pentapostagma-sprite
Υγεία

''Bόμβα'' ειδικών: ''Εως δύο χρόνια θα ζήσουμε με μέτρα''

Υπό τη σκιά του κορoνοϊού και με μέτρα προστασίας από την COVID-19 θα πορευτούμε τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, ακόμα και εάν έχουμε εμβόλιο, εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες, που τονίζουν ότι η μη εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων από τους πολίτες με το σκεπτικό ότι θα έρθει ένα εμβόλιο να μας σώσει, είναι μια απολύτως λανθασμένη και επικίνδυνη πρακτική. 

Οπως τονίζει στην «ΚAΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ΗΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης, «όταν σκεφτόμαστε τι θα γίνει μετά την κυκλοφορία ενός εμβολίου για την COVID-19, θα πρέπει να ξέρουμε ότι προς το παρόν υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν γνωρίζουμε. 

Μια βασική πληροφορία που χρειαζόμαστε είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εάν δηλαδή ο εμβολιασμός θα παρέχει ανοσία που θα παραμείνει εφ’ όρου ζωής ή θα κρατήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα χρειάζεται επανάληψη». 

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, είναι πολύ πιθανόν το συγκεκριμένο εμβόλιο να μην παρέχει μεγάλης διάρκειας και πλήρη ανοσία. «Αυτό μας δείχνει η εμπειρία. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν τέσσερις κορωνοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και η ανοσία όσων νοσήσουν σε αυτούς διαρκεί έξι μήνες με ένα χρόνο», σημειώνει ο κ. Ζαούτης.

Οι κλινικές δοκιμές που είναι σε εξέλιξη δεν θα μπορέσουν να δώσουν απάντηση για τη διάρκεια της ανοσίας που θα προσφέρει το εμβόλιο. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, «πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάποια νέα σχετικά με τα εμβόλια που δοκιμάζονται στα τέλη Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο.  

Εφόσον οι κλινικές μελέτες της φάσης 3 ξεκίνησαν περίπου τον Ιούνιο, θα έχουμε δεδομένα το πολύ για έξι μήνες χορήγησης του εμβολίου. Πρέπει πάντως να τονίσουμε ότι, όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, οι περισσότερες παρενέργειες εμφανίζονται είτε άμεσα είτε το αργότερο σε έναν με δύο μήνες μετά τη χορήγησή του, οπότε τα αποτελέσματα για την ασφάλεια του εμβολίου θα είναι επαρκή». 

Ετσι, σε περίπτωση που η ανοσία δεν έχει μεγάλη διάρκεια, ένας καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού, που θα σταματήσει πραγματικά τον ιό, είναι κάτι ουτοπικό, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν χρόνια για να γίνει αυτό, λόγω των περιορισμών στην παραγωγή του εμβολίου. 

Ζέρβας: Αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη   

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, ένα από τα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12 το βράδυ, αμέσως μετά το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής πωλήσεις. Ο κ. Ζέρβας ζήτησε τα νέα μέτρα να αποφασιστούν το συντομότερο δυνατό, ακόμα και σήμερα.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Την ίδια ώρα, η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα θα απασχολήσει σήμερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του στη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους στο Μαξίμου.

Για το σκοπό αυτό θα βρεθεί στην πόλη σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της ημέρας μετά και την διάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news