Κοινωνία

Το Πάσχα κινδυνεύσαμε με μπλακ άουτ λόγω της μεγάλης παραγωγής ενέργειας

Το «μαχαίρι» στις ΑΠΕ κρίθηκε απαραίτητο για να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος, τη Μεγάλη Παρασκευή και ανήμερα το Πάσχα και συνεχίστηκε και στην μεταπασχαλινή περίοδο, με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να βάλει ψαλίδι σε 2,5 GW, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή για περικοπή 1 GW στο ΔΕΔΔΗΕ.

Το πλέγμα των μέτρων που αποφασίστηκαν για να μην καταρρεύσει το ηλεκτρικό δίκτυο σε συνεννόηση με τους διαχειριστές των γειτονικών κρατών (Ιταλίας, Βουλγαρία, Αλβανίας, Τουρκίας κ.α) συμπληρώθηκε με την παύση εισαγωγών ενέργειας. Το μέτρο διήρκησε από τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαίου μέχρι και χθες 7 Μαίου από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα ενώ με την Βουλγαρία συμφωνήθηκε περιορισμός εισαγωγών στα 100 μεγαβάτ για δύο πρωινές ώρες και στα 250 MW για μία ώρα (από τις 4 έως τις 5).

Ο ΑΔΜΗΕ πήρε την σκυτάλη από το προηγούμενο Σαββακοκύριακο (4 και 5 Μαΐου) που οι απορρίψεις ενέργειας ξεπέρασαν τα 4 GW, από τα οποία 1,5 GW αφορούσαν έργα του ΔΕΔΔΗΕ. Οι εκτιμήσεις των διαχειριστών είναι ότι το «ψαλίδι» θα συνεχιστεί όλο τον μήνα, θέτοντας σε μεγάλη δοκιμασία τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας ενώ όσο περνάει ο καιρός θα μονιμοποιείται καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ μεγαλώνει.

Οι περικοπές είναι αναγκαίο «κακό» λόγω της πληθώρας των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν σήμερα και αποτελούν βασικό όπλο διατήρησης της ευστάθειας του δικτύου από τους Διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ρεύματος και του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα μεγάλα έργα που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα του ΑΔΜΗΕ.

Όλες οι περικοπές που γίνονται αποτελούν τεχνική αναγκαιότητα προκειμένου να αποφευχθούν μπλακ άουτ, λόγω απώλειας της ευστάθειας του συστήματος, τις περιόδους που η παραγωγή ΑΠΕ δεν μπορεί να απορροφηθεί από την κατανάλωση και τις εξαγωγές.

Το φαινόμενο ήρθε για να μείνει παραδέχονται στελέχη της αγοράς και σε αυτό συνηγορεί η υστέρηση της χώρας σε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν αισθητά τις αναταράξεις που προκαλεί στο ηλεκτρικό σύστημα η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ καθώς θα απορροφούσαν την πλεονάζουσα ενέργεια. Φαινόμενο που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το 2025 όσο στο σύστημα θα μπαίνουν και νέα έργα.

Αποτέλεσμα της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ και της χαμηλής ζήτησης είναι οι μηδενικές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά που συντροφεύουν όλο και πιο συχνά το ηλεκτρικό σύστημα. Κάτι αντίστοιχο είδαμε να επαναλαμβάνεται τη Μεγάλη Παρασκευή για 5 ώρες, από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι με τις ΑΠΕ να συμμετέχουν στο ηλεκτρικό μείγμα με 61,33%. Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε την Κυριακή του Πάσχα που είχαμε 8 ώρες μηδενική τιμή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα με αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής σε ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ