Ένοπλες Συρράξεις

Αρχίζει η μητέρα των μαχών: Ξεκινάει χερσαίες επιχειρήσεις το Ισραήλ με τη Ρωσία να ρίχνει προειδοποιητικές βολές - Μετακινούνται δυνάμεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ προς Γκολάν

Επιδεινώνεται ραγδαία η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ και αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση ή έστω κάποιας μορφής συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών τις επόμενες ώρες, τότε θα δούμε πράγματα που ούτε καν τα φανταζόμασταν. Το pentapostagma.gr θα προχωρήσει τις επόμενες ώρες στην αποκάλυψη των δραματικών συνομιλιών Μ.Νετανιάχου-Β.Πούτιν στη Μόσχα που είχαν το αποτέλεσμα που βλέπουμε τώρα.

Η Ρωσία προχώρησε σήμερα το πρωί σε εκτοξεύσεις κρουζ Kalibr από υποβρύχια improved Kilo κατά στόχων στην περιοχή της Παλμύρας εκεί όπου κατερρίφθη το ισραηλινό μαχητικό. Ο συμβολισμός προφανής: Αν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις σε Λίβανο και στα Υψίπεδα του Γκολάν και νέες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία τότε μπορεί να υπάρξουν διαφόρων ειδών απαντήσεις ακόμη και πυρηνικές καθώς τα ρωσικά υποβρύχια στη Μεσόγειο φέρουν και την πυρηνική έκδοση των Kalibr ...

Το μέγιστο βεληνεκές των πυραύλων αυτών είναι 2600 km με συνδυασμό συστήματος πλοήγησης INS/GPS/GLONASS πετώντας σε προφίλ nap on earth σε πολύ χαμηλό ύψος.

Το βλήμα Caliber (οικογένεια Club ή Klub SS-N-30) είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί ακόμα και τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας.Η ακρίβεια βολής του Caliber αναφέρεται με 1-2 μέτρα.

Επιπλέον, η πολεμική κεφαλή βάρους 400 κιλών μπορεί να καταστρέψει κάθε προστατευόμενο στόχο, ακόμη και να βυθίσει ένα αεροπλανοφόρο της κατηγορίας Nimitz λόγω της υψηλής διατρητικότητάς της, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Ρώσοι.

Ρωσικές πηγές εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση τις επόμενες ώρες καθώς δεν έχει άλλη επιλογή. Τα σχέδια δεν του βγήκαν στη Συρία ενώ το ένα κομμάτι του παζλ θα παιχτεί γύρω από τα Υψίπεδα του Γκολάν. 

Ήδη ιρανικές δυνάμεις μαζί με τη Χεζμπολάχ κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η Ρωσία θα ζητήσει την επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία ως μέρος της συνθήκης τερματισμού των εχθροπραξιών στη χώρα. ενώ υπάρχει και συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Την συμφωνία την είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας Αιφνιδιασμός στο Ισραήλ: Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν στην Συρία μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Το Ισραήλ θα δώσει μάχη για την περιοχή καθώς διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου που μπορούν να το καταστήσουν αυτόνομο!

Ο πρωθυπουργός Μπενταμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ δεν θα αποσυρθεί από την διεκδίκηση των υψιπέδων του Γκολάν, μία περιοχή στρατηγικής σημασίας που κατέκτησε το Ισραήλ από την Συρία το 1967, ισχυριζόμενο ότι «από τα αρχαία χρόνια ήταν ισραηλινό έδαφος».

«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αντικρίσει την πραγματικότητα. Ό, τι κι αν συμβεί στην απέναντι πλευρά των συνόρων με την Συρία, τα ίδια τα σύνορα δεν θα μετακινηθούν. Μετά από 40 χρόνια έφθασε η στιγμή που η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει ότι τα υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία για πάντα», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Τα υψίπεδα του Γκολάν εκτείνονται από τα Συριακά σύνορα προς τα σύνορα του Ισραήλ. Τα δύο τρίτα της περιοχής είναι υπό ισραηλινή κατοχή μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Το 1981, το Ισραήλ προσάρτησε το Γκολάν και ξεκίνησε την μαζική κατασκευή εβραϊκών οικισμών.

Εκτός από την επικαλούμενη αρχαία κληρονομιά, τα υψίπεδα του Γκολάν έχουν και σημαντική οικονομική σημασία για το Ισραήλ. Τον περασμένο Οκτώβριο, το ισραηλινό site Globes έγραψε ότι τα αποθέματα πετρελαίου στο Γκολάν θα καθιστούσαν το Ισραήλ ενεργειακά αυτόνομο για αρκετά χρόνια.

Η πιθανή παραγωγή θα μπορούσε να είναι δισεκατομμύρια βαρέλια. Το Ισραήλ καταναλώνει 270000 βαρέλια ημερησίως. Επίσης εισάγει μέχρι και τα τρία τέταρτα του πετρελαίου του από την ημι-αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα των financial times πέρυσι τον Αύγουστο.

Η προσάρτηση του Γκολάν δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα, ενώ η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ αντιλαμβάνεται τον πόλεμο στην γειτονική Συρία σαν μία ευκαιρία να θεμελιώσει status quo στην περιοχή.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Εconomist δημοσίευσε ότι ένα ισχυρό λόμπι προτρέπει την κυβέρνηση του Ισραήλ να απαιτήσει διεθνή αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στο Γκολάν σε αντάλλαγμα με την ανοχή του για την συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά.

Η επιτροπή συμβούλων του λόμπι, η οποία πίεζε το Ισραήλ να ξεκινήσει εκτεταμένες εξορύξεις πετρελαίου στο Γκολάν, περιλάμβανε τον πρώην αντιπρόεδρο Dick Cheney και τον καναλάρχη Rupert Murdoch, σύμφωνα με τον Economist.

Το ένα μέρος της διαμάχης Ισραήλ-Ρωσίας είναι τα Υψίπεδα του Γκολάν...

Το μέρος δεύτερο αύριο...

 

https://www.youtube.com/watch?v=52fs89r0DMo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...