Κοινωνία

Δικαίωση για τη Μονή Οδηγητρίας: Κέρδισε την πρώτη αγωγή κατά των κτηνοτρόφων

Η Μονή είχε στραφεί κατά των κτηνοτρόφων της Γέργερης, προκειμένου να τους αποβάλει από τα κτήματά της, για τα οποία αρχικώς υπήρχε συμφωνία για ενοικιοστάσιο, το οποίο όμως δεν ανανεώθηκε από τη Μονή πριν από 3-4 χρόνια, ζητώντας να αποδώσουν τα στρέμματα οι κτηνοτρόφοι που τα χρησιμοποιούσαν.

Οι κτηνοτρόφοι, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, δεν τα απέδωσαν συνεχίζοντας να τα χρησιμοποιούν, όπως ισχυρίστηκαν και πρόσφατα στην εκδίκαση άλλων αγωγών έξωσης που τους έχει κάνει η Μονή σε άλλες περιοχές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο, η πρώτη απόφαση έξωσης που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Μοιρών διατάσσει την απόδοση των εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους στη Μονή Οδηγητρίας, που φέρεται ως νόμιμος κάτοχος.

Η Μονή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα neakriti.gr, προσέφυγε δικαστικά όταν δεν αποδόθηκαν τα κτήματα και κέρδισε αφενός να θεωρηθεί από το δικαστήριο ότι είναι ο νόμιμος κάτοχος, αφετέρου να υποχρεώσει τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τα στρέμματα που ιδιοποιούνταν στην περιοχή “Δυτική Αγκινάρα...” στα Πηγαϊδάκια. Η αγωγή για την οποία εκδόθηκε απόφαση αφορά κτηνοτρόφους από την περιοχή της Γέργερης.

Στο μεταξύ, στις 24 Οκτωβρίου συζητήθηκε στο Ειρηνοδικείο Μοιρών η αγωγή έξωσης από πλευράς της Μονής Οδηγητρίας κατά άλλης μερίδας κτηνοτρόφων, προσάπτοντάς τους, σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της καταπάτησης εκτάσεων που ανήκουν στο Μοναστήρι. Οι κτηνοτρόφοι, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους ως πρώην ενοικιαστές των εκτάσεων, κατηγόρησαν τον Ηγούμενο ότι ψεύδεται, δηλώνοντας: «Ούτε καταπατούμε ούτε αμφισβητούμε την ιδιοκτησία της Μονής ούτε της χρωστάμε αφού καταθέτουμε ενοίκια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις εκτάσεις που χρησιμοποιούμε».

Υπενθυμίζεται ότι, όταν η Μονή προχώρησε σε αγωγές κατά των κτηνοτρόφων, εκείνοι αντέδρασαν με κινητοποίηση και διαδήλωση στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, διαδηλώνοντας με πανό στο οποίο αναγραφόταν “Το άδικον ουκ ευλογείται”.

Η πρώτη αντίδραση του Ηγούμενου - «Δικαιώθηκε η Μονή... Ήταν νόμιμο και λογικό»

Μετά τη θετική για τη Μονή εξέλιξη, ο Ηγούμενος, πατέρας Παρθένιος, μιλώντας στο neakriti.gr, δήλωσε: «Δικαιώθηκε η Μονή, ήταν άδικη κατασυκοφάντηση κατά της Μονής, που έκανε έξωση γιατί ήταν κάτι λογικό και νόμιμο. Το νόμιμο είναι να γίνεται δημοπρασία για τις ενοικιάσεις των εκτάσεων. Δυστυχώς, δε μας τα απέδιδαν τα κτήματα και αυτό είναι. Δεν τα αποδίδουν και είναι παράνομο και άδικο. Λυπούμαστε για την ηθική πτώση του ανθρώπου, να πολεμάνε το Μοναστήρι. Οι ευεργετηθέντες να έχουν στραφεί εναντίον του ευεργέτη με ύβρεις και απειλές. Λυπούμαστε για τη γενική φθορά που υπάρχει, γιατί σε όλο το φάσμα της κοινωνίας κυριαρχεί το άδικο και η απανθρωπιά. Κοινωνία χωρίς συνοχή και κρίση των θεσμών», ανέφερε ο πατέρας Παρθένιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ