Αρχείο

Πολιτικό σύστημα για γέλια και για κλάματα: Με επικοινωνιακές πομφόλυγες θέλουν να αντιμετωπίσουν την κρίση - Για ανάπτυξη και «πράσινα άλογα» θα μιλήσει στο υπουργικό ο Α.Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το κλείσιμο μίας επώδυνης συμφωνίας για τον ελληνικό λαό επιχειρεί τώρα να παρουσιάσει το αφήγημα της επόμενης ημέρας, που κατά τον ίδιο και την κυβέρνηση του έχει στόχο την τόνωσης της ανάπτυξης, την ενίσχυση της απασχόλησης και κοινώς την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Αυτό τον τόνο θα επιχειρήσει να δώσει στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει σε λίγη ώρα (στις 11:00) στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό, όπως αναμένεται, να καλεί τους υπουργούς του να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο και να αναλάβουν δράσεις προς όφελος της κοινωνίας.

Προφανώς ακόμη δεν έχει αντιληφθεί το Μέγαρο Μαξίμου ή δεν θέλει πώς πριν τη συμφωνία του Eurogroup ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ένα 4ο μνημόνιο με νέα πολύ σκληρά μέτρα ή αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τα «μπουγιουρντί» που σκάνε προκαλούν σοκ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Δεν έχουν αντιληφθεί πώς με την απόφαση του Eurogroup η Ελλάδα δεν κερδίζει απολύτως τίποτα, αφού η δόση των 8,5 δις ευρώ, αν δοθεί τελικά, θα γυρίσει και πάλι στους δανειστές για την πληρωμή των δανείων και μόνο ένα μικρό ποσό θα δοθεί για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα δεν πήρε, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν πέτυχε και βεβαίως η έξοδος στις αγορές, αργεί ακόμη πολύ.

Την ίδια στόχευση είχαν και οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς τις δύο προηγούμενες ημέρες. Θέλησε να δείξει ο πρωθυπουργός πώς «προχωράμε μπροστά» με αισιοδοξία και ελπίδα. Εκεί φάνηκε προφανώς το παιχνίδι που πήγε να παίξει η κυβέρνηση, αλλά και πόσο κατώτερο των περιστάσεων είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι το ίδιο πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πώς θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή η απόφαση του Eurogroup, προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για όλες τις πτυχές του. Όλοι γνωρίζουν πώς εξελίσσονται αυτές οι συζητήσεις στη Βουλή. Σε «κοκορομαχίες» και αλληλοκατηγορίες για λόγους εντυπώσεων και τίποτα περισσότερο. Ας έπαιρνε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης την πρωτοβουλία και να μην ανταποκριθούν οι πολιτικοί αρχηγοί στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα για ενημέρωση, αφού από τη ΝΔ το θεώρησαν εξ' αρχής επικοινωνιακό παιχνίδι του Μεγάρου Μαξίμου.

Πάμε στη Φώφη Γεννηματά που θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση και να πει στον κ. Τσίπρα πώς η απόφαση του Eurogroup συνιστά θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού. Θα είχε ασφαλώς δίκιο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν δεν προέρχονταν από το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα και του Έλληνες στα μνημόνια επί διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου ξύπνησε όταν άκουσε τον κ. Τσίπρα να μιλάει για το Καστελόριζο και τον προκάλεσε να πάνε στο ακριτικό νησί για να του δείξει πώς ο «φίλος» του ο Κώστας Καραμανλής προκάλεσε την οικονομική κρίση και μετέπειτα ο Αντώνης Σαμαράς φόρτωσε στην Ελλάδα άλλα πέντε χρόνια Οδύσσειας.

Γιατί δεν κατήγγειλε τον Κώστα Καραμανλή ο κ. Παπανδρέου πριν αναλάβει την εξουσίας και γιατί δεν πήγε στο Καστελόριζο να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι δηλαδή ήρθε στην κυβέρνηση για να ανοίξει την πόρτα στο ΔΝΤ; Γιατί αφού μίλησε για τον κ. Σαμαρά δεν αναφέρθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον συνεταίρο του, με τον οποίο μαζί υπέγραψαν το 2ο μνημόνιο;

Αυτόν θέλει να επαναφέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή η Φώφη Γεννηματά με τις αποφάσεις της όταν ο ελληνικός λαός τον έχει φτύσει και τον έχει αφήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως «οικονομικά εγκληματία» στη χώρας.

Από την άλλη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου και αντί για την ευθεία κριτική στον κ. Τσίπρα για τα μνημόνια προτίμησε να του χαρίσει το βιβλίο του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση, σημειώνοντας μόνο και μόνο πώς εκείνη ήταν πραγματική επανάσταση. Μέχρι εκεί. Την κριτική ο κ. Κουτσούμπας την κάνει από τον Περισσό και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ιδιαίτερα σκληρή στην κυβέρνηση.

Τώρα για τους άλλους δύο, τί να πει κανείς; Τί να πεί κανείς για τον Βασίλη Λεβέντη που ονειρεύεται οικουμενική κυβέρνηση και μία βλέπει σε αυτήν να πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μία η ΝΔ, ανάλογα την περίσταση; Τί να πεί κανείς για τον Σταύρο Θεοδωράκη που ταλαιπωρημένος ο άνθρωπος από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του πήγε να ενημερωθεί για την απόφαση του Eurogroup και άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να του λέει ότι τον βλέπει αδυνατισμένο αλλά «εμείς θα σε ταΐσουμε».

Το πολιτικό σύστημα της χώρας δυστυχώς είναι κατώτερο των περιστάσεων και με κάθε ευκαιρία δείχνει την ανεπάρκεια του να ανταποκριθεί στις δύσκολες ώρες που περνάει αυτός ο τόπος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ