμένα αεροσκάφη της Σοβιετικής εποχής, ενώ αναμένεται ότι θα βελτιώσουν τις δυνατότητες της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας.

Τα F-16 εναντίον των Ρωσικών  MiG-31

Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει  ένα σημαντικό εναέριο πλεονέκτημα έναντι των F-16, που  δεν είνα άλλος από τον  τρομακτικό συνδυασμό του  μαχητικού MiG-31 και του πυραύλου πολύ μεγάλου βεληνεκούς  R-37M.

Τα οπλισμένα MiG-31  με πυραύλους R-37M ήταν από τον Οκτώβριο του 2022, η κύρια απειλή κατά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροσκάφη MiG-31 έχουν καταρρίψει πολλά ουκρανικά αεροσκάφη, κυρίως χρησιμοποιώντας το R-37 μεγάλης εμβέλειας.

Τον Αύγουστο του 2023, ένα ρωσικό MiG-31 οπλισμένο με R-37 τρόμαξε ένα νορβηγικό P-8A Poseidon, αναγκάζοντάς το να κάνει αναστροφή. Τον Δεκέμβριο του 2023, ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M που φέρεται να εκτοξεύτηκε από ένα MiG-31.

Τον Αύγουστο του 2023, οι ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ισχυρίστηκαν ότι ένας πύραυλος R-37 είχε χρησιμοποιηθεί σε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Kramatorsk.

Οι Ουκρανοί πιλότοι  από την πλευρά τους,  ελπίζουν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα παραδοθούν σύντομα  θα είναι οπλισμένα με τους πυραύλους AIM-120 AMRAAM .

Το μαχητικό MiG-31

Το MiG-31 έκανε την παρθενική του πτήση τον Σεπτέμβριο του 1975, η σειριακή παραγωγή  του ξεκίνησε το 1979 και άρχισε να ενεργεί το 1982.

Το εξαιρετικά αεροδυναμικό  σχήμα του και η  βελτιωμένη κατασκευή του, του   επιτρέπει να πετάει ακόμα και σε χαμηλά ύψη με υπερηχητικές ταχύτητες. 

Το ραντάρ Zaslon του έχει εμβέλεια 200 km. Το αεροσκάφος δεν εξήχθη ποτέ και κατασκευάστηκαν 519.

Η Συρία φέρεται να είχε παραγγείλει οκτώ αεροσκάφη MiG-31E το 2007, αλλά η παραγγελία δεν εκπληρώθηκε για διάφορους λόγους.

Η τρέχουσα παραλλαγή, το MiG-31BM, είναι πολλαπλών ρόλων και έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. 

 Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το MiG-31BM είναι 2,6 φορές πιο αποτελεσματικό. Το αναβαθμισμένο ραντάρ Zaslon-M διαθέτει κεραία διαμέτρου 1,4 μέτρων και η εμβέλεια ανίχνευσης για εναέριους στόχους έχει αυξηθεί στα 400 km για αεροσκάφη μεγέθους AEW&C.

Το νέο συγκρότημα ραντάρ του MiG-31BM μπορεί να παρακολουθεί 24 αερομεταφερόμενους στόχους ταυτόχρονα, έξι από τους οποίους μπορούν να προσβληθούν ταυτόχρονα από πυραύλους R-33S.

Το MiG-31BM έχει ικανότητα πολλαπλών ρόλων, χρησιμοποιώντας πυραύλους κατά ραντάρ, αέρος-θαλάσσης και αέρος-εδάφους, ενώ  διαθέτει αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα, χειριστήρια HOTAS και σύγχρονες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFD).

Το αεροσκάφος διέθετε σύστημα αναζήτησης και παρακολούθησης υπερύθρων (IRST), κάτω από τη μύτη με εμβέλεια περίπου 56 χιλιομέτρων.

Ο νέος πύραυλος Mach-6 R-37 έχει βεληνεκές έως και 400 km. Το MiG-31BM μπορεί επίσης να μεταφέρει πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-33 και όπλα αέρος μικρής εμβέλειας R-73.

Οι ισχυρότεροι κινητήρες του 2xD-30F6 είχαν ώση απογείωσης 15.500 kg ο καθένας,η μέγιστη ταχύτητα είναι 3.000 km/h και το ανώτατο όριο πτήσης 20.600 μέτρα. 

Το MiG-31είναι επίσης εξοπλισμένο με ψηφιακές ασφαλείς συνδέσεις δεδομένων και η εικόνα του ραντάρ του αεροσκάφους μπορεί να "μεταφερθεί" σε Su-30 και MiG-29.

Ένας σχηματισμός τεσσάρων MiG-31 μπορεί χρησιμοποιώντας συνδέσμους δεδομένων να κυριαρχήσει σε ένα μέτωπο μήκους 900 χιλιομέτρων.

Ο συνδυασμός ραντάρ αεροσκαφών και όπλων θα μπορούσε να αναχαιτίσει πυραύλους κρουζ που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα και  να αντιμετωπίσει UAV και ελικόπτερα.

Το αεροσκάφος θα μπορούσε να λειτουργήσει  επίσης ως συνοδείασε στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας.

Η παραλλαγή MiG-31K φέρει τον μεγάλου μεγέθους βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal.

Ο τρομερός πύραυλος Vympel R-37M

Ο ρωσικός Vympel R-37M “Axehead” (RVV-BD) είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος αέρος-αέρος με πολύ μεγάλο βεληνεκές.

Έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει αεροσκάφη ανεφοδιασμού, AWACS και άλλα αεροσκάφη C4ISTAR. Έτσι, έχει κρατήσει τους Ουκρανούς και το ΝΑΤΟ σε πιο μακρινές αποστάσεις.

Η αρχική παραλλαγή R-37 παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1980. Η τελευταία παραλλαγή, ένας πύραυλος R-37M τέθηκε σε λειτουργία το 2019 και  μπορεί να πλήξει στόχους σε βεληνεκές μεταξύ 150–400 km, καθιστώντας τον, ως τον πύραυλο αέρος-αέρος με το μεγαλύτερο βεληνεκές στην Πόλεμος στην Ουκρανία.

Μια έκθεση από το Royal United Services Institute (RUSI) αναφέρει ότι τον Οκτώβριο του 2022, περίπου έξι R-37M εκτοξεύονταν καθημερινά κατά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Για να αποτρέψουν το χτύπημα του πυραύλου R-37M, οι Ουκρανοί πιλότοι έχουν αναπτύξει έναν ελιγμό αποφυγής που ονομάζεται "notching". Ωστόσο, δεν μπορούν εύκολα να αντεπιτεθούν στο MiG-31 που εκτόξευσε τον πύραυλο. Ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγαλύτερου βεληνεκούς στο απόθεμά τους παραμένει ο ρωσικός R-27ER, με μέγιστο βεληνεκές 100 χιλιομέτρων υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Τέσσερα MiG-31 αναπτύχθηκαν επίσης στην Κριμαία. Λόγω του φόβου για τους συνδυασμούς MiG-31 και R-37M, η Ουκρανία χρειάστηκε να επιχειρήσει να καταστρέψει τα MiG-31 ενώ ήταν ακόμη στο έδαφος μέσω μιας απόπειρας επίθεσης με drone στην αεροπορική βάση Belbek τον Αύγουστο του 2022.

Ο πύραυλος Kinzhal

Το Kh-47M2 Kinzhal «Dagger» είναι ένας ρωσικός υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος που τέθηκε σε λειτουργία το 2017. Ο πύραυλος των 4.300 κιλών έχει μήκος περίπου 7,2 μέτρα και έχει διάμετρο περίπου 1,2 μέτρα.

Η πυρηνική κεφαλή χαμηλής απόδοσης θα μπορούσε να είναι μεταξύ 5 και 50 κιλοτόνων. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να φέρει μια συμβατική κεφαλή και μπορεί να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά Tu-22M3 ή MiG-31K.

 Αυτός ο πύραυλος 10 Mach, είναι το πρώτο υπερηχητικό όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις. Τον Ιούνιο του 2021, ένας πύραυλος Kinzhal εκτοξεύτηκε από ένα MiG-31K από την αεροπορική βάση Khmeimim σε επίγειο στόχο στη Συρία.

Έχει αναπτυχθεί σε αεροπορικές βάσεις στις νότιες και δυτικές στρατιωτικές περιφέρειες της Ρωσίας. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, αυτοί οι πύραυλοι έχουν λάβει την ικανότητα επαναστόχευσης κατά τη διάρκεια της πτήσης."

Τα οφέλη για την Ουκρανία από τη χρήση των F-16 

Η Ολλανδία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στη διαδικασία δωρεάς μερικών δεκάδων πλεοναζόντων μαχητικών F-16 AM/BM. Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη  δεν είναι καλύτερα από τα ουκρανικά MiG-29.

Εάν πρέπει να απωθήσουν τα MiG-31, θα απαιτήσουν αναβάθμιση με σύγχρονα ραντάρ, αεροηλεκτρονικά συστήματα και πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς AIM-120 (βεληνεκές 180 km).

Τα F-16 με AIM-120 (αφού αποκτηθούν) θα εξακολουθούν να είναι σε μειονεκτική θέση εμβέλειας σε σύγκριση με τα MiG-31 που εκτοξεύουν R-37M.

Αλλά το χάσμα θα μειωθεί, αφού τα  F-16 που θα  πετούν κοντά στην πρώτη γραμμή θα μπορούσαν να ωθήσουν τα MiG-31 βαθύτερα μέσα στη Ρωσία, επιτρέποντας περισσότερες αποστολές πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ