περίεργοι νόμοι
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Οι 10 πιο περίεργοι νόμοι όλου του κόσμου-Δεν έπρεπε να υπάρχουν (Βίντεο)

Αν πιστεύετε πως κάποιοι νόμοι στην χώρα μας είναι λιγάκι αυστηροί ή άδικοι που να μάθετε για τους 10 πιο περίεργους νόμους όλου του κόσμου, νόμοι που αν και δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα φαίνεται πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμη. 

Από την αρχαιότητα υπήρχαν αυστηρές νομοθεσίες σχεδόν σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων ο λαός απέκτησε περισσότερες ελευθερίες με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο. Βέβαια ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν νόμους που πραγματικά θα σας εκπλήξουν, είτε γιατί δεν έχουν κανέναν λόγω ύπαρξης είτε γιατί είναι σαν να βγήκαν από κωμωδία του Χόλυγουντ.

Για αυτό πάμε να δούμε 10 νόμους από όλον τον κόσμο που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, τουλάχιστον σύμφωνα με την κοινή λογική.

10. Μόνο Δημόσιες Τουαλέτες στην Σκωτία

Ξεκινάμε με έναν νόμο που αν μη τι άλλο ακούγεται σαν να βγήκε από σενάριο κωμικής ταινίας. Στην Σκωτία λοιπόν είναι παράνομο να αρνηθείς σε κάποιον να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα σου, ακόμη και εάν αυτή είναι ιδιωτική και κυριολεκτικά βρίσκεται εντός της προσωπικής σου κατοικίας.

Μην μας παρεξηγήσετε, κατανοούμε ότι είναι ανθρώπινο να ζητήσεις από κάποιον -ακόμη και άγνωστο- να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα του, ωστόσο βρίσκουμε περίεργο το γεγονός πως μπορεί να σου κάνει μήνυση αν αρνηθείς. Στο τέλος της ημέρας αφήνεις κάποιον άγνωστο να μπει μέσα στο σπίτι σου. Αλλά από ότι φαίνεται οι Σκωτσέζοι το βλέπουν τελείως διαφορετικά, μιας και ο νόμος αυτός θεωρείται βάση για την διατήρηση της σκωτσέζικης φιλοξενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

9. Πρέπει να Χαμογελάς Παντού στο Μιλάνο

Από την Σκωτία στο πολυτελές Μιλάνο τώρα, όπου ο νόμος σε αναγκάζει να χαμογελάς παντού εκτός από τα νοσοκομεία και τις κηδείες. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με έναν νόμο που έμεινε στην νομοθεσία της Ιταλίας από την εποχή της Αυστροουγγαρίας γιατί ποτέ κανένας δεν τον αφαίρεσε επίσημα. 

Αν και ο νόμος αναφέρει πως πρέπει να χαμογελάς παντού στο Μιλάνο, φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα όπως: δεν χρειάζεται να χαμογελάς όταν βρίσκεσαι σε νοσοκομείο, σε κηδεία ή στο πλάι κάποιου άρρωστου ατόμου. Και κάπως έτσι εξηγείται γιατί οι Μιλανέζοι είναι πάντα τόσο χαμογελαστοί.

8. 3 Σκυλίσιες Βόλτες την Ημέρα στο Τορίνο

Αν έχετε σκύλο στο Τορίνο της Ιταλίας ετοιμαστείτε για πολύ περπάτημα, μιας και οι αρχές μπορούν να σας επιβάλουν πρόστιμο αξίας έως και 500 δολαρίων εάν δεν βγάλετε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα τον σκύλο σας για βόλτα έξω. Αυτός σίγουρα δεν είναι ένας νόμος που δεν έπρεπε να υπάρχει, μιας και τα κατοικίδια απολαμβάνουν πολύ τις βόλτες, ωστόσο αδιαμφισβήτητα πρόκειται για έναν πολύ μοναδικό νόμο.

Με αυτόν τον νόμο οι αρχές στο Τορίνο προσπαθούν να πατάξουν το έγκλημα της κακοποίησης των ζώων, ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο εκεί: φημίζονται για την ταχεία ανταπόκρισή τους σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων, καθιστώντας το Τορίνο μία από τις πιο φιλοζωικές περιοχές όλης της Ιταλίας.

7. Θα Βρεις τον Μπελά σου αν Έχεις Σολομό στην Βρετανία

Στην Αγγλία και στην Ουαλία είναι παράνομη η κατοχή σολομού υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται από το 1986 σε αυτές τις δύο βρετανικές χώρες και αναφέρει ρητά πως δεν επιτρέπεται η κατοχή σολομού από κανέναν εάν υπάρχουν υποψίες πως το ψάρι ψαρεύτηκε παράνομα. Βέβαια επειδή αυτό δεν μπορεί πάντα να επιβεβαιωθεί, ο κόσμος στην Αγγλία και στην Ουαλία αποφεύγει να κρατά σημαντική ποσότητα σολομού για καλό και κακό.

Να αναφέρουμε ωστόσο πως πολλοί πιστεύουν ότι ο εν λόγω νόμος έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα οι βρετανικές αρχές σήμερα να μην ψάχνουν ενεργά τους παράνομους κατόχους σολομού.

6. Ασυνόδευτα Κοτόπουλα στο Κουίτμαν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παράνομο να αφήνεις τα κοτόπουλά σου να περνούν τον δρόμο στην πόλη Κουίτμαν της πολιτείας Τζόρτζια. Κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο θα ισχύει και για τους κόκορες και γενικά για όλα τα ασυνόδευτα πουλερικά, αφού οι αρχές στην συγκεκριμένη πόλη θέλουν να έχεις τον πλήρη έλεγχο του ζώου σου.

Με αυτόν τον τρόπο η Τζόρτζια αυξάνει την ασφάλεια στους δρόμους της πόλης Κουίτμαν, η οποία φανταζόμαστε πως πριν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος υπέφερε από αμέτρητα ασυνόδευτα κοτόπουλα που ξεχύνονταν στους δρόμους και δημιουργούσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατυχήματα. Μπορεί και όχι, πάμε παρακάτω.

5. Μόνο Καναδούς Καλλιτέχνες στο Ράδιο του Καναδά

Αν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνών στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Καναδά, η νομοθεσία στην χώρα αναγκάζει τους σταθμούς να μην παίζουν πολλά τραγούδια ξένων καλλιτεχνών. Πρόκειται για έναν αρκετά πατριωτικό νόμο που αναφέρει συγκεκριμένα πως το 35 τις εκατό του χρόνου ενός ραδιοφωνικού προγράμματος πρέπει να αποτελείται από τραγούδια Καναδών καλλιτεχνών.

Έτσι, οι καναδικές αρχές θεωρούν πως υποστηρίζουν τους τραγουδιστές της χώρας τους και τιμούν τον Καναδά. Γενικά ο Καναδάς είναι μία χώρα με πάρα πολύ αυστηρούς ραδιοφωνικούς κανονισμούς, κανονισμούς που δεν θα συναντήσετε σε καμία άλλη δυτική χώρα.

4. Δεν Μπορούσες να Αλλάξεις Λάμπα στην Βικτόρια

Στην Βικτώρια της Αυστραλίας μέχρι το 1998 ήταν παράνομο να αλλάξεις λάμπα, ακόμη και στο ίδιο σου το σπίτι, εάν δεν ήσουν πιστοποιημένος ηλεκτρολόγος. Αυτός ο νόμος θεσπίστηκε κατά την βικτωριανή εποχή και έμεινε εν ενεργεία για πολλές δεκαετίες στην Αυστραλία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζονταν σχεδόν καθόλου.

Έτσι οι αυστραλιανές αρχές αποφάσισαν να τον τροποποιήσουν και επίσημα πριν περίπου 25 χρόνια. Ουσιαστικά αυτό που έκαναν είναι να προσθέσουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως την αντικατάσταση μίας καμένης λάμπας. Αυτό σημαίνει πως είναι ακόμη παράνομο να κάνεις τις περισσότερες ηλεκτρολογικές εργασίες μόνος σου εάν δεν είναι ηλεκτρολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Μην Ξεχάσεις τα Γενέθλιά της στην Σαμόα

Η Σαμόα, μία εξωτική χώρα στην ήπειρο της Ωκεανίας, σέβεται πολύ τα γενέθλια της συζύγου. Εύστοχο παράδειγμα είναι ένας νόμος που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία στο κράτος και απαγορεύει από κάποιον άντρα να ξεχάσει τα γενέθλια της γυναίκας του. Αν το κάνει πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί τις συνέπειες, ακόμη και εάν αυτές είναι νομικές.

Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι ποινή μπορεί να σας επιβληθεί, ωστόσο κάποιοι αναφέρουν πως την πρώτη φορά που θα τα ξεχάστε θα λάβετε μόνο μία προειδοποίηση. 

2. Τιμωρούν και τους Νεκρούς στο Σαρπουρέ;

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γαλλία, στην κοινότητα Σαρπουρέ (Sarpourenx) είναι παράνομο να μην έχεις στην κατοχή σου έναν τάφο πριν πεθάνεις. Ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε με διαταγή του δημάρχου του Σαρπουρέ και αφορά όλους όσους πεθαίνουν εντός των συνόρων της ομώνυμης πόλης.

Όποιος χάσει την ζωή του στο Σαρπουρέ και δεν έχει στην κατοχή του κάποιον τάφο, δηλαδή δεν έχει προετοιμαστεί για τον θάνατό του, τότε τιμωρείται αυστηρά σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο. Τώρα το πώς μπορείς να τιμωρήσεις έναν νεκρό άνθρωπο είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία. 

1. Κάνει Θόρυβο το Καζανάκι στην Ελβετία

Για το τέλος κρατήσαμε έναν νόμο που αν και δεν βγάζει πολύ νόημα βρίσκεται έως και σήμερα σε πλήρη λειτουργία στην Ελβετία. Ο νόμος αυτός απαγορεύει στους κατοίκους πολυκατοικιών να τραβήξουν το καζανάκι της τουαλέτας τους μετά τις 10 το βράδυ, προφανώς για να μην προκαλέσουν ηχορύπανση.

Πρόκειται για έναν αρκετά αυστηρό νόμο που αν παραβλέψει κανείς μπορεί να έχει τρεχάματα με τους γείτονες και την αστυνομία. Και εμείς απορούμε: τόσο ελαφρά κοιμούνται οι άνθρωποι στην Ελβετία;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ