Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατέθεσα πρόταση για «ευρωπαϊκό Iron Dome» - Τα θαλάσσια πάρκα εντός της ελληνικής επικράτειας δεν αφορoύν την Τουρκία (Βίντεο)

Προτάσεις για ευρωπαϊκό «Iron Dome», δηλαδή ένα παρεμφερές αμυντικό αντιαεροπορικό σύστημα με του Ισραήλ, αλλά και για ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ ότι κατάθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του στην εκπομπή «Σήμερα» για την οικονομία, τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά θέματα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα, και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία. 

Δείτε live

Για τα θαλάσσια πάρκα

Είναι θετικό ότι συνομιλούμε με την Τουρκία έτσι πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε γείτονες με διαφωνίες που πρέπει να τις επιλύουν ειρηνικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ

Τους τελευταίους 14 μηνές υπάρχει μια ηρεμία στο Αιγαίο χωρίς παραβιάσεις. Ενδεχομένως η Τουρκία να αντιλήφθηκε ότι αυτή η πολιτική μπορεί να της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 4 χρόνια, Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, έχοντας οριοθετήσει αυστηρά τις κόκκινες γραμμές μας, έχοντας ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και τις συμμαχίες μας για να έχουμε στήριξη στις θέσεις μας.

Εγώ χαιρετίζω ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο της έντασης και ότι παρά τις διαφωνίες μπορούμε να συνομιλούμε πολιτισμένα χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε ήδη θαλάσσια πάρκα στην Αλόννησο και τη Ζάκυνθο. Η δημιουργία των πάρκων εντός της ελληνικής επικράτειας δεν αφορά την Τουρκία.

O σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά είναι μια καθαρά περιβαλλοντική πρωτοβουλία και δεν υποκρύπτει κανένα θέμα για υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ.

Δεν έχω αυταπάτες, παρότι υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια να συζητάμε, ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις θέσεις της.

Με την στάση της αντιπολίτευσης έχω μπλεχτεί γιατί εγώ βλέπω τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να υψώνουν σημαία φτηνού εθνικισμού. Θα ήταν και για μένα εύκολο να κάνω μια "υπερήφανη" πολιτική που θα χαιδεύει τα αυτιά ορισμένων αλλά μετά τι; Ζημιώθηκε η χώρα από τη συνάντηση με τον Ερντογάν; Μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις όπως για τη Χαμάς ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει μια σοβαρότητα. Με τέτοιες πρόχειρες και ορισμένες φορές υπερφίαλες τοποθετήσεις δεν γίνεται εξωτερική πολιτική.

Πρόταση για «ευρωπαϊκό iron dome» 

Έχω υπόψη μου συγκεκριμένα, σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα θόλο ευρωπαϊκό που θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα «ευρωπαϊκό iron dome». Είναι πρόταση που έχω ήδη καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, και μπορείτε να φανταστείτε αυτό για την πατρίδα μας. Να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας να μην είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον εθνικό προϋπολογισμό. Ακρίβεια. Ευρώπη πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς ή ενιαίες τιμές για τα προϊόντα που πωλούν οι πολυεθνικές μας. Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές.

Πιστεύω ότι θα είματε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Πρώτον είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση, δεύτερη παρατήρηση στους τελευταίους 14 με 15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Εκτός από την έλλειψη έντασης στο Αιγαίο, έχουμε μια σημαντική πρόοδο στη συνεργασίας μας στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό με εξαιρετικά περιορισμένες ροές, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία και τρίτον η διευκόλυνση της βίζας που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα ελληνικά νησιά. 

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια με τις κόκκινες γραμμές μας, με την αυτοπεποίθηση, με ενίσχυση του πλέγματος των συμμαχιών μας, χαιρετίζω ότι αφήσαμε πίσω ότι αφήσαμε την περίοδο της έντασης πίσω μας. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Τουρκία είναι αυτή που έλεγε ότι δεν ήθελε να συνομιλεί με την Ελλάδα, και ο Ερντογάν μαζί μου. 

Για τη Βόρεια Μακεδονία


Είχα προειδοποιήσει το ’19 ότι η κύρωση μιας συμφωνίας με την οποία διαφωνούσαμε μας υποχρεώνει να την υποχρεώνει να την εφαρμόσουμε ανέφερε, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του» στο θέμα αυτό. Ο προσδιορισμός «μακεδονικός» δυστυχώς κατοχυρώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, και αυτή ήταν η μεγάλη μας διαφωνία. Ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα». 

Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Μού έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση, και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes (έναντι όλων) , τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων…

«Είναι μια πράξη η οποία αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια για τις Πρέσπες αν δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές»

Ακρίβεια. Ευρώπη πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς ή ενιαίες τιμές για τα προϊόντα που πωλούν οι πολυεθνικές μας. Ετοιμάζω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο.

Η Ευρώπη έχει ρόλο να παίξει σε αυτό. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα κανονιστικής παρέμβασης, μια χώρα μεμονωμένα είναι δύσκολο να βάλει πλαίσιο σε πολυεθνικές. Προσθέστε την αγροτική, τη δημογραφική πολιτική και αντιλαμβάνεστε γιατί αυτές οι εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία και η μόνη δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη είναι η ΝΔ. 

Δεν κρυβόμαστε από το πρόβλημα, υπάρχει ακόμα πρόβλημα ακρίβειας στα τρόφιμα, δεν υπάρχει στο ρεύμα. Πρόσθεσε, όμως ότι έγιναν αυξήσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση έδωσε και αυξήσεις στους μισθούς. 

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν χρεοκοπία»

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενικό ΦΠΑ, τέλος στα τεκμήρια κλπ ισοδυναμούν χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι το 1% του ΑΕΠ, που σημαίνει άμεση ακύρωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση διαδικασία επιτήρησης.

«Οφείλω να προειδοποιώ ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις που είναι παντελώς ανεφάρμοστες και θα οδηγούσαν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν τέτοια υπερκέρδη; Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις εκλογές του 2023. Οι πολίτες έχουν κρίση, και αντιλαμβάνονται ότι στη χώρας δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα».

Ένα είναι βέβαιο, ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες, και να λέμε αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σήμερα. Όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχιας, έχουμε αυξήσεις μισθών. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες εν μέσω μιας διετούς ακρίβειας που θα μειωθεί. Οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν.

Όταν είχα εκλεγεί, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε, καθώς και ότι θα μειώσουμε σημαντικά την ανεργία, και αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τα 17% έχει πέσει κάτω από το 10%.

Έχω μιλήσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας, και θα τον πετύχουμε. Όσο μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου, τόσο θα αναγκάζουμε τις επιχειρήσεις να αυξηθούν οι μισθοί. Όταν ακούω ξενοδόχους που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους η απάντησή μου είναι «πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε». 

Από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να αρχίσουμε να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Δημόσια ασφάλεια: «Κάποιοι να ξεχάσουν τον επαναστατικό τουρισμό» 

Όσο προχωράει η συνεργασία με τους πρυτάνεις τόσο όπου υπάρχουν καταλήψεις, θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας.

Ο «επαναστατικός τουρισμός», δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προάγουμε στη χώρα μας... Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθουν στη χώρα και θα κάνουν ό,τι σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα συμβεί να το ξεχάσουν, διεμήνυσε για τους αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν στη Νομική. 

Θα θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο αστικές ευθύνες έναντι αυτών που κάνουν καταστροφές, και για τις καταστροφές εντός των σχολείων να είναι υπεύθυνοι οι γονείς. Το ανακοινώσαμε, το θεωρώ απολύτως λογικό παρά τις αντιδράσεις. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ