Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελλάδα επενδύει ποσό μαμούθ 2,1 δισ ευρώ για πρόληψη-αντιμετώπιση πυρκαγιών-κλιματικής αλλαγής

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την τωρινή  χρονική περίοδο μαζί με την έλλειψη βροχοπτώσεων που είχαμε στην Ελλάδα, ,έφεραν την αντιπυρική περίοδο πολύ νωρίς φέτος.

Η Ελλάδα επενδύει ποσό μαμούθ 2,1 δισ ευρώ για πρόληψη-αντιμετώπιση πυρκαγιών-κλιματικής αλλαγής

Η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο εκτεταμένων πυρκαγιών λόγω των παραπάνω, αποφάσισε να θωρακίσει τη χώρα, σύμφωνα με ΜΜΕ, επενδύοντας 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορά εξοπλισμού πυρόσβεσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής , το οποίο επισημαίνει:

"Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα χειρίζεται τις προμήθειες, θα είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας μέχρι σήμερα.

Το έργο θα εφοδιάσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με νέο και εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό όπως αμφίβια πυροσβεστικά αεροπλάνα, εναέρια επιτήρηση drones, συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, κέντρα ελέγχου πυρκαγιάς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.

Η Διευκόλυνση Προετοιμασίας Έργων του ΤΑΙΠΕΔ, ή PPF, θα διαχειρίζεται βασικές πρωτοβουλίες προμηθειών. Έχει προϋπολογισμό 592 εκατ. ευρώ και έχει προκηρύξει μέχρι στιγμής 16 διαγωνισμούς.

Το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων για την Aegis συνολικού ύψους περίπου 970 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις λόγω των πυρκαγιών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Μάστιγα για τη χώρα οι πυρκαγιές

Το 2023, οι πυρκαγιές κατέκαψαν πάνω από 675 τετραγωνικά μίλια δασικής έκτασης, αντιπροσωπεύοντας το 1,3% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Αυτή είναι μια αύξηση από έναν μέσο όρο λίγο κάτω από 168 τετραγωνικά μίλια ετησίως μεταξύ 2006 και 2022, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 19.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες τουρίστες, απομακρύνθηκαν από περιοχές του νησιού της Ρόδου πριν από έναν μήνα μετά από πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια ενός θερμού κύματος που έσπασε ρεκόρ θερμοκρασίας σε όλη τη νότια Ευρώπη.

Αφού η Ελλάδα γνώρισε τη μεγαλύτερη καταστροφή που σχετίζεται με τις πυρκαγιές εδώ και 16 χρόνια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να ενισχύσει τον  τεχνολογικό εξοπλισμό της χώρας για την αποτροπή-κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών τον περασμένο Αύγουστο.

Τα προγράμματα Aegis και Anti-Nero III

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι το πρόγραμμα της Aegis είναι να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία, τα δάση και τη φυσική ομορφιά και το περιβάλλον της χώρας απέναντι στους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πρόσθεσε.

Φέτος, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προϋπολογισμό 198 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο υποστηρίζει πρωτοβουλίες ελέγχου των δασικών πυρκαγιών, όπως ο καθαρισμός των δασών, η βελτίωση και η συντήρηση των δασικών οδών πρόσβασης και η δημιουργία και η διατήρηση σημείων πυρόσβεσης.

Το Anti-Nero III, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για το 2024, περιλαμβάνει τον καθαρισμό πάνω από 14.300 στρεμμάτων δάσους καθώς και τη δημιουργία και διαχείριση σχεδόν 20.000 στρεμμάτων  αντιπυρικών ζωνών.

Ζοφερές οι προβλέψεις για φέτος

Εν τω μεταξύ, η πρόβλεψη για τη φετινή περίοδο των πυρκαγιών είναι ζοφερή. Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, όπως και οι νότιοι Ευρωπαίοι γείτονές της, βιώνουν παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες συχνά οδηγούν σε περισσότερες πυρκαγιές.

Μετά από περισσότερες από 70 δασικές πυρκαγιές που αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα το Σάββατο, η Ελλάδα αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τις δασικές πυρκαγιές για πολλές περιοχές σε «υψηλού κινδύνου» -το δεύτερο υψηλότερο- την Κυριακή.

Η Ελλάδα έχει περάσει πέντε εβδομάδες με λίγες ή καθόλου βροχοπτώσεις και το Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί για επικίνδυνο επίπεδο ξηρασίας.

Η μεσογειακή χώρα είχε μέση θερμοκρασία ρεκόρ 11,8 °C (53,2 °F) κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές από την αρχή του Απριλίου.

Το περασμένο καλοκαίρι, όπως και πολλά άλλα τμήματα της Μεσογείου, γνώρισε ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που σκότωσε 20 ανθρώπους και έκαψε περίπου 175.000 εκτάρια (430.000 στρέμματα).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εποχή των πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία άρχιζε τον Μάιο, αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο."

Ο Κρατικός μηχανισμός σε εγρήγορση

Κατόπιν των παραπάνω και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πυραγιές με επίκεντρο την Ιεράπετρα στην Κρήτη, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές υλικές καταστροφές, η κρατική μηχανή τέθηκε  εσπευσμένα σε εγρήγορση.

Ευχή όλων είναι να ανταποκριθεί πλήρως, προκειμένου να αποφευχθεί πρώτα από όλα η απώλεια ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια η ερημοποίηση της χώρας μας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ