Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ! Νεοθωμανικά σχέδια για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο!

Η Τουρκία ως γνωστόν έχει υπογράψει με τα γερμανικά ναυπηγεία σύμβαση για την κατασκευή έξι υποβρυχίων TYPE 214 .

Το πρόγραμμα των υποβρυχίων έχει κόστος 5,2 δισ. ευρώ και αφορά την απόκτηση από την Τουρκία έξι υποβρυχίων , αναερόβιας πρόωσης. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν αναλάβει την εκτέλεση του 80% του προγράμματος των νέων υποβρυχίων.

Τα νέα υποβρύχια θα αρχίσουν να κατασκευάζονται από το 2016 και αναμένεται να αρχίσουν να εντάσσονται σε υπηρεσία την περίοδο  2020-21.

Αιφνιδιαστικά για πολλούς, για άλλους όχι , οι  Τούρκοι ζήτησαν από τους Γερμανούς να αυξηθεί το  μήκος των υποβρυχίων και να γίνουν  "διευθετήσεις" προκειμένου να χρησιμοποιηθούν  σε θερμές θάλασσες, δηλαδή στο Αιγαίο Πέλαγος . Οι "διευθετήσεις " δεν αναφέρουν βέβαια ποιες θα είναι , αλλά προφανώς θα πρόκειται για νέα ηλεκτρονικά συστήματα,  νέο σόναρ και τοποθέτηση  του πυραύλου IDAS.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  δεν άρεσε καθόλου στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό η σχεδίαση των υποβρυχίων από την Γερμανία. Έτσι μετά από παρέμβαση του τουρκικού ΓΕΝ,  αλλάζει τελείως  ο σχεδιασμός των  γερμανικής κατασκευής  υποβρυχίων και  εκσυγχρονίζεται , αναφέρει ο τουρκικός τύπος .

Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα πρόκειται για άκρως βελτιωμένη έκδοση σε σχέση  με τα αντίστοιχα ελληνικά του ιδίου τύπου, αυξάνοντας τις  πολεμικές δυνατότητες τους στο Αιγαίο.

Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη για την χώρα μας ενδεικτική όμως των προθέσεων του ισλαμικού καθεστώτος της Άγκυρας για »εξελίξεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Εάν προσθέσουμε και την παλαιότερη   γερμανική προσφορά προς την Τουρκία της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Άμυνας – Επίθεσης Υποβρυχίων (IDAS), στα νέα υποβρύχια τότε οι δυνατότητες των Τούρκων πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά .

Το Βερολίνο είχε πραγματοποιήσει κρούση παλαιότερα μέσω  του  Μπένεντικτ Τσίμμεριτ, γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Τεχνολογίας του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Αυτές οι πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο έφτασαν στα «αυτιά» του Αιγύπτιου Στρατάρχη και Προέδρου της χώρας Αλ-Σίσι, ο οποίος σημειωτέων οσονούπω,   παραλαμβάνει τα γαλλικά ελικοπτεροφόρα Mistral που προορίζονταν για την Ρωσία.

Για αυτό σύμφωνα με δημοσιεύματα,  οι Αιγύπτιοι ζήτησαν την ισχυροποίηση της συνεργασίας με το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό το οποίο  χαίρει  μεγάλης εκτιμήσεως  διεθνώς.

Πληροφορίες έχουμε και για το τουρκικό ελικοπτεροφόρο. Το πλοίο  τύπου (LPD) θα σχεδιαστεί από τα Ισπανικά ναυπηγεία "Navanti.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτό θα έχει μήκος  220 μέτρα και  θα είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που θα κατασκευαστεί για λογαριασμό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού  μέχρι σήμερα.

Θα χρησιμοποιείται και ως αεροπλανοφόρο με κάποιες «βελτιώσεις» στο αεροδιάδρομο του , αναφέρεται η τοποθέτηση ειδικής ράμπας .

Το πλοίο αυτό θα μεταφέρει  κατά βάση ελικόπτερα, αλλά και άρματα μάχης στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα έγκατα του πλοίου .  Το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο ( ΚΙΝΔΥΝΟΣ ! Το τουρκικό ελικοπτεροφόρο «TCG Anadolu», θα είναι έτοιμο να πλεύσει στο Αιγαίο Πέλαγος το 2021), αναφέραμε ότι η Τουρκία υλοποιεί  ένα σημαντικό βήμα στην αλλαγή της ναυτικής ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανάθεση κατασκευής του πολλαπλών χρήσεων αμφίβιου  πλοίου, που θα δύναται να λειτουργήσει και ως ένα αεροπλανοφόρο, και ενδεχομένως να παρέχει στην  Τουρκία μια άνευ προηγουμένου  υπεροπλία  και  θαλάσσια περιοχή» .

Σε συνδυασμό με την παρουσία νέων εξελιγμένων υποβρυχίων, η Άγκυρα προσπαθεί να επιβληθεί σε ολόκληρη την περιοχή,  με σκοπό να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία.

Τα σχέδια αυτά ενοχλούν στον μέγιστο βαθμό τόσο την Ελλάδα, όσο και το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Η ενεργοποίηση ενός αμυντικού άξονα αυτών των χωρών , σε συνδυασμό με την παρουσία του ισχυρού ρωσικού ναυτικού θα αποτελέσουν το ισχυρό αντίδοτο στις ονειρώξεις των Τούρκων Πασάδων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ