Ένοπλες Συρράξεις

ΤΟ ΝΑΤΟ "έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα"! Η Τουρκία ανέλαβε την Διοίκηση της ΚFOR στο Κοσυφοπέδιο-Έρχεται σύγκρουση με την Σερβία

Μερικές φορές λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις από Διεθνείς Οργανισμούς οι οποίοι είναι εξόφθαλμα άστοχοι, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη ανάληψη της Διοίκησης της KFOR του ΝΑΤΟ στο Κοσυφοπέδιο από την Τουρκία.

Η Τουρκία αναλαμβάνει την Διοίκηση της KFOR

Τουρκικό ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του με τίτλο, "Η διοίκηση της KFOR του ΝΑΤΟ πέρασε στον Τουρκικό Στρατό", επιχαίρει, αναφέροντας:

"Η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR). Η διοίκηση της KFOR θα βρίσκεται στα χέρια των  Τουρκικών Ένοπλων  Δυνάμεων για 1 χρόνο.

Στην τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αρχηγείο της KFOR στην πρωτεύουσα Πρίστινα παρευρέθηκαν ο Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατηγός İrfan Özsert, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Bilal Durdalı, ο Διοικητής των Συμμαχικών Μικτών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, Ναύαρχος Stuart Benjamin Munsch, ο Τούρκος πρέσβης στην Πρίστινα Sabri και  πολλοί καλεσμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην τελετή, ξεκίνησε με την ανάγνωση των εθνικών ύμνων της Ιταλίας και της Τουρκίας, στο διοικητήριο της KFOR  και στη συνέχεια έγινε η αλλαγή Διοίκησης  από τον Ιταλό Υποστράτηγο Angelo Michele Ristuccia στον Τούρκο Υποστράτηγο Özkan Ulutaş.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην τελετή, ο πρώην διοικητής της KFOR, Ριστούτσια, δήλωσε ότι δεν ένιωσε ποτέ μόνος κατά τη διάρκεια της θητείας του και ευχαρίστησε τις συμμαχικές χώρες που δημιούργησαν την KFOR.

Δηλώνοντας ότι η KFOR  συνέχισε να εργάζεται σύμφωνα με τις εντολές των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για να εγγυηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλους τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ristuccia είπε: «Τώρα, καθώς αποχωρώ από τη διοίκηση της KFOR, πιστεύω ότι πρέπει να πούμε πως οι ενέργειές μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκτιμώνται και θα εκτιμηθούν από τους ανωτέρους μου, την αλυσίδα διοίκησης μου, από συμμάχους και συνεισφέρουσες χώρες των οποίων η θεσμική στήριξη ήταν αξιόπιστη». είπε.

Ο νέος διοικητής της KFOR, Υποστράτηγος Ulutaş, είπε ότι γνωρίζει τη σημασία της ευθύνης που ανέλαβε ως ο πρώτος Τούρκος διοικητής αυτής της αποστολής.

Τονίζοντας ότι θα καταθέσει όλες τις προσπάθειες και την εμπειρία του για να λειτουργήσει με επιτυχία η KFOR στην ευαίσθητη περίοδο που διανύει το Κοσσυφοπέδιο, ο Ulutaş είπε:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν την απρόβλεπτη και μεταβλητή φύση του περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, το οποίο μπορεί να διαταραχθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτή η κατάσταση καθιστά την ύπαρξη της KFOR και τις αποστολές που εκτελεί ακόμη πιο σημαντικές. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη η KFOR να διατηρήσει την επίγνωση της κατάστασης, να συνεχίσει να εκτελεί αποτελεσματικά την αποστολή της και να παραμένει σε εγρήγορση και έτοιμη για πιθανές εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον ασφαλείας».

Για πρώτη φορά αναλαμβάνει την διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης Τούρκος Υποστράτηγος

Η KFOR, η οποία ξεκίνησε το καθήκον της στο Κοσσυφοπέδιο στις 12 Ιουνίου 1999, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για διασφάλιση ασφάλειας και σταθερότητας, έχει περισσότερα από 4.500 διεθνή μέλη από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 21 μελών του ΝΑΤΟ και 6  από χώρες μη ΝΑΤΟϊκών εταίρων.

Η Τουρκία, η οποία ανέλαβε τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης που υπηρετεί στο Κοσσυφοπέδιο για πρώτη φορά από το 1999, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ 27 χωρών όσον αφορά τη δεσμευμένη συνεισφορά του προσωπικού.

Ο υποστράτηγος Ulutaş, ο 28ος διοικητής της KFOR, θα υπηρετήσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2024."

Ο ρόλος της KFOR

Η αποστολή της KFOR απορρέει από την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSCR) 1244 της 10ης Ιουνίου 1999 και της Στρατιωτικής Συμφωνίας (MTA) μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας
της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας.

Η KFOR επιχειρεί σύμφωνα με το κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ως τέτοια, είναι μια επιχείρη­ση επιβολής της ειρήνης, που πιο γενικά ονομάζεται ως επιχείρηση υποστήριξης της ειρήνης".

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, η KFOR λειτουργεί ως τρίτος ανταποκριτής, μετά την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου (EULEX).  

Ο συντονισμός με αυτές τις δύο οντότητες είναι σταθερός και πολύ καλά εδραιωμένος.

Τα σχέδια του Ερντογάν

Ο Ερντογάν γνωρίζουμε όλοι ότι έχει στο μυαλό του την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή τουλάχιστον μέρους αυτής, επιχειρώντας αρχικά πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα ασταθών κρατών και στη συνέχεια επεμβαίνοντας στρατιωτικά για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού του.

Αυτό έκανε και κάνει στη Συρία και στη Λιβύη.

Τα μάτια του όμως βρίσκονται στραμμένα και στα Βαλκάνια, όπου έχει αδελφά κράτη το Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία.

Σημειωτέον η Τουρκία χορήγησε 5 drone TB-2 BAYRAKTAR στην πάνοπλη δίκην στρατού αστυνομία του  Κοσυφοπεδίου, προκαλώντας την αντίδραση της  ΕΕ.

Από την άλλη  τη Ρωσία  λόγω της στρατιωτικής  εμπλοκής της   στην Ουκρανία, την συμφέρει οπωσδήποτε το άνοιγμα ενός θερμού μετώπου μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας στα Βαλκάνια-σημειωτέον έχει ήδη ανοίξει πολεμικό μέτωπο μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ- αφού  θα αποσπούσε ακόμη περισσότερο το  ενδιαφέρον των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εδώ μπαίνει ο "δούρειος ίππος" για τη Δύση που λέγεται Τουρκία, η οποία όπως προαναφέραμε έχει τις δικές της επιδιώξεις και συμφέροντα στα Βαλκάνια.

Έτσι εάν η Άγκυρα  υποδαυλίσει την ένταση μεταξύ Πρίστινας-Βελιγραδίου, "παίζει το χαρτί" του Πούτιν στα Βαλκάνια, ενώ  από την άλλη η Τουρκία θα  παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού και κατευναστούν οι εντάσεις  μεταξύ Σέρβων-Κοσσοβάρων, τότε θα το πουλήσει σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Εκτίμησή μας είναι ότι και στην περίπτωση Σερβίας-Κοσόβου  η Τουρκία θα επιδιώξει παίρνοντας επαμφοτερίζουσες θέσεις , προκειμένου το θέμα να "σέρνεται", έτσι ώστε  να εκμαιεύσει ανταλλάγματα από τη Σερβία-Κόσοβο, Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.

Η ανάληψη της Διοίκησης της KFOR από την Τουρκία, η οποία παίζει επικίνδυνα παιγνίδια  στα Βαλκάνια  μπορεί να δυναμιτίσει  τις εύθραυστες σχέσεις Κοσυφοπεδίου- Σερβίας, οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος