Υγεία

Πώς να ακολουθήσετε μία διατροφή για τη μείωση της χοληστερόλης

διατροφή-για-τη-μείωση-της-χοληστερόληςΟι έξυπνες διατροφικές «επιλογές» καθώς και η αντικατάσταση μερικών μόνο τροφών σε ότι έχει να κάνει με τα λίπη μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη διατήρηση του ελέγχου του επιπέδου της χοληστερόλης μας.

Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για αθηροσκλήρωση, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η επιλογή μίας διατροφής «προσαρμοσμένης» για τον στόχο της μείωσης της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης έως και 10 με 15 τοις εκατό, όπως σημειώνει και ο Joseph S. Alpert, MD, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στεφανιαίας νόσου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Arizona και καθηγητής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Arizona στην Tucson, στις Η.Π.Α.

Δεν είναι όλα τα λίπη επιβλαβή

Το πρώτο βήμα είναι να σχεδιάσετε τη διατροφή σας ώστε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης: Θα πρέπει να μάθετε ποια είναι η αιτία της αυξημένης χοληστερόλης..

“Η Χοληστερόλη προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τα ζωικά προϊόντα, και γι’ αυτό εάν προσπαθείτε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων”, σημειώνει η Vandana Sheth, διαιτολόγος - διατροφολόγος. Η Sheth είναι διαιτολόγος στην περιοχή του Los Angeles και εκπρόσωπος τύπους της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ (σ.σ. pentapostagma.gr - Academy of Nutrition and Dietetics).

Αυτή η προτροπή σημαίνει κυρίως την αποφυγή του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Το δεύτερο βήμα: Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ κακών λιπαρών και καλών λιπαρών στη διατροφή σας. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά τη μείωση της πρόσληψης λιπών στο 25 έως 35 τοις εκατό της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Πάντως, διαφορετικές μορφές λιπών, μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό, και ειδικότερα στην υγεία της καρδιάς.

Τα κορεσμένα λίπη σκληραίνουν τα αιμοφόρα αγγεία, σημειώνει η Sheth.

Τα κορεσμένα λίπη συμπεριλαμβάνουν τα ζωικά λιπαρά που είναι πλούσια σε χοληστερόλη (κόκκινο κρέας), τυρί και βούτυρο. Θα πρέπει να περιορίσετε αυτούς τους τύπους λιπαρών σε λιγότερο από το 7 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων ημερησίως. Δηλαδή, περίπου 15 γραμμάρια κορεσμένα λιπών για μία μέση γυναίκα που χρειάζεται περίπου 2.000 θερμίδες ημερησίως.

Τα τρανς λιπαρά είναι ακόρεστα λίπη τα οποία έχουν τροποποιηθεί χημικά ώστε να είναι συμπαγή σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι γνωστά και ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια στις ετικέτες των συστατικών. Τα τρανς λιπαρά είναι συνηθέστερα σε προϊόντα που έχουν μακρά ημερομηνία λήξης. Βρίσκονται επίσης, κατά κόρον, στη μαργαρίνη και στα έτοιμα τρόφιμα.

“Τα τρανς λιπαρά μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβή και από τα κορεσμένα λίπη”, αναφέρει η Sheth.

Η κατανάλωση τρανς λιπαρά αυξάνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης καθώς και μειώνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης – HDL, ενώ συνιστάται ο πολύ σημαντικός περιορισμός τους, σε λιγότερο από το 1 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων.

Θα πρέπει, λοιπόν, να εστιάσετε στα ακόρεστα λίπη, για την σωστή κατανομή των λιπαρών στη διατροφή σας. Τα συγκεκριμένα καλά λιπαρά περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, το λάδι canola ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ