Ειδικοί από το Κέντρο Μη Επανδρωμένων Συστημάτων της Τούλα, παρουσίασαν στο κοινό ένα νέο βλήμα σχεδιασμένο για χρήση με drones FPV. Αυτό το προϊόν κοστίζει έξι φορές λιγότερο από ένα τυπικό βλήμα ενός εκτοξευτή χειροβομβίδων PG-7VL, ο οποίος χρησιμοποιείται ενεργά στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιοχής.
Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου προϊόντος είναι η διεισδυτική του ικανότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το βλήμα είναι ικανό να διαπεράσει έως και 400 χιλιοστά ομοιογενούς θωράκισης. Αυτό το χαρακτηριστικό το καθιστά ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο στο πεδίο της μάχης, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε σύγχρονο πόλεμο.
Για να δημιουργήσουν το βλήμα, οι προγραμματιστές έλαβαν ως βάση τα αεροπορικά πυρομαχικά NURS. Ο κατασκευαστής τονίζει ότι, χάρη στη χρήση ήδη υπαρχουσών τεχνολογιών και υλικών, είναι δυνατό να μειωθεί το κόστος του προϊόντος, καθιστώντας το πιο προσιτό για μαζική χρήση.
Αναμένεται ότι, στο εγγύς μέλλον τέτοια πυρομαχικά θα δοκιμαστούν στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Σερβική αμυντική παράσταση
Στην καρδιά της κεντρικής αίθουσας του Belgrade Partner 23 Defense Fair, μια ασυνήθιστη εμφάνιση τεχνολογιών drone τράβηξε την προσοχή των επισκεπτών.
Πάνω από τρεις δωδεκάδες μίνι περιπλανώμενα πυρομαχικά οπλισμένα με εναέριες βόμβες, υπήρχαν στον όροφο της αίθουσας συνεδριάσεων σε σχηματισμό σμήνους. Στα δεξιά τους εμφανιζόταν ένα άσπρο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με περιστροφικό φτερό, εξοπλισμένο με δύο εναέριες βόμβες των 120 χιλιοστών και στα αριστερά τους, το ίδιο σύστημα σε μαύρο χρώμα μετέφερε δύο εναέρια εκρηκτικά των 81 χιλιοστών.
Ο Σέρβος κατασκευαστής πίσω από αυτήν την επίδειξη είναι η PR-DC με έδρα το Βελιγράδι, η οποία παρουσιάζει την τρίτη σειρά του κύριου συστήματος της, το βομβαρδιστικό Ika. Το drone με περιστροφικό φτερό τροφοδοτείται από έξι ηλεκτρικούς κινητήρες και έχει χρόνο πτήσης 30 λεπτών, όταν μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 20 κιλών (44 λίβρες). Προσφέρεται σε γκρι, λευκό και μαύρο, καθώς και με διαφορετικά σετ οπλισμού, που παράγονται συνήθως από τον τοπικό προμηθευτή Krúsik.
Η Jovana Jevtić, διευθύντρια μάρκετινγκ στην PR-DC, δήλωσε στο Defense News ότι, η εταιρεία στρέφει το βλέμμα της στη διεθνή αγορά περισσότερο από την εγχώρια, και μάλιστα η Σαουδική Αραβία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.
«Η Σαουδική Αραβία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα βομβαρδιστικά Ika για τον στρατό της, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους ή δύο μήνες. Πραγματοποιούμε στην πραγματικότητα μια επίδειξη γι' αυτούς σήμερα στα γραφεία μας, για να τους δείξουμε τις δυνατότητές του και να τους επιτρέψουμε να εξασκηθούν στον έλεγχο τους», είπε.
Αυτές οι πλατφόρμες είναι μεταξύ των συστημάτων θαλάσσιων drone που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. Ένα τόσο ευρύ φάσμα διαθέσιμων τεχνολογιών, υπογραμμίζει το αυξανόμενο επίπεδο ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς και τις προκλήσεις που υπάρχουν στη σερβική βιομηχανία drone, εν μέρει λόγω της στρατηγικής προμηθειών της χώρας.
Καθώς το Βελιγράδι προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των διεθνών προμηθευτών και της περαιτέρω επέκτασης της δικής του εγχώριας επιχείρησης, συχνά φαίνεται να δημιουργεί διπλούς ανταγωνισμούς. Οι Σέρβοι κατασκευαστές drone, αν και μοιράζονται κάποιο επίπεδο συνεργασίας, πρέπει επίσης να παλέψουν μεταξύ τους για περιορισμένη χρηματοδότηση και συμβάσεις, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό αποδείχθηκε τον Φεβρουάριο στην έκθεση όπλων IDEX που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, όπου ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι, η χώρα θα αγόραζε πυρομαχικά που κατασκευάζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρά τις εγχώριες εναλλακτικές λύσεις.
Το Σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να επικεντρώνεται στη διόρθωση αυτής της κατάστασης, όπου τους τελευταίους δύο μήνες υπέγραψε συμβόλαια με εγχώρια εργοστάσια για όπλα αξίας 55,8 εκατομμυρίων δολαρίων που θα παραδοθούν στον στρατό της χώρας.
«Εξάγουμε σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, αποκομίζοντας κέρδος από αυτό, το οποίο επενδύουμε πίσω στον αμυντικό μας προϋπολογισμό και για να ενισχύσουμε τις εγχώριες παραγωγικές μας ικανότητες», αναφέρει ο Aleksandar Lijakovic, διευθυντής μάρκετινγκ στη Yugoimport-SDPR, κρατικό κατασκευαστή όπλων της Σερβίας.