Ελληνοτουρκικά

Πρόκληση Γκιουλέρ, «εξαφάνισε» την Ελλάδα και τα νησιά της και αποκάλεσε «γείτονα» την Λιβύη επαναφέροντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο

«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη γείτονά μας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη, έχουμε αναλάβει και συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή».

Με αυτή την φράση του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά την διάρκεια τελετής για τους…«Μάρτυρες» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, επανέφερε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στο προσκήνιο, «εξαφανίζοντας» παράλληλα νησιά όπως το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη και μέσα από αυτά τη Ελλάδα καθώς αναφέρθηκε στη Λιβύη ως…«γειτονική» χώρα…

Γενικά ο Γιασάρ Γκιουλέρ από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας όπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, τελετή με αφορμή την ημέρα των μαρτύρων της 18ης Μαρτίου αναφέρθηκε σε «Γαλάζια Πατρίδα», Κύπρο, Ελλάδα και Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με την «Γαλάζια Πατρίδα» είπε: «Ταυτόχρονα με τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια και ουράνια πατρίδα μας» για να συμπληρώσει: «Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο, που είναι το εθνικό μας ζήτημα, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Εγγύησης και Συμμαχίας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Κυπρίων (σ.σ τουρκοκύπριων) αδελφών μας, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους, είναι επιβεβλημένη για εμάς. Καλούμε τους συνομιλητές μας να αφήσουν στην άκρη τις παρωχημένες και προκλητικές συζητήσεις στάτους κβο και αντ' αυτού να στραφούν σε μια λογική λύση σύμφωνα με την ιστορική και τρέχουσα πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο νησί για ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα, όπως κάναμε μέχρι τώρα, και για να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα της αδελφικής Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και στο Αιγαίο επιβεβαιώνοντας ότι θέλουν τα δικά τους, δικά τους και τα δικά μας, δικά τους: «Από την άλλη πλευρά, στοχεύουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Αθήνας με τη γειτονική Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα προσπαθώντας για μια ειρηνική λύση. Ως εκ τούτου, εκφράζουμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια εποικοδομητική στάση και να μείνουμε μακριά από συζητήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τη διαδικασία».

Με το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν να έχει αποτραβηχτεί στο λιμάνι της Αττάλειας ενόψει νέας NAVTEX, η αναφορά Γκιουλέρ στη Μεσόγειο καταδεικνύει τις στοχεύσεις της Άγκυρας για μια ακόμα φορά: «Οι δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται με πολύ έντονο και ευέλικτο τρόπο. Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, τηρούμε μια στάση αρχών για την προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και τη δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Αναφερόμενος δε επί της ουσίας στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι η αλήθεια για λίγο χρονικό διάστημα είχε «εξαφανιστεί» από τις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από την άλλη, με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη γείτονά μας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη, έχουμε αναλάβει και συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή».

Παράλληλα η Τουρκία κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν άκουσε το αίτημα της για δέσμευση τριών περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις με πυρά από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του χρόνου (!) προχώρησε αυτοβούλως και παρανόμως στη δέσμευση τριών περιοχών σε βόρειο κεντρικό και νότιο αιγαίο για ασκήσεις από τις  15 Μαρτίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα με δικές της ΝΟΤΑΜ, ακυρώνοντας τις τουρκικές, και τονίζοντας πως πέρα από το ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ εντός του FIR Αθηνών, δεν μπορούν να δεσμευτούν περιοχές για τόσο μεγάλο διάστημα καθώς αυτό είναι κόντρα στις επιταγές διεθνών οργανισμών και πως οι περιοχές που ζητάει η Τουρκία, σε κάποια σημεία τους επικαλύπτουν ελληνικό εναέριο χώρο και πως με τις περιοχές αυτές παρεμποδίζονται οι πτήσεις εμπορικών και επιβατικών πτήσεων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ