Οικονομία

Στο Eurogroup έγινε (πάλι) ότι ήθελε το Βερολίνο: Άνθρακες ο θησαυρός για το χρέος - Δεν έκλεισε η αξιολόγηση, το πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% και... στο βάθος νέο μνημόνιο

Κόλαφο για την κυβέρνηση αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Η μείωση του χρέους αποδεικνύεται... άνθρακες, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε, τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν στο 3,5% μέχρι και το 2018 και μετά νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί απλά ενεργοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία είναι αστεία. Θα μειωθεί το χρέος μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της παράτασης της αποπληρωμής κατά 20% και θα φθάσει στο 150% του ΑΕΠ το μακρινό έτος 2060.

Μετά δηλαδή από 44 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα θα έχει χρέος 150% του ΑΕΠ της και φυσικά, επειδή και τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται τα μέτρα να βγουν και οι δόσεις να αποπληρωθούν είναι κάτι περισσότερο από εμφανές πώς το χρέος θα γιγαντώνεται και θα αποδεικνύεται μία «μαύρη»τρύπα που θα ρουφά τις περιουσίες των Ελλήνων και του Δημοσίου.

Πανηγυρίζει πάντως η κυβέρνηση γιατί λέει θα μειωθεί το χρέος έως το 2060 κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ όταν βρίσκεται σήμερα στο... Θεό. Για όλα τα υπόλοιπα λέξη από το Μέγαρο Μαξίμου. Ούτε βεβαίως για το «κούρεμα» τους χρέους που θα πετύχαινε.

Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πώς όχι μόνο δεν πέτυχε τίποτα ουσιαστικό στο θέμα του χρέους, αλλά σπρώχνει τη χώρα σε νέα επώδυνα μέτρα για τους Έλληνες. Σε αυτό έρχεται να συνηγορήσει και η δήλωση από το ΔΝΤ πώς ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των εταίρων.

Κι αυτό γιατί το Ταμείο δεν δέχεται τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και ούτε βεβαίως με αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορεί να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Έγινε απλά αυτό που ήθελε το Βερολίνο. Τα πάντα μετατέθηκαν για μετά τις γερμανικές εκλογές και το 2018 και σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να το παρουσιάσει ως νίκη η κυβέρνηση.

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Όπως δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ «εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις, οι οποίες είναι εφικτές, ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

-Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους, που αυξάνεται σε 32,5 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

-Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

-Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε, ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Η διατήρηση των υψηλών δημοσιονομικών στόχων για μετά το 2018 διαμορφώνει ήδη την ατζέντα για νέα μέτρα, που θα έρθουν να υποστηρίξουν και να διασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Αυτό προκύπτει, έστω και έμμεσα, από τις δηλώσεις όλων των παραγόντων των θεσμών, με πρώτο και καλύτερο τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανακοίνωσε πώς τις αμέσως επόμενες ημέρες επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, για να συζητήσουν το ισχυρό πακέτο μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, μετά το 2018, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια απλή λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις προσεγγίσεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας ίσως χρειαστεί να παραμείνει σε τροχιά αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για αρκετά χρόνια μετά το πέρας του μνημονίου.

«Κάποιες πλευρές θεωρούν πως χρειάζονται τρία έτη, κάποιοι πέντε έτη και κάποιοι δέκα έτη» είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος χρειάζονται «σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα, για να φτάσουμε εκεί και για να το διατηρήσουμε».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι εταίροι δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Αυτά ακριβώς τα μέτρα, τα οποία εξάλλου ζητά επιμόνως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι που ανησυχούν και την ελληνική πλευρά, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην κρύβει, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup, την ανησυχία του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση να μην εκτροχιαστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς από κανέναν, «ακόμα και από το ΔΝΤ», έτσι ώστε να φτάσουν σε τεχνική συμφωνία και να μην διαταραχθεί η οικονομική ανάκαμψη, που αρχίζει να φαίνεται.

Η αντίδραση του ΔΝΤ

Και οι φόβοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν, αφού όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το πρακτορείο Bloomberg, στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι εταίροι για το 2018 και τουλάχιστον για λίγα χρόνια μετά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι θεσμοί απέχουν ακόμα πολύ από το να να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση από τους εταίρους.

Το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθύτερες, μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος, ενώ άφησε αιχμές και για την επιμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και έως και δέκα χρόνια μετά. Απαίτηση που αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5%, αλλά επέμεινε ότι το ιδανικό θα ήταν το «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%. Επισήμανε, δε, ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο όλος στόχος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ